Zasebni zdravniki: Naše javno zdravstvo je pred tem, da klecne

Foto: Pixabay

Letošnje že 34. Spomladansko srečanje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije tradicionalno organizirata Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (SZZZZS) in Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS). Zasebni zdravniki in zobozdravniki sporočajo, da so in ostajajo trden ter stabilen del slovenskega tako javnega kot zasebnega zdravstva. Svojim pacientom skušajo nuditi kvalitetne, varne, strokovne in tudi solidarno dostopne storitve. To v sistemu, ki jih omejuje in na neki način želi ukiniti, pogosto ni enostavno. Zato opozarjajo tudi na problematiko političnega ukinjanja dodatnega zavarovanja. 

Letos bodo v Lipici prisluhnili tako strokovnim kot tudi komunikacijskim predavanjem. V petek bo D. Miletić predstavil Nebivolol v kardiologiji, v zobozdravniški temi pa nas bo D. Sapundžiev seznanil s temo Antiresorptivi in osteonekroza čeljusti – prepoznati in preprečiti. Komunikacijsko temo Kako se smejati, ko se je za zjokat? bo predstavil dr. A. Zadel. Drugi dan začnejo s predstavitvijo francoskega zdravstvenega sistema kolega dr. A. Vraniča. Leqvio – bolniku prijazna terapija. Kaj pa zdravniku? bosta predstavila M. Gričar in V. Pekarović Džakulin. Prof. dr. L. Dolenc Grošelj bo povedala Zakaj spimo?, doc. dr. K. Triller Vrtovec pa bo spregovorila o Ustavnih in zakonskih temeljih za javno zdravstvo. Zadnje strokovno/organizacijsko predavanje bo seznanitev z aktualnimi temami, ki jih bo predstavil pravnik ZZS P. Renčel.

Srečanje pomeni priložnost tudi za spoznavanje kolegov, druženje in sprostitev v lepem, tokrat kraškem okolju. Je pa tudi priložnost za izražanje mnenj in pobud članov, ki so usmeritev vodstvu SZZZZS za nadaljnje delo.

Kritični do odpravljanja zdravstvenega zavarovanja
V SZZZZS so opozorili tudi na problematiko političnega ukinjanja dodatnega zavarovanja. “Časi, ki jih zasebni zdravniki in zobozdravniki skupaj z našimi pacienti živimo, so polni izzivov. Naše javno zdravstvo je pred tem, da klecne. Vzpostavlja se vzporedni zdravstveni sistem, katerega razvoj bo ukinitev dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj dodatno spodbudil. Zasebni izvajalci zdravstvenih storitev se bomo temu prilagodili. Vprašanje, ki se nam vsakodnevno poraja, pa je, koliko denarja bodo za to dodatno plačali pacienti in kakšna bo cena izgubljenega zdravja in števila življenj.” 

Čas se izteka
“Cena, ki jo pacienti vsakodnevno plačujejo, je visoka že danes. Zasebni zdravniki in zobozdravniki v Združenju smo prepričani, da si naši pacienti in tudi mi tega ne zaslužimo. Živimo v razvitem delu sveta in si kot prebivalci Evrope zaslužimo zahodnoevropsko delujoče javno zdravstvo. Inovacije in politične odločitve odločevalcev od osamosvojitve dalje so nas stale veliko časa in izgubljenega zdravja. Čas se izteka,” zaključuje združenje zasebnih zdravnikov.

Andrej Žitnik