Minister za zdravje ne bo sprejel odgovornosti za tragični dogodek

Minister za zdravje Danijel Bešić Loredan. Vir: STA

Po novi tragediji zaradi neurejenih razmer v zdravstvu, ko je na poti v velenjski zdravstveni dom umrl 74-letni občan, je pred medije stopil minister za zdravje, Danijel Bešič Loredan, ki za tragičen dogodek ne bo prevzel odgovornosti, niti ne namerava odstopiti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po tem, ko se je opravičil svojcem umrlega 74-letnega občana Velenja, povedal, da so ob dogodku v Velenju odreagirali podobno, kot so ob septembrski zamenjavi identitet pacientov v celjski bolnišnici. Za to ne prevzema nobene odgovornosti, javnost je imela priložnost ponovno le poslušati o tem, kako “bo to potrebno razjasniti in ugotoviti, za kakšno napako gre“. Modus operandi te vlade je vse prej kot reševanje zadev, bolj razpravljanje o njih, ugotavljanje in postavljanje časovnic. Koliko ljudi medtem umre, pa jim očitno ni mar.

“Zgodilo se je to, kar se ne bi smelo zgoditi. Sam sem kot zdravnik dežural šest let v dežurni ambulanti,” je dejal minister, vendar bi ravno zaradi te trditve pričakovali, da bo vedel ob takih situacijah tudi ustrezno ukrepati. Darko Čander, ki je na ministrstvu za zdravje pristojen za področje nujne medicinske pomoči (NMP), po poročanju N1 ni izpustil možnosti, da gre “za sistemsko anomalijo”, nihče pa ni pojasnil, kaj nameravajo na ministrstvu storiti, da se take tragedije ne bi dogajale. Niti ni bilo pojasnjeno, zakaj nobeno reševalno vozilo ni bilo poslano, čeprav sta bili na voljo dve vozili. Ker sam ne bo prevzel nobene odgovornosti ne glede na razmere v zdravstvu, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, bo krivca skušal najti drugje.

Foto: Facebook

Od velenjskega zdravstvenega doma bo po poročanju RTV zahteval, “da opravi izreden strokovni nadzor, zahtevali bomo, da se nam jasno predstavi, kaj je bilo v dežurni ambulanti narejeno, ali je bil podan izvid, ali je bila pacientu samo predana napotnica za urologa s stopnjo nujnosti, zanimalo nas bo, kakšno matrico sprejema klicev imajo v ZD Velenje, ali je enaka kot v vseh ostalih službah nujne medicinske pomoči.” Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik pa je na novinarski konferenci zatrdil, da je vseh sedem zaposlenih, ki so bili v času dogodka na delu v zdravstvenem domu, postopalo popolnoma pravilno.

Kot smo poročali, je v sredo v Velenju 74-letni moški na poti do zdravnice umrl v svojem avtomobilu, ker mu iz velenjskega zdravstvenega doma niso poslali reševalnega vozila, čeprav sta bili po besedah ministra dve reševalni vozili prosti. Bešič Loredan je v nadaljevanju prebral policijsko poročilo, iz katerega izhaja, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče, po njegovih besedah pa je zadevo prevzel preiskovalni sodnik, ki raziskuje okoliščine dogodka. Minister je v nadaljevanju povedal, da je bil moški ob 4.30 v ZD Velenje obravnavan s strani dežurne zdravnice. Ob predpisani terapiji in izdani napotnici je bil napoten domov. Ob 5.08 je ponovno poklical na 112 in ob 5.11 še v dežurno ambulanto. Ekipa nujne medicinske pomoči (NMP) je bila nato obveščena o prometni nesreči. Ta je na kraj nesreče prispela ob 5.30. “Očitno so poskušali umrlega reanimirati. Nenavadno je to, da so potem gospoda pripeljali v ZD Velenje ob 6.30 in je tudi ostal v zdravstvenem domu do približno 8.30.

Ana Horvat