Minister Bešič Loredan bo moral odgovarjati za katastrofo v zdravstvu

V SDS bodo vložili interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana.

Zaradi vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju s strani ministra za zdravje in predsednika Vlade RS, bo poslanska skupina Slovenske demokratske stranke še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Kot so napovedali v največji opozicijski stranki, želijo pospešiti razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi.

Spomnimo, da je vladna koalicija v svojih predvolilnih napovedih napovedovala reformo zdravstva, že celo leto mandata pa se dogaja njegov razpad. Slišali smo lahko visoko leteče besede o “30 dneh do specialista”, “vsakdo bo imel osebnega zdravnika”, “zdravstvo bomo očistili korupcije”, vendar nič od tega ni uresničenega. Še več, stanje se je občutno poslabšalo, čakalne dobe so le še daljše, videvali smo vrste zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov, prav tako se ni se počistilo s korupcijo in dobavitelji zdravstvene opreme. Zdravstvo kričeče potrebuje nove zdravstvene kadre, ki jih ni od nikoder.

Namesto reševanja zdravstva vladajoča koalicija brezciljno tava in uvaja kozmetične rešitve brez ustreznih ukrepov. Starejše bi evtanazirali, ukinili bi dopolnilno zavarovanje in ga naredili obveznega in še dražjega.

Levica poglablja razlike med bogatimi revnimi
Razloge za vložitev interpelacije je v izjavi za medije danes pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. “Zaradi vse slabših razmer v zdravstvu, ki ga je povzročil tudi interventni zakon, je omajano zaupanje v zdravstvenega ministra, predvsem s strani pacientov,” je poudarila. Interventni zakon, ki je omogočil plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev, po oceni SDS “slabi javno zdravstvo, povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in s tem poglablja tudi razlike med državljani na tiste, ki si zdravstvene storitve lahko plačajo, na tiste, ki žal čakajo v državnem zdravstvu na boljše čase“. Ministru očitajo tudi neizpolnjevanje lastnih obljub in časovnic. “Interpelacija je tudi priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev, ki so mu dali mandat za ministra in ki so konec koncev tudi v januarju podpisali koalicijsko zavezo na področju zdravstva, za katero danes vidimo, da se ne uresničuje,” je dejala poslanka Godec. Ob tem je izpostavila rok za oblikovanje zdravstvenega plačnega stebra, ki se izteče konec meseca. Po njenih besedah je nekaj dni pred tem jasno, da tega ne bodo uspeli izpolniti. Spomnila je, da je minister dal jasno vedeti, da če to ne bo izpolnjeno, bo tudi prevzel odgovornost. Prav tako ocenjujejo, da se na ministrstvu ne ukvarjajo s “sržjo problema v zdravstvu“, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih besedah so bili v SDS celo pripravljeni podpreti spremembe ZZZS, ki so bile napovedane, a kot ugotavljajo, teh očitno ne bo.

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije.

Sara Kovač