Zasebniki v zdravstvu: čaka nas umiranje bolnikov v čakalnih vrstah

Tajnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, član predsedstva Fides Gregor Zemljič in predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina (Vir: STA)

“V nekaj več kot leto dni trajajočem mandatu zdaj že nekdanjega ministra smo doživeli kar nekaj obljub za izboljšanje dostopnosti bolnikov do zdravstvenih storitev in pogojev dela za zdravstvene delavce. Obljube so nam dajale upanje za modernizacijo javnega zdravstvenega sistema po vzoru drugih evropskih držav. Sedaj smo spet na začetku,” so uvodoma v sporočilu za javnost zapisali v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Ti so se odzvali na odstop ministra za zdravje in upadanje kakovostnega zdravstvenega kadra.

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so se v sporočilu za javnost odzvali na odstop ministra za zdravje Danijela Bešića Loredana. Kritični so do kritikov njegovega odstopa, ki jih po njihovih besedah bolj skrbijo zdravstvene institucije kot pacienti. Ne glede na to, da je odstop zanje “vrnitev na začetek”, pa sami zagotavljajo, da se bodo poleg interesov zdravstvenih delavcev v prihodnje borili tudi za slovenske paciente, ki si zaslužijo kakovostne in dostopne obravnave. Skrbi jih obstoj državnih zdravstvenih zavodov, ki sami po sebi ne zdravijo in ne nudijo storitev, so bili v združenju kritični do kritikov odhoda ministra. Kot so dejali, storitve nudijo “zagnani zdravstveni timi (zdravniki, zobozdravniki medicinske sestre, tehniki, fizioterapevti …), katerih število v slovenskem javnem zdravstvu nezadržno pada“, so opozorili.

V združenju so pojasnili, da je bilo zdravništvo v začetku leta 2023 pozvano, da pripravi in uskladi ključne točke, na podlagi katerih bi se izgradil močan, dostopen in kakovosten javni zdravstveni sistem. Predlagane spremembe so postavljale v središče javnega zdravstvenega sistema bolnike (in ne izvajalce) in večjo fleksibilnost pri zaposlitvi in delovanju zdravnikov in zobozdravnikov po zgledu javnih zdravstvenih sistemov v Zahodni Evropi. Na ta način bi tudi zmanjšali odliv kadra iz javnega zdravstvenega sistema. Kot so pojasnili, je bil dokument sprva usklajen na koordinaciji zdravniških organizacij in nato v nekoliko spremenjeni obliki dokončno potrjen maja 2023 na skupščini Zdravniške zbornice Slovenije kot najširše demokratično izvoljenega organa zdravništva. Na poslani dokument pa do danes še niso prejeli nobenega uradnega odgovora. Ne s strani ministrstva za zdravje, vlade niti kakšne druge državne institucije.

Vlada zanje nima posluha
Opozorili so, da se sodeč po slednjem zdravništvo kot takšno pri predlogih za zdravstveno reformo praktično ne upošteva. “Na razne okrogle mize in sestanke so vabljeni več ali manj isti posamezniki. Ti so v večini primerov tudi soustvarjali javni zdravstveni sistem zadnjih trideset let in so kot takšni tudi soodgovorni za današnje stanje,” so bili kritični. Prav tako so opozorili, da se zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov ne vključuje v nobene delovne skupine, njihovih predlogov se ne upošteva nikjer in to kljub temu,  da so večkrat ponudili pomoč in pripravljenost za sodelovanje.

Vlada jih je doslej popolnoma ignorirala pri predlogih. (Foto: STA)

“Žal se je izkazalo, da je širše ali zgolj najglasnejše mnenje v državi, da je edino pravo javno zdravstvo le državno zdravstvo. Tisto, ki se izvaja izključno v državnih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. V središču sistema tako očitno ne bodo bolniki in njihove potrebe, ampak javni zdravstveni zavodi,” so zapisali in pojasnili, da se očitno vladajoči na vsak način želijo omejiti ali celo preprečiti delovanje zasebnikov v zdravstvenem sistemu.

Namen vlade je ohranitev monopolne vloge javnih zavodov
Vendar predlogi za krepitev državnega zdravstva niso predlogi izboljšanja delovnih pogojev in večje fleksibilnosti zaposlitve, ki bi privabili kader in izboljšali kakovost oskrbe bolnikov. “Gre za predloge omejevanja dela zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov znotraj javnega zdravstvenega sistema”. Namen vsega pa je po njihovih besedah “ohranitev centralne in monopolne vloge javnih zavodov pri izvajanju javnega zdravstva ne glede na to, ali bo oskrba bolnikov zato kaj boljša”.

Tak način vodi v propad slovenskega zdravstva
Trdijo, da vse to vodi v propad slovenskega javnega zdravstva in da na takšen način zdravstva ni mogoče rešiti. Po njihovem mnenju bo to še bolj spodbudilo dober kader, da odide, vzporedno pa se bo še hitreje izgradil vzporedni zdravstveni sistem, “javno zdravstvo bo tako na voljo na koncu le še za določeno zahtevno medicino, in za tiste bolnike, ki si zasebnega zdravstva ne bodo mogli privoščiti”, pojasnjujejo.

V združenju ostajajo osredotočeni tudi na paciente
Ne glede na njihovo črnogledo napoved v slovenskem zdravstvu pa združenja ne bo ustavilo pri zavzemanju ne le za zasebne zdravnike in zobozdravnike, ampak tudi za paciente. Ti si po njihovih besedah zaslužijo  “kakovostno, varno, ustrezno strokovno in predvsem solidarno dostopno obravnavo. Bolniki kot osrednji deležniki vsakega zdravstvenega sistema bi vedno morali biti v središču javnega zdravstva. Kot takšni bi morali tudi imeti zagotovljeno ustavno pravico do svobodne in proste izbire zdravnika oziroma zobozdravnika ne glede na njegovo mesto zaposlitve, prav tako do proste izbire zdravstvene zavarovalnice, tako kot je to omogočeno povsod drugje v Zahodni Evropi”, so zapisali in dodali, da pa imajo tudi zdravstveni delavci izbiro delati, kjer imajo boljše pogoje. “Vsaj te svobode nam v demokraciji nihče ne more odvzeti. Kar nas čaka sedaj, je zgolj umiranje bolnikov v čakalnih vrstah in postopni razkroj tega, čemur še z ostankom ponosa rečemo javno zdravstvo,” so zaključili.

Ana Horvat