Loredan bo stopil pred sedmo silo. Je njegova zamenjava le še vprašanje časa?

Intervju z ministrom za zdravje Danijelom Bešič Loredanom.

Vse bližje smo popolnemu kolapsu zdravstva. Zdravstveni minister bi moral že zdavnaj odstopiti, če ne prej pa po prvi zamenjavi bolnikov v celjski bolnišnici, ki je pokazala kaotično stanje v zdravstvenih domovih, ali pa po množičnih odpovedih zdravstvenih delavcev in grožnjah z odpovedjo. Res je, da se težave kopičijo že leta, a so se v zadnjem času te izjemno povečale. So to rezultati zdravstvene reforme? V sredo zjutraj se je namreč zgodila še ena tragedija zaradi neurejenih razmer v zdravstvu. Na poti v velenjski zdravstveni dom je umrl 74-letni občan. Ker ZD Velenje ni imel na voljo reševalnega vozila, se je tja v pižami odpravil kar sam. Danes bosta pred ljudmi stopila minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder. Bo minister odstopil? Medtem poslanka SDS Jelka Godec pravi, da je Loredanova zamenjava samo še vprašanje časa.

V sredo zjutraj se je zaradi neurejenih razmer v zdravstvu zgodila še ena tragedija. Občan je na pomoč prvič poklical že ob 4. uri zaradi hudih bolečin. Dežurna zdravnica naj bi mu pojasnila, da nima na voljo reševalnega vozila, in mu svetovala, naj pride sam, kar je tudi storil. V zdravstvenem domu je prejel protibolečinsko terapijo in se odpravil domov. Po 15 minutah je začel močno bruhati, vrnile so se tudi bolečine, zato je slabo uro kasneje še enkrat poklical v zdravstveni dom in jih prosil, naj pridejo ponj, a mu je zdravnica znova dejala, da nima na voljo reševalnega vozila, zato se je znova kar v pižami sam odpravil v zdravstveni dom. Na poti je umrl.  Odzval se je tudi velenjski župan Peter Dermol in dejal, da bi vozila morala biti na voljo, “v praksi pa vemo, kakšen je zdravstveni sistem v Sloveniji nasploh,” je dodal.

Preberite tudi: Vladni predstavniki en drugega postavljajo na laž

V bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste je nenadoma zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči. Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da 74-letnik ni umrl zaradi posledic prometne nesreče, pač pa je šlo za naravno smrt.

Obljube stranke SD
Socialni demokrati so stranka obljub. Lani v predvolilnem času so še posebej pritegnili pozornost s krilatico “v 30 dneh do specialista” – sicer brez podrobnih načrtov, kako bi se to zgodilo. Dobra pol leta po tem, ko se nam je obljubljalo, da bomo prišli v 30 dneh do specialista, smo doživeli kolaps zdravstva, kakršnemu še nismo bili priča. “Za smrt občana v Velenju ste soodgovorni tudi vi,” se vrstijo komentarji na Twitterju.

https://twitter.com/glupfejzbuk/status/1641496154511663107?s=46&t=l0Qr1a8AGdK9N8rPvOdKyw

Kaj se bo zgodilo?
Še pred nekaj dnevi naj bi Bešič Loredan zagrozil z odstopom, nato je sam dejal, da tega ni rekel. Na laž ga je postavil predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj: “Drži, da je zagrozil z odstopom,” je dejal. Kaj se bo zgodilo, bomo videli na novinarski konferenci, a jasno je, da s slovenskim zdravstvom ni vse v redu, vsekakor pa se propad pospešuje po nastopu nove vlade. Zamenjani so bili vsi dobri direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, po politični liniji pa so prišli novi. Na drugi strani je delo obdržala “Jankovićeva” direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana, ki jo bivši kader obtožuje, da je lastnoročno kriva za pomanjkanje družinskih zdravnikov v Ljubljani. Jelka Godec meni, da je Loredanova zamenjava samo še vprašanje časa.

Sara Kovač