[Video] Černač razkril, v katerem primeru bodo vlado podprli

Poslanec SDS Zvone Černač (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Vladajoča stranka Gibanje Svoboda je nenapovedano vložila predlog zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga združuje z osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Zakon je bil vložen brez vednosti koalicijskih partnerjev. Ti so bili obveščeni tik pred zdajci. Razlog? Občuten dvig premirje pri eni od zavarovalnic, padanje podpore vladi in Gibanju Svoboda in strah, da bi jih s konkurenčnim predlogom prehitela SDS. 

V razpravi o zakonskem predlogu se je debata najprej dotaknila okoliščin vložitve zakona. Kot že rečeno, koalicijski partnerji niso bili predhodno seznanjeni z vložitvijo zakona. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je sicer precej kočljiva tema v slovenski politiki. Na tnalu tega zakona je razpadla vlada Marjana Šarca.

Predsednica odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič se je eksplicitnemu vprašanju novinarja, zakaj k podpisu niso povabili ostalih koalicijskih partneric, izognila, rekoč, da je bistven namen zakona in da se podpisi še vedno lahko dodajo. Zanikala je tudi, da so zakon vložili tako na hitro, ker bi se bali konkurenčnega zakonskega predloga SDS. “Če se že koga bojimo, se lobijev, ki že več kot 30 let krojijo slovenski zdravstveni sistem,” je povedala.

Novinar je nato soočil koordinatorja stranke Levica z dejstvom, da je njegova stranka sedaj podprla predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, a le nekaj let nazaj je njegova stranka takšnemu predlogu nasprotovala z besedami, izrekel jih je sam Luka Mesec: “Nesprejemljivo je, da bi poslanec in upokojenec s 400 evri mesečne pokojnine še naprej plačevala isti znesek za zavarovanje.” Točno tak predlog je njegova stranka sedaj podprla, a z argumentom, da se bo progresivno plačevanje zdravstvenih prispevkov uvedlo do leta 2024.

Černač: Gre za rokohitrsko akcijo
Poslanec SDS Zvonko Černač se je uvodoma osredotočil na dejstvo, da kljub dikcijam oblasti o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, to ne drži. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se ne ukinja temveč preoblikuje iz prostovoljnega v obvezno, saj bo moral sedaj vsak mesečno plačati 35 evrov pod prisilo izvršbe. “Gre za rokohitrsko akcijo,” je dejal in spomnil, da sta predsednik vlade in Luka Mesec še pred dvema mesecema dejala, da je trenutno prioriteta obvezno zdravstveno zavarovanje in ne preoblikovanje oz. ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pojasnil je še, da vložen zakon ne bo posegal v predviden dvig premij, temveč bo to naredila šele uredba, ki jo predsednik vlade napoveduje.

“V SDS podpiramo uredbo o zamrznitvi premije. Tudi mi menimo, da ta dvig premije ni dopusten in naj se zgodi že danes na dopisni seji vlade ali pa na jutrišnji redni seji vlade. Vložitev te novele po rednem postopku pa je neka improvizacija na improvizacijo, ki jo s strani vlade gledamo že nekaj časa,” pove Černač.

Predstavnik NSi Jernej Vrtovec je dejal, da bo sedaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevalo več ljudi, saj se po zakonskem predlogu staplja v obvezno zdravstveno zavarovanje, zbran denar pa se bo prenesel na ZZZS, ki “očitno, da ne bo pomote, dela z visokimi izgubami in iz proračuna vsako leto vedno več doplačujemo.” Vrtovec je nato dodal, da bi moral biti fokus popolnoma drugje, in sicer na preoblikovanju velikega monopolista ZZZS, odpraviti bi morali monopol, ki ga ima in ga prestrukturirati, da ne bi imel več finančnih izgub. Naslovil je tudi vladne argumente, da bo zdravstveni sistem privarčeval pri dobičku zdravstvenih zavarovalnic, ki znaša cca. 50 milijonov evrov, pri čemer se je vprašal, zakaj potemtakem vlada ni zmanjšala premije, ki bo predvidoma znašala 35 evrov, na 25 evrov.

V Debati so sodelovali vsi predstavniki parlamentarnih strank razen SD. Vir: zajem zaslona, Youtube.

Neresno in neodgovorno
Černač je nato v nadaljevanju oddaje povedal: “Namesto da bi se vladajoča politika resno lotila preoblikovanja zdravstvenega sistema, izboljšanja delovanja zavarovalnice, čiščenja raznih košaric in preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja na ta način, da bi omogočale nekatere storitve, ki niso nujno življenjsko potrebne ljudem, vse ostale, ki so nujno življenjsko potrebne, pa bi bile plačane iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so šli v dveh mesecih, ko so napovedali, da to ni njihova prioriteta, na horuk vložiti nek zakon. Zakaj? Ker so se bali, da bo neka skupina ljudi vložila nek zakon. To je zelo neresno in neodgovorno.”

Černač pa je na 24ur povedal, v katerem primeru bodo vlado podprli.

Gal Kovač