Golobova vlada začela naskok na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Vlada RS (Foto: STA/Boštjan Podlogar)

Golobova vlada je začela naskok na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), svet zavoda polnijo s člani strank Gibanje Svoboda in SD, spremembe v svetu zavoda ZZZS so izvedli tik pred današnjo izredno sejo skupščine. 

Vlada je na dopisni seji razrešila in imenovala nove člane, predstavnikov delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb, v skupščino ZZZS. V skupščini ZZZS so kot predstavnike delodajalcev za področje državne uprave in negospodarskih javnih služb razrešili: Heleno Ulčar Šumčić,  mag. Ireno Drmaž in  Oskarja Salecla. Za dokončanje mandata, in sicer do 25. oktobra 2025, pa so imenovali Petra Štembergerja in Mirando Groff Ferjančič.

Miranda Groff Ferjančič je članica stranke SD in občinska svetnica v občini Idrija. V preteklosti se je predstavljala kot “neodvisna kandidatka”, nato je leta 2018 s podporo tranzicijskih ozadij stranke SD in tajkuna Stojana Petriča kandidirala za županjo v Idriji. Ni ji uspelo. Še pred tem je kandidirala na listah propadlih LDS in Zares.

Katerega od Petrov Štembergerjev so imenovali v svet zavoda ZZZS, sicer ni jasno. S spletnih podatkov je razvidno, da je Peter Štemberger zaposlen v Statističnem uradu RS, drugi pa je občinski svetnik stranke Gibanje Svoboda v občini Šentjernej in lastnik enega tamkajšnjih podjetij, ki se ukvarja s čistilnimi napravami.

Vlada je zamenjavo članov zavoda izvedla tik pred današnjo skupščino ZZZS, kjer bodo na izredni seji obravnavali napovedano zdravstveno reformo. Tarča nove vlade pa je lahko tudi generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar, ki opozarja, da se reforma ne sme usmeriti le na enega deležnika v zdravstvenem sistemu. V ZZZS pa tudi pričakujejo, da reforma jasno opredeli, da moramo v Sloveniji okrepiti socialni model zdravstvenega zavarovanja.

Reforma mora uvesti strukturne spremembe na področju upravljanja in organizacije v zdravstvu, izboljšati upravljanje zdravstvenega sistema na nacionalni ravni, izvesti ukrepe za dolgoročno vzdržnost zdravstvenega sistema in izboljšanje javnofinančnih virov za zdravstvo.

Vida Kocjan