Se približujemo popolnemu kolapsu? Zakaj je odstopila strokovna direktorica UKC Ljubljana?

Strokovna direktorica Jadranka Buturovič Ponikvar (Foto: STA)

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je člane sveta UKC Ljubljana danes zjutraj obvestila o svojem odstopu s funkcije. Ob obvestilu o odstopu naj ne bi podala pojasnil o razlogih za takšno odločitev. A jasno je, da smo vse bližje popolnemu kolapsu zdravstva v Ljubljani, saj je pred nekaj dnevi več kot sto direktorjev bolnišnic in zdravstvenih domov prav tako grozilo z odstopom.

Jadranka Buturović Ponikvar je bila za strokovno direktorico naše največje bolnišnice imenovana konec novembra 2017. Takrat je napovedala, da bo njena ključna naloga ohraniti visoko doseženo raven v UKC in omogočiti nadaljnji razvoj UKC v stabilnih, umirjenih in ustvarjalnih pogojih. Po štiriletnem mandatu so ji člani sveta UKC konec septembra 2021 podelili nov mandat. Buturović Ponikvar se je leta 2019 udeležila tudi zaslišanj na preiskovalni komisiji o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Takrat je na vprašanja odgovarjala s slabim spominom.

“Odkritje leta” je bilo pravzaprav odkrito že leta 2018, a se za to nihče ni zmenil
Ali ima kaj z njenim odstopom revizijsko poročilo poslov UKC Ljubljane še ni znano. Je pa Godčeva ob “razkritjih” spornih poslov dejala, da so “leta 2018 (in danes) vsi na UKC Ljubljana in Ministrstvu za zdravje držali glavo v pesek ob objavi končnega poročila preiskave v primeru žilnih upornic. Ob pričanju na sodišču sem imela občutek, da sem preiskovanec in ne priča. Kriva, ker smo razkrinkali tisto, kar se danes razglaša za odkritje leta” in še dejala, da jim ni treba treba gledati za nazaj, ne delati analiz. Samo naj pogledajo Urad za nadzor, kakovost in investicije. “Tam sedi Aleš Šabeder, del velikih zgodb otroške kardiokirurgije, žilnih opornic, srčnih zaklopk, ortopedije … Ministrstvo za zdravje, bleferji z analizami.”

Jadranka Buturovič Ponikvar na zaslišanju

“Vse tisto, kar se je dogajalo v preteklosti, moramo razkriti, če bomo dokazali kaj spornega, pa je treba predati naprej,” je dejal Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah je naloga vlade, da uvede ustrezne zakonodajne spremembe na področjih, kjer gre za sistemske nepravilnosti.

Buturović Ponikvarjeva  na zaslišanju
Na zaslišanje je bila Buturović Ponikvarjeva povabljena predvsem zato, da osvetli dogajanje v letu 2018, ko se je tedanja vlada Mira Cerarja zaradi propada programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana odločila ustanoviti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB). Omenjeni inštitut je sicer “domoval” v prostorih kliničnega centra. Javnost je bila na zaslišanju tako priča “izgubi spomina”. Buturović Ponikvarjeva je namreč na vprašanja Godčeve, s kom vse se je pogovarjala in sedela na sestankih, odgovorila, da se ne spomni. Predsednica preiskovalne komisije je komentirala, da je to nekoliko nenavadno, predvsem zato, ker gre za čas pred enim letom in ne, denimo, pred desetimi leti. Kaj pa je vzrok odstopa, še ni znano.

Je pa zdravstveni sistem vsekakor pred popolnim kolapsom. Spomnimo se dolgih vrst pred zdravstvenimi domovi, pomanjkanje zdravnikov, protestov medicinskih sester, na sto tisoče neopredeljenih, neposrečen klicni center, ki bo vse rešil, grožnje direktorjev bolnišnic in zdravstvenih domov z odstopom, sedaj pa dejanski odstopi. Kam vse to pelje?

Sara Kovač