Zdravniki iz JZZ bi zdravili pri koncesionarjih, pa jim vlada in ZZZS to prepovedujeta

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Slovensko zdravstvo je pred kolapsom že nekaj mesecev. Izkušnje iz tujine kažejo, da je edina rešitev za javni (ne državni!) zdravstveni sistem, da utilizira prav vse resurse, ki jih ima na voljo – tako zasebne kot tiste v državni lasti. Torej tako zdravstvene delavce, zaposlene v državnih institucijah, kot tiste iz zasebne sfere. Če se res želimo zgledovati po Estoniji in Finski, potem je to edina pot, ki bo trajno rešila pomanjkanja zdravnikov in čakalnih vrst, v katerih nam umirajo ljudje, ki bi sicer imeli pred sabo še desetletja življenja. Znani zdravnik je zdaj pokazal, da se vlada trudi koncesionarstvo povsem uničiti, kar nasprotu empiričnim dokazom o tem, kako mora delovati vzdržen zdravstveni sistem. 

Spomnimo, skupina neodvisnih zdravnikov Zdravstvo.si je pripravila primerjalno analizo opredeljenih oseb pri družinskih zdravnikih na dan 31. decembra 2022. Analiza raziskave pa je razkrila to, kar potrjujejo dostopni javni zdravstveni sistemi v modernih evropskih državah EU, in sicer, da so zasebni izvajalci – svobodni zdravniki družinske medicine najdostopnejši del javnega zdravstva in da je v državnem zdravstvu manj opredeljenih oseb kot pri zasebnikih s koncesijo. To je posledica slabega upravljanja in organizacije državnega zdravstva.

Foto: Zdravstvo.si

Rešitev je torej na dlani – simbioza javnega in zasebnega. A naša vlada počne ravno nasprotno od tega. Namesto da bi okrepila sodelovanje med zasebniki in javnimi zdravstvenimi sistemi, se – bizarno – trudi, da bi zasebno zdravstvo spravila iz sistema javnega zdravstva.

Kot je komentiral zdravnik Simon Podnar: “Danes delam popoldne. Dopoldne naj bi pri koncesionarju pregledal 12 pacientov. Vendar jih ne bom, ker sta Ministrstvo za zdravje in ZZZS prepovedala plačilo storitev, ki jih pri koncesionarju opravimo zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih. Pacienti danes ne bodo pregledani. Res ne vem, kako bi to lahko pomagalo.

Javni prikaz, kaj dejansko pomeni centralno-plansko državno upravljanje zdravstva brez razumevanja dogajanja na terenu – ker namreč zdravniki v JZZ ne smejo opravljati storitev kot koncesionarji (razen brezplačno), 12 pacientov ne bo pregledanih.

Je to posledica Golobove koronske zakonodaje?
Kot je opozorila poslanka SDS Jelka Godec, nosimo posledice zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covida-19 na področju zdravstva (ZNUNBZ), ki ga je lani novembra sprejela Golobova vlada. Ta določa, da “v izvajanje zdravstvenih storitev izvajalec zdravstvene dejavnosti s koncesijo ne more vključiti zdravstvenih delavcev, zaposlenih pri javnih zdravstvenih zavodih”. Zakaj je vlada z nujnim zakonom o covidnih ukrepih sprejela besedilo, ki neposredno napada koncesionarsko sodelovanje, v zdravstvu ni jasno. Je pa jasno, da zaradi tega danes 12 pacientov ne bo pregledanih. Skupaj po državi pa gotovo več kot 1000 na dan.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec (Foto: STA)

Kaj je imel zakonodajalec sploh v mislih?
Koliko od teh bo umrlo in nikoli več ne bo plačevalo davkov, ki jih leva vlada tako vestno navija, ne bomo izvedeli nikoli. Je pa jasno, da je takšen napad na javni zdravstveni sistem izjemno škodljiv in v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja tematike s strani zakonodajalca, v najslabšem primeru pa škodoželjno in namerno miniranje javnega zdravstva v imenu državnih medijskih monopolov, ki se borijo proti zasebni podjetniški pobudi.

Sploh pa ni jasno, kaj ima določba, ki prepoveduje koncesionarsko delo javnih uslužbencev, skupnega z zajezitvijo virusa covid-19. Ne gre le za podtaknjenca, ki nima nič skupnega z boleznijo, videti je, kot da gre za podtaknjenca, namenjenega temu, da pandemija traja čim dlje. Morda ni naključje, da je bil zakon sprejet, potem ko je predsednik vlade v medijih delil nasvete, da je mogoče koronavirusno bolezen pozdraviti z vitaminom D in morsko vodo. 

Andrej Žitnik