fbpx

En drugemu se opravičujeta, desettisoče državljanov pa še vedno nima zdravstvene oskrbe

Zdravstveni minister Bešič Loredan in ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: STA)

Pretekli teden je bil verjetno eden najbolj tragičnih in hkrati bizarnih dni v zgodovini slovenskega zdravstva. Tragičen, ker je ta trenutek več kot deset tisoč Ljubljančanov brez zdravstvene oskrbe na pravni ravni. Bizaren pa je kar dvakrat. Celotna slovenska javnost je spremljala protest za javno zdravstvo, ki so ga organizatorji poimenovali “stavka pacientov”. Še danes ni jasno, proti komu je bil protest pravzaprav uperjen. Zoper predsednika vlade, ki ima v rokah škarje in platno, ni bil. Ta je namreč protestiral skupaj s protestniki. Namen protesta, kljub številnim špekulacijam, ostaja skrivnost. Skrivnost pa obstajajo tudi obtožbe zdravstvenega ministra Bešič Loredana, ki mu je nekdo “prišepnil”, da je ZD Ljubljana predmet Jankovićevih poslov. Po tem, ko je to povedal javnosti, je sledilo najbolj ponižen akt v zgodovini politike. Loredan se je Jankoviču pred kamerami opravičil kot nekakšnemu mafijskemu šefu iz filmov. A to še ne pomeni, da je zadeva s tem pokopana. Janković bo moral za nastale razmere odgovarjati ljubljanskim mestnim svetnikom, Loredan pa se težkim vprašanjem ne bo mogel izogniti v Državnem zboru.  

Ko smo o zdravstveni oskrbi Ljubljančanov povprašali Igorja Horvata, vodjo ljubljanske svetniške skupine SDS, smo dobili naslednji odgovor: “Trenutno smo priča predstavi za javnost, kjer se Janković opravičuje meščanom, ker na mrazu zunaj čakajo pred ZD Bežigrad z upanjem, da dobijo svojega osebnega zdravnika. Po drugi strani se minister Loredan na tiskovni konferenci na veliko opravičuje županu, češ da sta se narobe razumela. Oba se en drugemu opravičujeta, več kot deset tisoč Ljubljančanov pa še vedno nima zdravstvene oskrbe na primarni ravni.”

“Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190 tisoč ljudi,” je v svoji kolumni opozoril tudi nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek. Največ težav je seveda v prestolnici, kjer v ZDL že nekaj časa vladajo napete razmere, zdravniki pa množično odhajajo. Do ugotovitve, da tam nekaj “ne štima”, je prišel tudi minister Danijel Bešič Loredan – po poročanju portala 24ur se je trenje med Loredanom in Zoranom Jankovićem začelo, ko je mesto direktorice ZD Ljubljana prevzela Antonija Poplas Susić. Ob njenem imenovanju in kasneje so predstojniška mesta zapustili vsi zdravniki, razen vodje Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP), na kar je opozoril Bešič Loredan, ki ga je Janković opozoril, naj Poplas Susičevo pusti popolnoma na miru.

Medtem ko Janković vneto brani direktorico ZDL, pa je videti, da ga morebiti zanimajo tudi določena zemljišča. Pred tednom dni so mediji namreč pisali, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na sestanku pričakuje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, saj naj bi Janković nameraval prodati dve enoti Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, ki sta zgrajeni na dobrih zemljiščih. Minister je v oddaji 24ur zvečer dejal, da prejema signale, da želi Janković prodati dve enoti ZD Ljubljana, “ker je zemljišče super”, zdravstveno dejavnost pa bi strnil na ostale lokacije – na županovo namero o prodaji zemljišč naj bi ministra opozorili številni viri. “Mislim, da je v domeni občinskega sveta, da zadevo razišče,” je še dodal.

Kaj o Jankovićevih namerah pravijo mestni svetniki?
“Svetniki SDS smo ob predpostavki, da je namera glede prodaje zemljišč s strani Jankovića resnična, ogorčeni in ostro nasprotujemo temu,” pa je komentiral vodja Svetniškega kluba SDS Igor Horvat in opozoril, da ima Janković mandat že 16 let, zdravstvo na primarni ravni v Ljubljani pa razpada – polno odgovornost za to nosi prav župan. “Trenutno smo priča predstavi za javnost, kjer se Janković opravičuje meščanom, ker na mrazu zunaj čakajo pred ZD Bežigrad z upanjem, da dobijo svojega osebnega zdravnika. Po drugi strani se minister Loredan na tiskovni konferenci na veliko opravičuje županu, češ da sta se narobe razumela. Oba se en drugemu opravičujeta, več kot deset tisoč Ljubljančanov pa še vedno nima zdravstvene oskrbe na primarni ravni. To je katastrofa za glavno mesto! In norčevanje iz ljudi,” je bil še oster Horvat, ki je poudaril, da zato opozicijski svetniki zahtevajo izredno sejo Mestnega sveta MOL – za to so tudi zbrali potrebno število podpisov, na seji pa bodo predstavili rešitve za nastalo situacijo.

Mestni svetnik Občine Ljubljana Igor Horvat. (Foto: Nova24TV)

Poleg tega je danes predstavnik SDS v Svetu zavoda ZDL pozval predsednico Sveta ZDL, da se zaradi nastalih razmer skliče izredno sejo Sveta zavoda ZDL, kjer bodo obravnavali nastalo problematiko in razpravljali o morebitni razrešitvi direktorice zavoda ga. Antonije Poplas Susič.

Zloglasno opravičilo v mafijskem slogu
Janković je bil nato nad ministrovimi izjavami zgrožen, na to temo je bil med njima napovedan sestanek – a je še pred sestankom prišlo do sprave. “Na podlagi različnih mnenj sem nepravilno ocenil, da želi župan v korist prodaje in v korist pridobivanja premoženja na ravni MOL prodati zdravstvene domove,” se je Loredan opravičil Jankoviću, kar v javnosti ni ravno poželo odobravanja, saj je bilo zaznati, da se je opravičil predvsem po navodilih premierja Roberta Goloba. Janković je opravičilo sprejel. “Opravičilo sprejmem in zame je stvar zaključena,” je razglasil.

Fotomontaža: Demokracija

Minister bo imel priložnost pojasniti svoje besede v DZ
Te dni je bila vložena zahteva za izredno sejo za zagotovitev osebnega, zdravnika za vse Ljubljančane, v kateri je med drugim tudi predlo ga začetek postopkov za zamenjavo vodstva ZD Ljubljana. “Aktualno vodstvo, ki je pripeljalo ZD Ljubljana v trenutno stanje, ne more celovito in nepristransko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstvenega sistema v Ljubljani,” so poudarili. Zanimivo bo videti, kako se bo glede tega odzval Janković, ki mu je direktorica ZDL očitno precej pri srcu. Ali je kaj na tem, da bi Janković želel priti do določenih zemljišč, nam zaenkrat ni znal povedati nihče. A kjer je dim, je tudi ogenj, pravijo. In dejstvo je, da je pod Jankovićevim vodstvom zdravstvo v prestolnici zdrsnilo na raven držav v razvoju. Poslanka Jelka Godec nam je sporočila, da so v DZ vložili zahtevo za izredno sejo, s priporočili za reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu. V okviru tega bo po njenih besedah minister imel priložnost, da razjasni vse, kar smo navedli.

Sara Kovač