fbpx

V SDS za pripravo zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu v 30 dneh

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Danes bo na zahtevo največje opozicijske stranke SDS izredna seja o razmerah v zdravstvu, kjer je so že pripravili predlog priporočila, s katerim bi se vlado pozvalo k takojšnji pripravi zakona o interventnih ukrepih za reševanje trenutnih razmer v zdravstvu. “Razmere v zdravstvu so namreč katastrofalne,” je jasna vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pravi, da se v stranki SDS za razliko od predsednika vlade in koalicije zavedajo, da se problemi v zdravstvenem sistemu rešujejo na vladi oziroma v parlamentu, ne pa na ulici.

Zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu v stranki predlagajo priporočila, ki naj jih sprejme Državni zbor RS v relaciji do vlade. Državni zbor naj po besedah Godčeve pozove vlado, da naj ta v roku 30 dni v sodelovanju s strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami v zdravstvu in združenji pacientov in vsemi parlamentarnimi strankami pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu.

Za vnovično uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala
S tem zakonom naj se začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čim prejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje, in opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali tujino.

Javno zdravstvo je kronični bolnik, ki Golobovi vladi povzroča vse večje preglavice. (Foto: STA)

V SDS si želijo, da se nemudoma predlaga sprememba zakona o javnem naročanju za vnovično uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala. Cene tega materiala bi na ta način namreč postale primerljive s cenami na evropskem trgu. Pridobljena sredstva, razlika, ki sedaj odhaja v različne žepe, pa se naj sistemsko usmeri v odpravo plačnih nesorazmerij oziroma v odpravo čakalnih dob. Priporočilo Vladi RS pa je tudi, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Vlada RS naj tako sočasno pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične s pogajanji za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

Koalicija ima vse pogoje za reševanje zdravstva
Godčeva je že pred časom dejala, da bi reformo v zdravstvu pričakovala že prej glede na to, da minister za zdravje predstavlja starega mačka v zdravstvu, ki že od leta 2013 pozna rešitve, poleg tega pa uživa podporo premierja, koalicija pa ima obenem kar 51 glasov. Glede na to, da je predstavnica vladajoče stranke Gibanje Svoboda Tamara Kozlovič sklic izredne seje zaradi razmer v zdravstvu pred dvema tednoma označila za šov, pa vse skupaj niti ne preseneča preveč.

Sara Kovač