fbpx

Združenje novinarjev in publicistov bo odslej vodil sociolog in publicist Matevž Tomšič

Dr. Matevž Tomšič (Foto: STA).

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je na sredinem občnem zboru izvolilo novega predsednika in podpredsednika združenja. Predsednik je postal publicist Matevž Tomšič, podpredsednik pa novinar Jože Možina. Oba sta ob izvolitvi poudarila potrebo po krepitvi novinarskega organiziranja, večji pluralnosti medijskega prostora ter krepitvi profesionalnosti in neodvisnosti novinarskega dela.

Dr. Matevž Tomšič je sociolog, univerzitetni predavatelj in publicist. Doktoriral je leta 2002 na fakulteti za družbene vede. Od leta 2008 pedagoško in raziskovalno deluje na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Poleg tega je angažiran tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu in na Fakulteti za medije v Ljubljani. Sam ali v soavtorstvu je napisal več deset znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih publikacijah. Poleg tega objavlja publicistične članke, ki obravnavajo stanje slovenske politike, demokracije, civilne družbe itd., v različnih slovenskih medijih. Znan je tudi kot družbeni analitik.

Oglejte si še: Združenje novinarjev in publicistov poziva k profesionalnemu in uravnoteženemu poročanju medijev v času volilne kampanje

Dr. Jože Možina je uveljavljen televizijski novinar, zgodovinar in avtor več dokumentarnih filmov. V mandatu 2006–2010 je bil direktor Televizije Slovenija. Med drugim je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za dokumentarni film o misijonarju Pedru Opeki.

Zaradi kandidature na volitvah se je z mesta predsednika poslovil Tino Mamić. (Foto: Demokracija)

Imenovanje novega predsednika in podpredsednika ZNP je bilo potrebno, ker je pred volitvami z mesta predsednika odstopil Tino Mamić, ki je kandidiral za poslanca v DZ na Listi novinarja Bojana Požarja.
C. Š.