fbpx

Široka podpora za reševanje zdravstva v Ljubljani – bo Janković držal besedo?

Foto: STA

“Vložena zahteva za izredno sejo za zagotovitev osebnega zdravnika za vse Ljubljančane. Odlični predlogi. Upam, da bo župan Zoran Janković držal besedo in bo konstruktiven,” je na Twitterju zapisal Aleš Primc. Za sklic izredne seje je v Ljubljani potrebnih najmanj 12 svetnikov. Gradivo za sklic seje je tako usklajevalo 7 strank – pri usklajevanju gradiva so  sodelovale stranke: SDS, Levica, Vesna, NSi, SLS, Pirati in stranka Glas za otroke in družine.

Članice in člani mestnega sveta Mestne občine Ljubljana so zbrali podpise in vložili zahtevo za izredno sejo za zagotovitev osebnega zdravnika za vse Ljubljančane. “Danes bo vložena zahteva za izredno sejo ljubljanskega Mestnega sveta za sprejem ukrepov za zagotovitev zdravnika za vse Ljubljančanke in Ljubljančane v bližini doma,” pa so že pred tem sporočili iz Glasa za otroke in družine. Že decembra so se začela usklajevanja za sklic izredne seje, na kateri bo predlaganih 13 ukrepov za zagotovitev osebnega zdravnika za vse Ljubljančanke in Ljubljančane v bližini doma.

Med predlaganimi sklepi je med drugim zapisano, naj Oddelek za zdravje in socialno varstvo na predlog župana MOL v roku 14 dni pripravi kratkoročne ter v roku enega meseca srednjeročne in dolgoročne predloge ukrepov za zagotovitev dostopa do zdravnika vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom v bližini njihovega doma v najkrajšem možnem času. Odbor za zdravje in socialno varstvo spremlja in nadzira izvajanje ukrepov za zagotovitev zdravnika vsem občankam in občanom Ljubljane. Župan MOL oziroma Oddelek za zdravje in socialno varstvo naj Mestnemu svetu Mestne občine Ljubljana poroča o svojem delu na vsaki seji Mestnega sveta, dokler ne bodo imeli vsi občanke in občani Ljubljane svojega osebnega oz. družinskega zdravnika v bližini svojega doma. Mestni svet MOL poziva predstavnike MOL v Svetu ZDL, naj predlagajo začetek postopkov za zamenjavo vodstva ZD Ljubljana. “Aktualno vodstvo, ki je pripeljalo ZD Ljubljana v trenutno stanje, ne more celovito in nepristransko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstvenega sistema v Ljubljani,” so poudarili.

Zdravstveni dom Ljubljana ustanovi posebni informacijski center za pomoč ljudem, ki so ostali brez osebnega oz. družinskega zdravnika, v katerem bodo ažurno sprejemali klice in podajali ljudem verodostojne, vendar nemedicinske informacije na prijazen in strokoven način. Zdravstveni dom Ljubljana v sodelovanju z ZZZS, OE Ljubljana in NIJZ – enota Ljubljana, ustanovi posebni informacijski center za razreševanje zdravstvenih težav, ki so bolj administrativne narave kot npr. podaljšanje kronične terapije(eRp), podaljšanje MP (npr. plenice, katetri), odprtje/zaprtje bolniških staležev, izdaja ustreznih napotnic ipd. prednostno za ljudi, ki so ostali brez zdravnika.

ZD Ljubljana v sodelovanju z ustreznimi ministrstvi (MZ, MJU, MDSZ, MDP), ZZZS in NIJZ ter tudi predstavniki pacientov, pripravi nabor zdravstvenih in zdravstvenonegovalnih storitev, ki jih je možno izvesti prek telemedicinskih rešitev (TM) in ki jih vključijo v financiranje iz javne zdravstvene blagajne oziroma prek pilotnih projektov MDP. V roku dveh mesecev se izvede izboljšanje informacijske infrastrukture, ki zajema strojno in programsko opremo ter programe za izboljšanje digitalne pismenosti zaposlenih v ZD Ljubljana. V MOL se nameni dodatna sredstva za programe izboljšanja digitalne pismenosti občank in občanov Ljubljane. Ves zdravstveni kader: zdravnike in medicinske sestre ter tudi bolničarje in terapevte, ki so odšli iz Zdravstvenega doma Ljubljana v zadnjih dveh letih, se povabi na pogovor, evidentira ter analizira razloge za prenehanje delovnega razmerja v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Celotni dokument je na voljo na naslednji povezavi. Mestni svet MOL torej poziva predstavnike MOL v Svetu ZDL, naj predlagajo začetek postopkov za zamenjavo vodstva ZD Ljubljana – saj po njihovi oceni aktualno vodstvo, ki je pripeljalo ZD Ljubljana v trenutno stanje, ne more celovito in nepristransko izvesti sanacije ter potrebne spremembe zdravstvenega sistema v Ljubljani. Pričakujemo lahko, da se ljubljanski župan Zoran Janković ne bo zlahka strinjal s predlogom, da zamenja direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) dr. Antonijo Poplas Susič, za katero je večkrat poudaril, da jo absolutno podpira.

Že pred enim letom smo pisali, da bo brez zdravstvene oskrbe v ZD Ljubljana kmalu ostalo 30 tisoč pacientov 
“Župan Zoran Janković direktorico ZDL dr. Antonijo Poplas Susič absolutno podpira. Dr. Poplas Susič svoje delo opravlja odlično, je strokovna in ima izjemen čut za sočloveka. Med drugim je bila imenovana tudi za evropsko zdravnico leta,”
se je glasil odgovor MOL-a, ki smo ga prejeli naknadno, po objavi predhodnega članka. Res je, da je bila Poplasova leta 2014 imenovana za evropsko zdravnico leta – kar pa še ne pomeni, da ima tudi vodstvene kompetence. Menda je tudi njen čut za človeka vprašljiv, saj so nam zaupali, da rada povzdvigne glas, da le doseže svoje. Iz tega razloga tudi na upravi in v pisarnah vlada obsedeno stanje. Poleg tega smo od dobro obveščenega vira prejeli informacijo, da glede omenjene titule, ki naj bi po mnenju nekaterih odpirala vrata za vsakršne funkcije, ni zanemarljiv podatek, da je Poplasova koncept referenčne ambulante videla v ZD Šiška že v zgodnjih devetdesetih letih pri prim. doc. dr. Mateji Bulc, ki je že takrat kot prva v Sloveniji uvedla naročanje pacientov ter delo z dvema medicinskima sestrama: srednjo in višjo. Takrat namreč še ni bilo diplomiranih zdravstvenikov, delo slednje je bilo usmerjeno v preventivo na način, kot se danes izvaja v referenčnih ambulantah. Je iz tega torej možno sklepati, da se nekateri radi kitijo s tujim perjem? Ob podelitvi titule so namreč navedli, da je zdravnica leta 2011 uvedla pilotni projekt referenčnih ambulant družinske medicine, ki je v zadnjih letih zaživel v mnogih ambulantah družinske medicine po Sloveniji. Več v članku: Brez zdravstvene oskrbe v ZD Ljubljana bo kmalu ostalo 30 tisoč pacientov – direktorica pomanjkanje zdravnikov “rešuje” s sestrami in v članku V ZD Šiška je že 16 tisoč pacientov ostalo brez zdravnika, Janković pa se ukvarja z vremenom v Ljubljani

Sara Kovač