Nov obrat v sagi o nakupu naprav za magnetno resonanco

Nekateri vidni predstavniki Golobove vlade: premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Šarčev "multipraktik" Aleš Šabeder (Foto: STA)

Izkušnja z oblastjo je Danijela Bešiča Loredana spremenila iz nekdanjega aktivista v režimski lik, ki pritiska gumbe po ukazu predsednika vlade Roberta Goloba. Tako smo že pred časom slišali, kako je po navodilu Goloba grozil zdravnikom in njihovemu sindikatu. Prav tako so viri povedali, da je Alešu Šabedru povedal, da mora ta odstaviti direktorja UKC Maribor, čeprav ta dela vzorno, češ, predsednika vlade ne zanimajo procedure, zanima ga, da se stvar – tudi če na robu zakonitosti – izvrši. Smo priča še enemu takemu primeru, ko je na delu “vzporedni mehanizem”, ki govori skozi usta trenutne oblasti? 

Spomnimo, pristojni uradnik za pripravo razpisa za nakup 16 naprav za magnetno resonanco Smiljan Mekicar je prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi na Ministrstvu za zdravje. Mekicar je za RTV Slovenija potrdil, da je bil odpuščen, hkrati pa je zatrdil, da bo sklep o odpovedi delovnega razmerja izpodbijal, saj ni storil nič narobe.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pod vodstvom Aleša Šabedra je Mekicara obtožil kršitve delovnopravne in kazenske zakonodaje ter pogodbe o zaposlitvi. Mekicarja so poklicali na zagovor, a so bili na ministrstvu tudi po zagovoru neomajni, da je kršil pogodbo o zaposlitvi in zakrivil kaznivo dejanje.

Gre za 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco, ki ga je ministrstvo ustavilo konec marca. Kot razlog za ustavitev javnega razpisa naj bi bilo favoriziranje enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Šabedrov Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je zaradi tega o sumu storitve kazanivega dejanja že marca obvestil NPU in KPK. Kmalu zatem so uvedli tudi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Mekicarju je ministrstvo očitalo nelojalnost do nadrejenega Šabedra, ki naj bi jo izkazoval s tem, ko je o dogajanju v zvezi s pripravo javnega naročila obveščal ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Mekicarjev odvetnik je v izjavi povedal, da  iz sklepa ne izhaja, da naj bi bil razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi Mekicarjevo domnevno koruptivno ravnanje, ampak se zgolj splošno navaja, da se “nakazuje sum prilagajanja naročila določenemu ponudniku”. Pri tem pa ni jasno, koga se za koruptivno dejanje sumi.

Nekdanji kandidat Dobre države na volitvah v evropski parlament Smiljan Mekicar in do nedavnega uslužbenec Ministrstva za zdravje. Vir: STA

Mekicar zanika
“Mekicar odločno zanika, da bi ravnal koruptivno ali kakor koli prilagajal tehnične specifikacije. Prav nasprotno, Mekicar je kot vodja projekta, katerega predmet je bil oddaja javnega naročila za aparate magnetne resonance, omogočil potencialnim ponudnikom, da so se seznanili z opisanimi tehničnimi specifikacijami,” je v izjavi za javnost povedal Mekicarjev odvetnik.

Mekicar pa naj bi od Šabedra zahteval preklic očitkov o domnevno koruptivnem ravnanju, “saj za opisano trditev ne obstojijo nobeni razlogi za sum”, zagrozil pa je tudi s civilno tožbo, ker sta prizadeta njegova čast in dobro ime, podal pa bo še kazensko ovadbo zaradi vložitve krive ovadbe.

KPK si je oprala roke
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zavrnila nadaljnjo obravnavo prijave zoper uslužbenca urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, sicer vodjo projekta za nabavo 16 naprav za magnetno resonančno slikanje za več javnih zdravstvenih zavodov, ki naj bi prirejal razpisno dokumentacijo.

Kot so sporočili iz KPK, so predhodni preizkus uvedli na podlagi prijave marca letos, iz katere so izhajali očitki, da je Smiljan Mekicar razpisno dokumentacijo javnega razpisa priredil na način, da je ustrezala zgolj enemu ponudniku. Pri KPK so proučili relevantno dokumentacijo, na podlagi katere so ugotovili, da sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju že obravnava policija.

Hkrati so ugotovili, da je ministrstvo za zdravje zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme konec marca letos ustavilo javno naročilo za nakup naprav za magnetno resonanco in objavilo novo javno naročilo, Mekicar pa je prejel odpoved delovnega razmerja. Zaradi dejstva, da so primarno pristojni organi uvedli postopke v konkretni zadevi, KPK prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo in je postopek ustavila.

Ponovni razpis
Ministrstvo za zdravje je medtem že objavilo novo javno naročilo za 16 naprav za magnetnoresonančno slikanje. Predmet javnega naročila je 11 magnetnoresonančnih tomografov jakosti 1,5 tesla in pet magnetnoresonančnih tomografov jakosti 3,0 tesla. Naročanje poteka v dveh fazah.

O čem se je Mekicar pogovarjal z Bešič Loredanom?
Zadeva je še zavita v tančico javno-upravne skrivnosti, vsekakor pa je nenavadno, da je samo Ministrstvo za zdravje Mekicarju očitalo, da je o dogajanju v zvezi s pripravo javnega naročila obveščal ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, se pravi z vodjo ministrstva. Videti je kot da bi inštitucija posredno obtoževala svojega šefa (Loredana), da se je vpletal v javni razpis in preferiral enega ponudnika naprav za magnetnoresonančno slikanje. Je Loredan zopet deloval po navodilih svojega “šefa”, kateremu brezpogojno zaupa!?

Andrej Žitnik