Ministrstvo za zdravje nima časa za usklajevanje s stroko, za sestanke z Jenulom pa

Datum:

Tako imenovana civilna družba, kjer mrgolijo obrazi iz prejšnjih protivladnih protestov, ima v tej vladi precejšnjo moč. To med drugim dokazuje nedavna navedba aktualne ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, da so se na ministrstvu uspeli s civilno iniciativo Glas ljudstva doslej srečati že trikrat, z njimi pa si, kot kaže, izmenjuje tudi poročila o izpolnjevanju vladnih obljub. “Kako to, da na ministrstvu za zdravje sprejemate predstavnike neuradne skupine Glas ljudstva, ki dokazano z laganjem in blatenjem skuša pridobiti pozornost javnosti, ne sprejemate pa uradnih predstavnikov poklicne skupine, ki je nujno potrebna za delovanje zdravstva?”, je v zvezi s tem kritičen predsednik Sindikata zdravnikov družinske medicine Igor Muževič. 

“Govori se, da je Glas ljudstva uspel večkrat priti na sestanek na Ministrstvo za zdravje kot direktorji bolnišnic ali zdravstvenih domov. Danes tretjič. Drugače pa jim tudi pošiljajo poročila o izpolnjevanju predvolilnih obljub. Ko bi res glas ljudstva prišel do ministrstva,” je izpostavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, potem ko so ji z ministrstva za zdravje odgovorili na poslansko vprašanje.

Glasu ljudstva pošiljajo tudi poročila
Poslanka Jelka Godec je na ministrstvo za zdravje naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s sodelovanjem s civilno iniciativo Glas ljudstva, katere vidna predstavnika sta Jaša Jenull in Dušan Keber. “Glede sodelovanja s civilno iniciativo Glas ljudstva potrjujemo, da je ministrstvo civilni iniciativi doslej poslalo dve poročili o izpolnjevanju predvolilnih zavez strank vladne koalicije. Predstavnike civilne iniciative sem v začetku meseca novembra povabila na sestanek, ki bo potekal 28. novembra, na katerem jim bom predstavila svojo vizijo urejanja zdravstvene politike in prednostne naloge, ki sem si jih zastavila”, je ministrica Valentina Prevolnik Rupel pojasnila v odgovoru.

V nadaljevanju je ministrica zatrdila, da je ena od njenih ključnih prioritet v zdravstvu zagotovitev dostopnosti do zdravstvenih storitev, pri čemer, kot pravi, koncesionarji pomembno dopolnjujejo dostopnost do zdravstvenih storitev. “So del javne mreže in vsak nepremišljen in prenagljen ukrep, ki bi kakorkoli spremenil področje, je lahko naiven in ga moramo dobro premisliti,  saj lahko vodi do zmanjšanja dostopnosti do zdravnikov in s tem do podaljšanja čakalnih dob. Zagotovo pa lahko z določenimi ukrepi pogoje delovanja bolj izenačimo”, je navedla in priznala, da so se se na ministrstvu že sestajali s predstavniki iniciative Glas ljudstva.

Jaša Jenull (Foto: STA)

Od 1. junija 2022 do danes  (pri čemer ni vključen današnji sestanek) sta na ministrstvu s predstavniki civilne iniciative Glas ljudstva potekala dva sestanka, in sicer:  20. 10. 2022 in 9. 10. 2023. Prvega sestanka sta se s strani ministrstva udeležila udeležila takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in takratna državna sekretarka Tjaša Vidic. Državni sekretar Marjan Pintar je sodeloval na drugem sestanku. Sodelovala pa je tudi Nina Stojkovič. “Na sestanku sta predstavnika ministrstva poslušala njihove predloge, a se o teh predlogih nista opredeljevala. Konkretnih sklepov ni bilo, razen tega, da se še sestanejo in da bo takrat prisoten tudi g. Dušan Keber,” je mogoče prebrati iz ministričinega odgovora poslanki.

Za usklajevanje s stroko pa časa ni
STA poroča, da bo imela iniciativa Glas ljudstva ob 16. uri pred ministrstvom za zdravje tiskovno konferenco po sestanku z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, na kateri bodo poročali o poteku sestanka in odzivih ministrice na predloge iniciative o problemih v slovenskem zdravstvu. Če se pri nas najde čas za pogovor z nevladniki, ki so bili še posebej aktivni v času nekdanje vlade, pa se, kot kaže, ne zmore najti časa za usklajevanja s socialnimi partnerji pri oblikovanju predloga interventnega zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. “Obžalujemo, da ministrstvo za zdravje in vlada nista resno vzela našega poziva po usklajevanju socialnih partnerjev zvezi s tem tako zelo pomembnim zakonskim predlogom”, je namreč izjavila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič in pojasnila, da so 10. novembra na vlado namreč naslovili zahtevo, da se zakon pripravi v socialnem dialogu, sicer bodo rešitve enostranske, posledično pa mnogo slabše, kar se je po mnenju šefice sindikata tudi zgodilo. Čeprav vlada trdi, da bo zakon pripomogel k večji dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema ter skrajšanju čakalnih vrst, pa stroka svari, da je zakon nevaren. Igor Muževič opozarja, da je spornih več členov zakona in da je ministrica zašla s poti, da bi reševala slovensko zdravstvo (Več o tem tukaj). Da vlada mnenju stroke ne pripisuje pretiranega pomena, je že jasno kar nekaj časa, zato vse skupaj niti ne preseneča. A glede na to, da smo priča razpadanju zdravstvenega sistema, je vse skupaj toliko bolj alarmantno.

Foto: Facebook/Twitter Vlada RS

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Francija: Maroški migrant posilil in brutalno napadel dve starejši ženski

Maroškega migranta so obsodili na 15 let zapora zaradi...

Hojs: Odvratni hinavci Svobode

Še vedno odmeva incident v Murski Soboti, kjer so...

Operacija december: kako so ruski uporniki načrtovali osvoboditev Navalnega

Aleksej Navalni, nasprotnik Kremlina in človek, za katerega so...

Ali NPU čaka, da bi na pravosodnem ministrstvu zakrili dokaze?

Včeraj je v DZ potekala razprava o boju proti...