Ko zaradi doseženega plana ZZZS novi pacienti preprosto ne morejo do želene obravnave

(Foto: STA)

Čeprav za zdravstveno zavarovanje vsak mesec več kot pošteno plačamo, pa vedno več državljank in državljanov ugotavlja, da v zameno ne dobimo kakovostne in hitre storitve, ko to potrebujemo. Medtem ko vseskozi poslušamo parole o pomenu ohranjanja javnega zdravstva in kako zdravstvo ni tržna dobrina, in smo obenem priča, kako se zdravnike obtožuje pohlepa, dvoživkarstva in popoldanskega dela pri zasebnikih, lahko bolniki na drugi strani naletijo na obvestila, kako so nekateri njihovi pregledi iznenada odpovedani. Razlog je, da kakšna izmed ambulant ne sprejema novih pacientov zaradi doseganja plana ZZZS. 

“Diabetološka ambulanta zaradi doseganja plana ZZZS do nadaljnjega ne sprejema novih pacientov. Pulmološka ambulanta zaradi doseganja plana ZZZS do nadaljnjega ne sprejema novih pacientov,” sta dva primera obvestil, ki kažeta na to, kako zgrešena je sama organizacija javnega zdravstva. ZZZS se namreč tukaj sploh ne prilagaja potrebam pacientov, ampak kar pa svoje predvideva, kakšne naj bi bile potrebe, če pa so te večje, to ni njihov problem. “Zamislite si sistem, kjer zavarovalnica mehanični delavnici za eno leto vnaprej pove, koliko sprednjih levih blatnikov lahko popravi, koliko žarometov, koliko barvanj vrat …”, je v zvezi z omenjenimi obvestili komentiral eden od uporabnikov družabnega omrežja X (prej Twitter).

Vir: X

Čeprav so vladajoči pred nastopom mandata trdili, da naj bi reševanje zdravstvene problematike bila prioriteta, saj je vseskozi jasno, da je zdravstvo pred kolapsom, lahko dandanes vidimo, da je vse skupaj ostalo pri obljubah, kot je 30 dni do specialista. Nedavno smo poročali o primeru 79-letnega srčnega bolnika, ki bo na operacijo predvidoma moral čakati kar tri leta. Daleč od tega, da je to osamljen primer. Ljudje, ki bi potrebovali oskrbo, so namreč postavljeni v vedno daljše čakalne vrste, namesto, da bi bile te krajše.

V lanskem letu se je po pomoti izbrisalo skoraj 6 tisoč napotnic, reakcija tedanjega zdravstvenega ministra pa je bila zamah z roko in besedi “se zgodi” – še več, mediji so poročali, da se še v tem letu vsak mesec nepojasnjeno izbriše več deset terminov. Zaskrbljujoče je seveda pomanjkanje zdravnikov, ki pa je vsak mesec hujše. Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije nakazujejo, da se število ljudi, ki nimajo opredeljenega osebnega zdravnika, ne zmanjšuje, ampak celo viša. Konec julija je bilo po poročanju Dnevnika 144.500 takšnih ljudi, kar je 12.560 več kot na začetku leta. Ob tem se je treba zavedati, da so to ljudje, ki povprečno 300 evrov plačujejo iz plače povprečno 300 evrov za zavarovanje, sedaj pa bodo morali po novem obvezno plačevati še 35 evrov (doslej je bilo izbirno) dodatno zdravstveno zavarovanje, ki se bo odslej stekalo v ZZZS. Torej v ta ZZZS, ki plansko določa, kje se lahko nove paciente sprejema in kje ne.

Naše zdravstvo se od zdravstva modernih držav oddaljuje
Spomnimo na izsledke primerjalne analize skupine neodvisnih zdravnikov Zdravstvo.si opredeljenih oseb pri družinskih zdravnikih na dan 31. 12. 2022. Analiza raziskave je razkrila to, kar potrjujejo dostopni javni zdravstveni sistemi v modernih evropskih državah EU, in sicer, da so zasebni izvajalci – svobodni zdravniki družinske medicine najdostopnejši del javnega zdravstva in da je v državnem zdravstvu manj opredeljenih oseb kot pri zasebnikih s koncesijo. To je posledica slabega upravljanja in organizacije državnega zdravstva. Ker je očitno, da Slovenija od zdravstva v ostalih modernih evropskih državah oddaljuje in ne približuje, bi bilo za dobro vseh nas, da se trend čim prej obrne. Tukaj gre na koncu vendarle za življenja.

A. H.