fbpx

Za svobodnjake je izredna seja DZ zaradi razmer v zdravstvu “šov opozicije”; Jelka Godec odgovarja

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič. Vir: STA

Zdravstvo je očitno pred kolapsom. Takšnim prizorom, kot so dolge vrste ljudi, ki ponoči stojijo pred zdravstvenim domom, še nismo bili priča, pa tudi vladajočih na stavki ne. Zato so v stranki SDS zahtevali sklic izredne seje državnega zbora, a je predstavnica vladajoče stranke Gibanje Svoboda Tamara Kozlovič to označila za šov. Kvečjemu je bil šov to, da se je premier Robert Golob pojavil na stavki proti svoji vladi.

Jelka Godec je sicer vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke, v prejšnjem mandatu pa je bila državna sekretarka za področje zdravstva v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše. V soočenju na N1 s Tamaro Kozlovič, predsednico parlamentarnega odbora za zdravstvo je dejala, da je shizofrenično reči, da si šel na stavko, da slišiš zahteve pacientov in zadeve, ki se dogajajo v zdravstvu. Saj bi morali tudi brez tega vedeti, kakšno je stanje.

“Upam, da koalicija sliši ljudi, ki nimajo osebnega zdravnika, da sliši ljudi, ki stojijo zunaj pred zdravstvenimi domovi, da sliši zdravnike, ki govorijo o izgorelosti, da sliši zdravnika, ki leži doma en mesec, ker je izgorel, da sliši mlade zdravnike, ki nimajo neke perspektive, da sliši tiste, ki zahtevajo večje število vpisa na medicinsko fakulteto, da sliši tiste, ki želijo boljše upravljanje javnih zdravstvenih domov, bolnišnic in tako naprej,” je dejala Godčeva.

 

Sklic izredne seje ni šov, in če bo koalicija obravnavali priporočila, ki so jih pripravili v stranki SDS kot šov, “potem se res ne moremo pogovarjati,” je dodala in dejala, da se na ulici ne morejo reševati problemi v zdravstvenem sistemu.

V stranki SDS tako predlagajo določena priporočila, ki naj jih sprejme državni zbor v relaciji do vlade. DZ bi moral po njenih besedah pozvati Golobovo vlado, da nemudoma predlaga spremembo zakona o javnem naročanju za vnovično uvedbo referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala. Tako bi cene tega materiala postale primerljive s cenami na evropskem trgu. Drugo priporočilo Vladi RS pa je, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Kot je še dejala, naj sočasno Vlada RS pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične s pogajanji za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in si želijo bodisi poseben plačni sistem bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

Jelka Godec in Tamara Kozlovič na N1 (Foto: zajem zaslona)

DZ poziva vlado RS, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnjaki, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se: 1. začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čim prejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje; 2. opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Ali bo koalicija ta priporočila upoštevala, je Kozlovičeva dejala, da ukrepov ni mogoče pripraviti čez noč in bo minister Bešič Loredan v aprilu javnosti predstavil predloga dveh zakonov.

Sara Kovač