Ura je pet čez dvanajsto

Datum:

Minister za visoko šolstvo Igor Papič je od mariborske in ljubljanske univerze zahteval povečanje vpisa za študij psihologije in radiološke tehnologije, nad povečanjem vpisa pa je nezadovoljen predsednik vlade Robert Golob, zato vlada k predlogu ni dala soglasja. Spomnimo, da je Papič kot rektor Univerze v Ljubljani v času prejšnje vlade nasprotoval povečanju vpisa na medicinsko fakulteto.

Pisalo se je leto 2021, ko je v Sloveniji še vedno pustošila epidemija covida-19, zdravstveni sistem pa je deloval na robu zmogljivosti. Nekdanja Janševa vlada je kot enega izmed ukrepov za reševanje zdravstva predlagala povečan vpis na medicinske fakultete, a je temu nasprotoval takratni rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, češ da ni dovolj prostorov in profesorjev.

Premier Janez Janša mu je odgovoril, da ga nihče ne bo prepričal, da Medicinska fakulteta v Ljubljani, ki je pred leti že vpisala 50 študentov več, ne bi mogla razpisati še dodatnih 50 vpisnih mest, posebej ob tem, da veliko ljudi nima osebnega družinskega zdravnika. Vlada tega ne bo tolerirala, “zato se bomo usedli, zagotovili dodatna sredstva in vpisali dodatne študente”, je dejal. Papič je vladi ostro nasprotoval, saj vpisnih mest ne gre spreminjati “pet čez dvanajsto”.

Vpisna mesta se spreminjajo “pet čez dvanajsto”
Danes so razmere v zdravstvu še bolj kritične, Papič pa je minister, pristojen za visoko šolstvo v Golobovi vladi, ki se ravno tako zaveda, da je za dvig zmogljivosti zdravstva potrebno dvigniti vpisna mesta za študente medicine. Od mariborske in ljubljanske univerze je minister zahteval povečanje vpisa za študij psihologije in radiološke tehnologije, ne pa študija medicine. Kot piše Delo, je nad predlogom Papiča nezadovoljen tudi premier Robert Golob, zato vlada na četrtkovi seji odločanje ustavila.

Image

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...