Pirc Musarjeva rešuje zdravstvo z njegovimi pogubniki

Nataša Pirc Musar (Foto: STA)

Potem ko slovenski javnosti zdravstvo vidno razpada in ljudje ostajajo brez osebnih zdravnikov, ostaja prihodnost dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj ostaja neznanka, še danes so iz nekaterih ortodontskih ambulant sporočili, da so čakalne dobe od treh do šestih let. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob vsem tem sklicala prvi forum, namenjen zdravstvu, nanj pa med drugim povabila prav tiste, zaradi katerih bi zdravstvo dodobra razpadlo. Na forumu kot eno od težav izpostavljajo pomanjkanje javnih sredstev, ironično pa gostiteljica foruma časti tajkune, ki so za javni dolg odgovorni.

“30 dni do specialista” je obljuba, slišana neštetokrat. Danes pa imamo obvestilo nekaterih ortodontskih ordinacij, ki sporočajo, da so čakalne dobe od treh do šest let. Prav ste slišali. Razpravi o zdravstvu je namenjen današnji prvi forum, ki ga je sklicala predsednica RS Nataša Pirc Musar. Udeležili naj bi se ga med drugim strokovnjaki, ob njih pa tudi predstavniki “civilne družbe”, ki je odgovorna za nedelujoč zdravstveni sistem, Dušan Keber in Jaša Jenull. Ena od tem bo tudi financiranje zdravstvenega sistema, pri čemer so si vsi enotni – javna sredstva so omejena – zahvaljujoč nepremišljenemu razsipavanju aktualne vlade in tudi tajkunom, kot je Darko Horvat, ki ga ima predsednica RS za “finančnega genija”,  čeprav je prav on odgovoren za več kot 200 milijonov evrov slovenskega dolga.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na Brdu pri Kranju odprla svoj prvi forum, zdravstveni. Pirc Musarjeva je po poročanju MMC RTV na forumu poudarila, da je treba doseči soglasje o tem, kako zagotoviti “pravočasno, kakovostno in dostopno zdravstvo za vse”. Zanimivo, da je po teh besedah na forum na razpravo o iskanju rešitev za zdravstvo povabila tudi njihove pogubnike. Govorimo namreč o političnem aktivistu Jaši Jenullu in nekdanjemu ministru za zdravje, ki se je zagotovo že prej zavedal resnosti trenutne zdravstvene situacije, vendar je imel med prioritetami politični aktivizem in rušenju oblasti, torej politične in druge interese pred zdravjem svojih sodržavljanov. Med drugim se tudi zato poraja veliko vprašanje o smiselnosti udeležbe Glasu ljudstva na forumu, na katerem bodo očitno dobili priložnost, da z javnostjo delijo svoje ukrepe in rešitve na področju zdravstva, čeprav nas je prav “keberjanska” vizija zdravstva med drugim vodila v predolge čakalne vrste.

Foto: STA

Pirc Musarjeva je med drugim izrazila tudi pričakovanje, “da se bo kršenje človekovih pravic državljanov in državljank, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo”. Vse lepo in prav, če bi se predsednica RS oglasila že takoj, ko je zasvetil rdeči alarm in so ljudje polnili ulice pred zdravstvenimi domovi. Ukrepi, ki jih je sprejelo ministrstvo za zdravje, so se namreč izkazali za neučinkovite, kar so priznali tudi na ministrstvu. Čakalne dobe ne le, da se niso skrajšale, ampak so se enormno podaljšale. “Z vpisom ste se strinjali s čakalno dobo, ki presega dopustno mejo in lahko vpliva na možnosti in potek ortodontskega zdravljenja,” je le eno od obvestil ortodontskih ambulant na portalu za naročanje eZdrav, kjer so objavljene čakalne dobe. Prvi možni termini so na voljo čez tri leta, pri večini izvajalcev pa morajo pacienti na prvi ortodontski pregled čakati do leta 2028, na Ravnah na Koroškem celo do leta 2029. “Čakalne dobe so se podaljšale. In ne samo to … ponovimo vse skupaj še enkrat čez nekaj let. Mečemo denar skozi okno,” je po poročanju portala dejal mednarodni svetovalec za zdravstvene sisteme Dorjan Marušič.

A metanje denarja skozi okno ni problem, nekateri si to lahko privoščijo. Jasno je, da so javna sredstva omejena, pri čemer gre zahvala razsipnosti aktualne vlade pa tudi pidovskih tajkunov, kot je Darko Horvat, ki je odgovoren za večstomilijonski dolg v Sloveniji. “Predsednik uprave Aktiva Group je finančni genij in je naredil to, kar je naredil, in jaz mislim, da je prav, da se začnemo tudi v Sloveniji zavedati, da bogati ljudje obstajajo in da pravzaprav tudi morajo obstajati,” je Nataša Pirc Musar pred leti na TV Slovenija povedala, kaj si misli o pidovskemu tajkunu Darku Horvatu, ki je iz okoli 120 podjetij sestavil nepregledno mrežo in iz žepov slovenskih davkoplačevalcev potegnil približno 300 milijonov evrov.

V Aktivi Naložbe, iz katere je Darko Horvat ustvaril svoj imperij, sta Pirc Musar in njen mož celo zaposlena, in čeprav njunega sodelovanja ali dela nasploh Pirc Musarjeva za medije ni želela preveč komentirati. Čeprav sta zakonca Musar šla iz Aktive, še vedno sodelujeta z njegovim omrežjem. Kakšna je torej po vsem tem smiselnost razprave o financiranju iz javnih sredstev, javnega proračuna s strani Musarjeve, ko pa prav ona “časti” tiste, ki so na veliko praznili državni proračun?

Ana Horvat