Opozicija: Če je Loredan trdil, da sta s predsednikom vlade “eno”, bi moral takšno potezo potegniti še kdo!

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je podal odstopno izjavo. O njegovem položaju znotraj vladne ekipe se je v javnosti špekuliralo že mesece. “Ministrov odstop je pričakovan, saj smo tudi s strani koalicijskih poslancev slišali, da podpora ministru pada in da je bilo premalo narejenega ter da se izgublja čas, ker pacienti želijo urejen zdravstveni sistem, ki ga ta minister in vlada ne omogočata,” ministrov odstop komentirajo v opozicijski SDS in dodajajo, da bi takšno potezo moral potegniti še kdo.

Obtožbe so letele predvsem na račun njegovega neuspešnega soočanja z naraščajočimi čakalnimi vrstami in tudi glede preoblikovanja mreže javnega zdravstva.

Do odstopa prihaja po tem, ko je podpredsednica stranke Gibanje svoboda Urška Klakočar Zupančič javno priznala v medijih, da jim je spodletelo reševanje dolgih čakalnih vrst. “Ne bom rekla, da se niso zgodile stvari, ki jih nihče ni želel. Ne verjamem, da si jih je želel minister za zdravje. Ko je bil interventni zakon vložen v državni zbor, je bil vložen z najboljšimi nameni in zato se zdaj tudi popravlja. Zato, ker sprejmemo kritiko, vidimo, kaj se je zgodilo, da dejansko čakalne dobe niso bile skrajšane, to se pravi, nismo dosegli tistega cilja, ki smo si ga želeli,” je povedala za javno RTV. Še slaba dva dni nazaj je minister po besedah koalicijskih poslancev, ministrov in predsednika vlade užival popolno zaupanje vlade, očitno pa je šlo za spin, saj se je odstopna izjava za zaprtimi vrati že pisala.

Golob in Loredan sta se še pred dvema dnevoma sestala ob robu delovnega srečanja Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju in se strinjala, da gre pri vsebini interpelacije SDS zgolj za politikantstvo SDS-a.

Očitki na račun zdravstvenega ministra so leteli zaradi neuspešnega reorganiziranja mreže javnih zdravstvenih storitev. Po drugi strani so mu vladne organizacije, sicer zveste vladam leve politične opcije, očitale postopno privatizacijo zdravstva in zavezništvo s t. i. “dvoživkami”, zdravniki, ki poleg službe v javnem zdravstvenem sistemu opravljajo delo tudi v zasebnih ambulantah.

SDS je proti ministru pred kratkim sprožil interpelacijo, s katero se minister ne bo soočil, saj je očitno pred soočenjem z opozicijo v državnem zboru sprejel odstopno izjavo.

Minister za zdravje je napisal (očitno že vnaprej pripravljeno) sporočilo za javnost, ki ga objavljamo v celoti:

Ni reforme zdravstva brez reforme države

Prenova slovenskega zdravstvenega sistema je najbolj pomemben strukturni korak v zadnjih 30 letih naše države. Ampak če želimo narediti ta nujni korak, ga moramo narediti skupaj. Kot država moramo sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese. Jaz sem to odločitev že sprejel, sprejel sem jo pred enim letom. Zame napredek države nima alternative. Na prvo mesto sem takrat – kot človek in kot zdravnik, in danes – tudi kot politik, postavil Slovenke in Slovence. To pričakujem tudi od vseh ostalih predstavnikov slovenske vlade, ki morajo slediti interesom državljank in državljanov. Kot minister za zdravje želim izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. Ampak, če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije. Danes sem v prisotnosti predsednika vlade podpisal odstopno izjavo, da odstopam z mesta ministra za zdravje in podpredsednika slovenske vlade. Zahvaljujem se poslankam in poslancem, ki so nas podpirali in z nami konstruktivno sodelovali. Želim si, da tisti, ki ostajajo v bitki za državljane, ohranijo pogum in se še naprej borijo izključno za interese ljudi. Vem, da smo skupaj z ekipo Ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v naši moči in hkrati se zahvaljujem državljankam in državljanom za izkazano zaupanje.

Danijel Bešič Loredan

Golob šele po enem letu ugotovil, da imata z ministrom drugačne poglede
Premier Robert Golob je v odstopu navrgel prgišče kebrovskih enovrstičnic, ki so videti, kot da jih je napisala civilna iniciativa Glas ljudstva. Povedal je, da je bila krepitev javnega zdravstva ključen cilj in prioriteta že pred lanskimi državnozborskimi volitvami, takoj ko je vlada prevzela mandat pa je to postala tudi prva prioriteta koalicije.

Foto: STA

“Z ministrom sva v zadnjih dneh opravila več razgovorov na to temo, kako ta cilj doseči. Žal sva ugotovila, da imava različne poglede, kako krepiti javno zdravstveno mrežo,” je povedal Golob, kar je v nasprotju s tem, kar je povedal Bešič Loredan.

Golob trdi, da so odstopu v poslanski skupini stranke v sredo opravili večurno razpravo, kjer so ugotovili, da morajo slediti poti krepitvi javne zdravstvene mreže prek močnejših, bolj vitalnih in bolje organiziranih javnih zavodov in nikakor ne prek krepitve zasebnikov. Poslanska skupina Svoboda in vlada je enotna, da bodo nadaljevali z reformami, kot so jih načrtovali že pred enim letom. “S tega vidika je današnji odstop ministra za zdravje logičen in z moje strani tudi pričakovan,” je povedal Golob.

Kot je dejal predsednik vlade, je zaenkrat še prezgodaj govoriti o tem, kdo ga bo nadomestil. Poslanci se bodo z njegovim odstopom seznanili na seji v četrtek ali petek. “Takrat bo tudi čas za pogovore o tem, kdo bo prevzel zdravstveni resor,” je še dejal predsednik vlade.

Odziv opozicije: Ministrov odstop je pričakovan
Odstop ministra Bešič Loredana so za Novo24TV komentirali v največji opozicijski stranki SDS. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je izjavila, da je predsednik vlade ob odstopu zdravstvenega ministra dejal, da bodo v koaliciji in vladi nadaljevali z zdravstveno reformo, kot so si jo zadali po planu, kar po njenem pomeni, “da je odstopil le obraz, ne pa tudi odločevalec”. Ena od točk preloma za odstop Loredana po mnenju Jelke Godec predstavlja tudi interventni zakon.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

V SDS so namreč nenehno opozarjali, da je zakon napačen pristop k zdravstveni reformi in prinaša poslabšanje stanja v zdravstvu, kar se danes tudi kaže. “Ministrov odstop je pričakovan, saj smo tudi s strani koalicijskih poslancev slišali, da podpora ministru pada in da je bilo premalo narejenega ter da se izgublja čas, ker pacienti želijo urejen zdravstveni sistem, ki ga ta minister in vlada ne omogočata.” Ker pa je minister pred meseci zagotavljal, da sta s predsednikom vlade eno, bi takšno potezo glede na, do tega trenutka popoln neuspeh napovedane zdravstvene reforme, morda moral potegniti še kdo.

G. K.