Zakaj nova ekipa zdravstvenega ministrstva ne bo rešila slovenskega zdravstva

Novi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar (Vir: STA)

Predsednik vlade je v izjavi za javnost napovedal, da se priprava zdravstvene reforme kljub odstopu zdravstvenega ministra Loredana ne bo ustavila. Nadaljevali jo bodo na novo imenovani državni sekretarji, očitno pod njegovim vodstvom. Kot je dejal premier: “Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal.” To pomeni, da je usoda vse hitreje propadajočega zdravstvenega sistema v rokah državnih sekretarjev in Roberta Goloba, začasnega ministra za zdravje. 

Posledično tudi na novo imenovani državni sekretarji, ki jih je vlada imenovala na dopisni seji, postajajo predmet povečanega javnega zanimanja. Golob se je obdal z naslednjimi imeni: Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in Azro Herceg. Medtem ko Valentina Prevolnik Rupel izhaja iz akademskih voda, Azra Herceg iz stroke (ima naziv zdravnica specialistka oftalmologije) in sta širši javnosti manj poznani, bodo tisti, ki bolj pozornost spremljajo slovensko politiko, prepoznali Marjana Pintarja. Prav okrog njegovega imena pa se začne izrisovati zanimiva zgodba slovenske politične stvarnosti, v kateri nastopijo tudi kakšna nepričakovana imena.

Marjan Pintar ima zanimivo kariero. Potem ko je bil direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica, se je v času vlade Mira Cerarja zavihtel na vrh Soških elektrarn. Prav tistih, ki jih je od leta 1976 do 2002 vodil Valentin Golob, oče Roberta Goloba. Funkcijo je nastopil leta 1. januarja 2015. Na funkcijo ga je imenoval Blaž Košorok, tedanji generalni direktor HSE. Danes se na mesto državnega sekretarja seli iz funkcije direktorja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Pintar se ne boji deliti svojih političnih prepričanj na socialnih omrežjih. Tako javno kritizira politiko vlade, ki bi rada ponovno ustanovila državnega letalskega prevoznika, pa tudi govorice o eksperimentiranju z 30-urnim delovnikom, ki ga podpirajo v koalicijski stranki Levica. S predsednikom vlade in ostalimi koalicijskimi partnerji pa se strinja v bistvenem. Kot izhaja iz njegovih javnih pisanj v preteklosti, je namreč velik podpornik državnega zdravstva, zdravstvene domove pa vidi kot prvovrstne organizacijske inovacije. Trdi, da so se v preteklosti koncesije podeljevale preveč neselektivno.

Ne druži pa ju zgolj ideološka naklonjenost, temveč očitno tudi povsem osebna. Pintar je tako na Facebooku zapisal, da je prepričan, da Roberta Goloba na vrh Gen-I ni pripeljala politika in da njemu veljajo zasluge za finančni uspeh Gen-I. “Če ga zamenjajo, bi bil odličen župan Nove Gorice,” je pred časom zapisal na Facebooku. Njuno očitno medsebojno naklonjenost pa bi si lahko razlagali na dva različna načina. Druži ju dejstvo, da izhajata iz istih krajev (beri Nove Gorice in njene okolice), predvsem pa izhajata iz istega političnega miljeja.

Kot so v preteklosti poročale Slovenske novice in tudi Požareport, je bil Marjan Pintar nekoč član izvršilnega odbora propadle stranke LDS v času, ko je bil njen predsednik Jelko Kacin. Gre za obdobje med 15. oktobrom 2005 in 30. junijem 2007. Iz iste stranke seveda izhaja tudi Robert Golob, ki je leta prej, natančneje leta 1999, po zaslugi stranke postal državni sekretar za energetiko. A Pintar, vsaj tako je videti, veliko bolj spada v krog nekdanjega novogoriškega župana in ministra za zamejce Mateja Arčona. Pintar je bil Arčonov izbranec za predstavnika občine Nove Gorice in hkrati predsednika nadzornega sveta družbe Hit. Zakulisne boje za mesto v nadzornem svetu je leta 2019 razkrivala – nihče drug kot – Vesna Vuković, trenutno generalna sekretarka stranke Gibanje Svoboda, nekoč pa novinarka portala Necenzurirano skupaj z novinarjem Tomažem Modicem

Vir: Necenzurirano

Po drugi strani urednik Mirko Mayer razkriva, da naj bi Pintar nekoč spadal v Bavčarjev krog. Tako je danes zapisal na Twitterju:  “Insajderji pravijo, da v času vodenja soških elektrarn sploh ni bil v dobrih odnosih z aktualnim predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je takrat vodil GEN-I – zato njegovo imenovanje velja za presenečenje in znak, da bi se v zadnjem času lahko okrepila komunikacija med Golobom in Igorjem Bavčarjem. Pintar naj bi namreč iz časov v energetiki in LDS  veljal za ‘Bavčarjevega človeka’.”

Kot že rečeno, pa je nova državna sekretarka tudi Valentina Prevolnik Rupel iz Inštituta za ekonomska raziskovanja in Azra Herceg, ki pravzaprav ostaja na položaju. Mesto državne sekretarke je zasedala že v času, ko je bil zdravstveni minister še Danijel Bešič Loredan. Njeno ime je postalo znano, ko je postala članica Golobovega Strateškega sveta za zdravstvo, ki ga vodi zdravnik Erik Brecelj. Po kakšni poti je prišla do funkcije, sicer še ni znano. Po končanem študiju medicine se je vpisala na doktorski študij biomedicine. Zanimivo, je tudi članica ožje ekipe Mladih zdravnikov, ki so pogosto izrazito kritični do dela Golobove vlade in njegovih ministrov. Več o tem lahko preberete TUKAJ in TUKAJ, veliko prahu pa je dvignil njihov zadnji zapis na spletnem omrežju Twitter.

Valentina Prevolnik Rupel je kot Azra Herceg, članica strateškega sveta za zdravstvo. To ni njen prvi izlet v politiko. Med vlado Boruta Pahorja v obdobju med 7. 4. 2010 in 10. 2. 2012 je bila svetovalka ministra Dorjana Marušiča. Marušič se je sicer pridružil Bešiču Loredanu ob nastopu njegovega mandata, je tudi član Strateškega sveta. Prevolnik Ruplova in Marušič sta akademska kolega in soavtorja znanstvenih publikacij. Ko je bila nazadnje v politiki, se je zavzemala za jasno delitev med obveznim in prostovoljnim zavarovanjem. Tako je komentirala za Dnevnik: “Želimo oblikovati košarico ključnih zdravstvenih storitev, ki bodo v celoti krite iz javnih sredstev. Storitve, ki niso ključnega pomena za zdravje prebivalstva in jih v košarici ne bo več, bo treba prepustiti trgu ali jih pokriti iz drugih virov.” V skupnem zapisu v Delu sta z Marušičem zapisala, kako sta se v času Pahorjeve vlade hotela lotiti razmer v zdravstvu: “Osnova je bila v določitvi osnovne košarice zdravstvenih pravic, reorganizaciji zdravstvenega zavarovanja in delovanja zdravstvenega sistema.”

Tako se zastavlja vprašanje, ali nista bila prav onadva tista, ki sta Golobu svetovala nenadno in nenapovedano spojitev obveznega zdravstvenega zavarovanja z obveznim, ki je presenetila tako koalicijske partnerje v Levici in Socialnih demokratih.

Gal Kovač