Jelka Godec o posledicah ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Novinarska konferenca o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič in poslanec Svobode Borut Sajovic.

Reforma dodatnega zdravstvenega zavarovanja v stilu več denarja davkoplačevalcev za državni računovodski servis. Ob obveznem zdravstvenem zavarovanju še obvezni pavšalni prispevek. Kako pa kaj izpolnitev zakonske obveze o prosti izbiri zdravnika? sprašuje Jelka Godec vlado in ministrstvo za zdravje. Ob napovedi vlade o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenosu v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku, je završalo. Kritična je tudi poslanka SDS Jelka Godec, ki pravi, da ni to noben korak k reformi zdravstvenega sistema. “To je dejanje iz obupa”.

S prenosom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS želijo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj, je ob predstavitvi predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju povedal premier Robert Golob. Zakon naj bi začel veljati 1. septembra, do takrat pa bo vlada po njegovih besedah zamrznila cene dopolnilnega zavarovanja. Po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana gre za prelomno točko zdravstvene reforme. A ukinitev dopolnilnega zavarovanja je zgolj za preoblikovanje, ki ne prinaša nič novega, hkrati pa ne rešuje najbolj perečih problemov slovenskega zdravstva.

Se nam obeta privatizacija zdravstva?
“Danes se je zgodil še en korak k popolni razmejitvi državnega in zasebnega zdravstva. Ko bodo zavarovalnice staknile glave, bomo dobili nov sistem zdravstvenih zavarovanj, ki si ga bodo privoščili le nekateri. In ti bodo imeli dostop do zdravstvenih storitev v zasebnem zdravstvu. Državna ZZZS bo ostala zavarovalnica za večino, ki jim bodo omogočene storitve v državnem zdravstvu (namenoma ne pišem javnem). Zdravstveno osebje bo še naprej zapuščalo državne zdravstvene ustanove in odhajalo v zasebno zdravstvo, gradili se bodo zasebni medicinski centri,”
je Jelka Godec komentirala napoved vlade in napovedala, kaj se bo zgodilo.

Vlada ljudem ne bo privarčevala
Po Golobovih besedah gre zgolj za prvi korak pri preoblikovanju financiranja zdravstvene blagajne.  Na ta način naj bi po premierjevih besedah ljudem na letni ravni privarčevali najmanj 180 milijonov evrov. “Pacientu dajemo zdravilo v žilo in ne zavarujemo rane z obližem”, pa je dejal Borut Sajovic. V bistvu pacientu jemljejo direktno iz denarnice in ne zagotavljajo povečanja dostopnosti do kakovostnih zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu,” pa je dejala Godčeva in dodala, da je laž, da ne bo nobenih podražitev več. “Vsakoletna uskladitev je podražitev”.

Novinarska konferenca glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik vlade Robert Golob. (Foto: STA)

SDS bi dopolnilno zavarovanje preoblikovala, ne pa ukinila
Jelka Godec je glede dopolnilnega zavarovanja povedala, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje zelo enostavno ukiniti, saj je treba spremeniti le en člen v zakonu. Po njenih besedah je problem to, kako nadomestiti 600 milijonov evrov. “Mi nismo za ukinitev, ampak za preoblikovanje zavarovanja. Da dobiš tisto, kar plačaš,” je dodala.

Predlog novele je iz Šarčeve vlade
Predlog novele je vlada gradila predvsem na dveh zakonskih osnutkih, ki jih je DZ obravnaval v letih 2019 in 2020 v času vlade Marjana Šarca, pri tem pa so ga po besedah Kozlovičeve nagradili tudi s pripombami iz javne razprave. A je stranka SDS že takrat izrazila nestrinjanje. “Ne ukinjate, ampak preoblikujete to prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje v obvezen pavšal. Mogoče ne bo položnic, ampak se bo kar trgalo od neto plače in ljudje niti ne bodo videli, ampak plačevali pa bodo,” je takrat v predstavitvi stališča poslanske skupine dejala Godčeva.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Kaj pa “socialna pravičnost”? Golob je dejal, da 95 odstotkov državljanov danes plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje in da se “ne bomo ukvarjali s tistimi, ki so se zdaj iz različnih razlogov temu uspeli izogniti. Solidarna družba pomeni, da prispevamo vsi,” je dejal premier, a dejstvo je, da teh 100 tisoč ljudi, ki ni plačevalo, vsekakor niso bogataši. Prav tako predlog zakona predvideva uvedbo pavšala v višini 35 evrov, ki bi ga obvezno plačevali vsi državljani, s čimer se v poslanski skupini SDS vsekakor ne strinjajo. “Poslanec s svojo plačo bo plačeval 35 evrov in upokojenec s 400 evri pokojnine bo plačeval 35 evrov,” je že v času Šarčeve vlade opozorila Godčeva.

Sara Kovač