fbpx

Združenja nedemokratičnih protifašistov in borcev za vrednote NOB Primorske nadaljujejo s perfidnim nasiljem: S peticijo bi ukinili Možinove Pričevalce na RTV Slovenija!

Jože Možina (Foto: posnetek zaslona)

Na spletu je skoraj leto dni potem, ko je dr. Jože Možina v oddaji Pričevalci gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, s katerim sta spregovorila o povojnih pobojih, zaokrožila peticija, ki so jo pripravila “Združenja protifašistov in borcev za vrednote NOB Primorske” z namenom, da se oddaja na RTV Slovenija “nemudoma ukine, saj s svojo vsebino zastruplja sožitje med ljudmi”.

“Pozivamo vas, da po dolgih letih sistematičnega potvarjanja zgodovine ukinete oddajo Pričevalci, katere edini namen je blatenje slovenskega narodnoosvobodilnega boja,” so zapisali pobudniki peticije, ki jo je v času pisanja tega članka podpisalo 623 podpornikov.

Pobudniki peticije si niso ravno najbolj na jasnem, kaj želijo. Po eni strani Možino obtožujejo diletantstva, po drugi strani želijo, da sta novinarstvo in zgodovina prepuščena stroki. Dejstvo, da je sam Možina doktor zgodovine, jih ali ne gane ali ne zanima.

Celotno besedilo se namreč prebira kot obupan poziv žrtev ideološkega spiranja možganov, ki so še vedno prepričane, da je kakršenkoli odmik od komunistične partijske linije herezija.

https://twitter.com/marjanritonja/status/1131284692504911872

Resnica jih moti, zato jih motijo tudi pričevanja pričevalcev v oddaji Možine. Pričevalci so po njihovem mnenju “najboljši, prav šolski primer tega, kakšna oddaja ne sme biti. Pogovor urednika Možine z zgodovinarjem Dežmanom, v katerem je mrgolelo pošastnih neresnic o narodnoosvobodilnem boju, je najboljši dokaz o tem, kam pes taco moli”, so zapisali v združenjih protifašistov in borcev za vrednote NOB.

“Odgovori vaših urednikov in posebej generalnega direktorja RTV na upravičeno razburjene kritike te oddaje so, ko je zmanjkalo vsebinskih argumentov, izzveneli v slogu Poncija Pilata, ki si je svoj čas tudi umil roke,” so še komentirali odziv javne televizije na lanskoletne zahteve po ukinitvi oddaje, ki jih je vodil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek in v katerih je sodeloval tudi osramočeni plagiator Boris Kobal.

Če so uredniki in direktor RTV Slovenija Igor Kadunc v vlogi Pilata in je Možina s svojimi Pričevalci tisti, ki ga preganjajo, kaj to pove o njegovih preganjalcih, ki zase zahtevajo vlogo izbranega ljudstva, ki se je zapisalo v zgodovino z vzkliki “Križan naj bo!” in “Njegova kri na nas in na naše otroke!”? Dovolj zgovorno je tudi dejstvo, da je Pilat dal Kristusa križati, na zahtevo zbranih Judov pa je izpustil zelota in morilca Barabo. Pobudniki peticije so se tako sami postavili v vlogo drhali, ki je na smrt obsodila nedolžnega, medtem ko je osvobodila morilca.

https://twitter.com/BineTraven/status/1131140922153033728

“Urednikovanje je resno novinarsko delo, ki ne dopušča ekvidistance glede temeljnih zgodovinskih dejstev. Temeljno izhodišče vsake razprave o drugi svetovni vojni na Slovenskem je lahko le to, da so nemški, italijanski in madžarski okupatorji razkosali našo deželo in obsodili naš narod na nacionalno smrt. Rodoljubi so se jim uprli, kolaboracionisti pa so sodelovali z okupatorjem proti lastnemu narodu,” so zapisali v peticiji.

Kakor je jasno, pobudnikom peticije ne gre za zgodovinsko resnico, temveč zgolj in samo za ohranjanje komunistične resnice. Sklicevanja na zgodovinsko stroko tako ostanejo zgolj prazne besede. “Ob tem neizpodbitnem dejstvu so seveda še številna druga in tudi barve niso vselej le črne in bele. Vmes je tudi veliko sive. Dokončno podobo tega lahko poda le zgodovinska stroka in prav je, da slednjič prepustimo zgodovinske sodbe zgodovinarjem. Vendar temeljno zgodovinsko dejstvo ostaja!”

Kako lahko zgodovinsko sodbo prepustimo zgodovinarjem, ko pa so po njihovih lastnih trditvah določene stvari prerasle v dogme, o katerih ni dovoljen niti kanec dvoma?

Ivan Šokić