Obeta se občutna podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je še posebej vneto zatrjeval, kako bo prišlo do ukinitve dopolnilnega zavarovanja. (Foto: STA)

Podražitvam, kot kaže, ni videti konca. Kot da ne bi bilo dovolj, da je hrana iz dneva v dan dražja, se nam sedaj obeta še podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zaenkrat se je za podražitev odločila zavarovalnica Generali. S 1. majem bodo tako njihovi zavarovanci primorani plačevati kar 10,39 evra več! Toliko o tem, koliko teže imajo besede vladajoče koalicije. Koordinator Levice Luka Mesec je namreč sveto zatrjeval, kako naj bi se dopolnilno zavarovanje ukinilo, kot lahko vidimo, pa je to daleč od dejanskega stanja. Pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar, ki oblasti še posebej očita norčevanje iz upokojencev, je nad dogajanjem ogorčen.

Medtem ko smo priča razgradnji zdravstvene oskrbe, marsikdo pa celo navkljub plačevanju obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne uspe priti niti do zdravnika, pri zavarovalnici Generali, ki ima dobrih 315 tisoč zavarovancev, kot glavne razloge za podražitev, ki bo napočila s 1. majem, navajajo neugodne trende na področju zdravstvenih storitev. Pri tem izpostavljajo rast cen zdravstvenih storitev in rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu.

Pri utemeljevanju odločitve navajajo, da se v zadnjih letih cene zdravstvenih storitev povišujejo. “Najvišjemu dvigu pa smo bili priča lani, in sicer zaradi visoke inflacije. Posledično so se poviševala doplačila k zdravstvenim storitvam,” izpostavljajo in dodajajo, da je bilo v prvih mesecih leta 2023 z namenom skrajševanja čakalnih vrst opravljenih 12 odstotkov več zdravstvenih storitev kot v enakem obdobju lani. Dotaknili pa so se tudi sprememb pri naboru storitev. Po njihovih besedah je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka leta 2020 do 1. februarja letos v nabor vključil več kot 1270 novih storitev in okrog 110 storitev, ki se izvajajo pri zdravljenju na daljavo.

Mesečna premija bo sedaj znašala 44,89 evra
“V lanskem letu je 95 odstotkov zavarovancev zavarovalnice Generali na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja koristilo zdravstvene storitve. Stroški doplačil pa so se samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zvišali za 27 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani,” so navedli in dodali, da je pri bolnišnični dejavnosti zaznati največjo rast stroškov v prvih dveh mesecih let 2023 (več kot 50 odstotkov) v primerjavi s primerljivim letom prej. Mesečna premija se bo tako z dosedanjih 34,50 evra povišala na 44,89 evra.

Pri zavarovalnici Triglav mesečna premija zaenkrat znaša 35,55 evra, pri zavarovalnici Vzajemna pa 35,67 evra. Za MMC so pri Vzajemni na vprašanje, ali tudi sami načrtujejo podražitev, pojasnili, da sami niso tisti, ki vplivajo na dejanske stroške za zdravstvene storitve. “Vsaka odločitev zakonodajalcev o spremembah cen storitev in plač v zdravstvu pa ima neposreden vpliv na stroške zavarovalnic, ki izvajamo dopolnilno zavarovanje,” pravijo. V Zavarovalnici Triglav so za Svet24 povedali, da tudi sami zaznavajo visoko rast skupnih odhodkov v okviru zdravstvenega sistema. Kot so pojasnili, so za pokrivanje povečanih odhodkov zadnjega četrtletja 2022 in prvih mesecev letošnjega leta uporabili presežena sredstva iz naslova PDZZ, ki so nastala v času epidemije. “Po porabi teh rezerviranih sredstev in če se bo trend rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu nadaljeval tudi v prihodnje, bo sprememba premije za PDZZ neizogibna, saj povečani odhodki iz naslova OZZ, ki ga upravlja ZZZS, pomenijo tudi povečanje odhodkov iz naslova PDZZ.”

Vladajoči so obljubljali marsikaj, med drugim ukinitev dopolnilnega zavarovanja, pa smo sedaj, ko se vse draži, vsem pa so povrhu znižali plače z ukinitvijo Janševe davčne reforme, priča podražitvam dopolnilnega zavarovanja. Koordinator Levice Luka Mesec je že po razdelitvi ministrstev med koalicijskimi partnerji napovedal, da je v načrtu vlade, da pride do ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kot pravi, je bila ukinitev omenjenega zavarovanja vedno prioriteta Levice, sicer pa je omenjeno stališče predstavljalo tudi razlog za odhod iz Šarčeve koalicije. O ukinitvi dopolnilnega zavarovanja je nedavno govoril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je zatrdil, da obstoječa oblika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bila implementirana pred 30 leti, danes daleč od tistega, za kar je bila zamišljena. Na januarskem vrhu koalicije so dali vedeti, da do odprave omenjenega zavarovanja še ne bo prišlo s 1. januarjem 2024, ampak šele v letu 2025. Koalicijsko zavlačevanje je prisotno pri prav vseh reformah, s katerimi se sicer tako radi hvalijo, kar pa bodo, kot kaže, izkoristile zavarovalnice, državljani, še posebej tisti z najnižjimi dohodki, pa bodo spet potegnili ta kratko.

Foto: Twitter

V luči podražitve dopolnilnega zavarovanja se je oglasil Pavel Rupar, ki je do podražitev še posebej kritičen, saj ta že dlje časa opozarja, kako tisti z najnižjimi pokojninami težko živijo, saj so ti navkljub visokim življenjskim stroškom primorani plačevati še RTV-prispevek in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki pa bo sedaj očitno še dražje. “Ne zamerite, drage upokojenke in upokojenci!!! Ne zameri, Slovenija!!! Če vam ni dovolj norčevanja vlade, Mesca, Loredana in Goloba, potem ne stokajte. 30-odstotna podražitev za vrsto pred zdravnikom, tablet pa tako ali tako polovico več ni na zalogi,” je izpostavil v znak ogorčenja.

Da so ljudje nad podražitvijo zavarovanja, za katerega so vladajoči obljubljali, da bo ukinjeno, ogorčeni, pričajo številni odzivi v smislu: So me Generali obvestili, da mi bodo zaračunali maja po novi tarifi, ki bo kar 44,89 €, in da se zavedajo, da nove okoliščine vplivajo na moje finance. Zakaj za vraga potem podražitev? Kje ste tisti, ki ste v predvolilni kampanji obljubljali ukinitev in ne podražitev?”; “Poleg tega, da je veliko plačnikov “prostovoljnega” zavarovanja brez osebnega zdravnika. In podražitev!???”; “Edina reforma ministra Bešič Loredana je očitno za 10 € mesečno dražje dopolnilno zavarovanje. Hud udarec za vse na robu revščine.”; “Obljube Mesca, da bodo ukinili plačevanje dodatnega zavarovanja, so se (kot vse pri tej vladi) izkazale za laž. Eno izmed mnogih predvolilnih laži. Me ne preseneča nič več. Edino folk, ki jim še kar verjame.”

https://twitter.com/mateja81709405/status/1643547002821640193?s=46&t=l0Qr1a8AGdK9N8rPvOdKyw

V Levici so sedaj, ko so uvideli, da ljudje besnijo, ker se jih je s predvolilno obljubo peljalo kot osla na led, oglasili in zatrdili, da trditev privatnih zavarovalnic, da je dvig zavarovalniških premij nujen zaradi rasti stroškov, zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov, ki smo jim priča v zadnjih letih. “Zavarovalnice iz naslova dopolnilnega zavarovanja namenijo v javno zdravstvo bistveno manjši delež kot ZZZS,” ob tem navajajo in dodajajo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje kljub zavajajočemu imenu ni stvar izbire. Predstavlja namreč pogoj za dostop do zdravstvenih storitev. “Poleg tega pa je za razliko od obveznega gluho in slepo za socialni položaj ljudi.” Glede na navedeno pa je zanimivo, kako so to ti, ki naj bi razumeli stisko navadnih ljudi, časovnico za ukinitev zavarovanja postavili v leto 2025. 125 evrov višji stroški letno za upokojence in tiste z najnižjimi prihodki ni mačji kašelj, še posebej ne, ko se ljudje v luči podivjanih cen hrane stežka prebijajo iz meseca v mesec. Marsikdo se tako sprašuje, kdo vladajočim sploh še verjame na besedo, ko pa doslej ni bilo prav nič uresničenega!?

Sara Kovač