Združenje novinarjev in publicistov Slovenije obsodilo politični napad Fajonove na novinarja Možino in pričakuje njeno opravičilo

Tanja Fajon (Foto: STA)

V Združenju novinarjev in publicistov so obsodili grob politični napad in sramotenje novinarja RTVS Jožeta Možino, ki je v soboto, 15. januarja 2022, vodil oddajo Utrip, kjer je v 15 minutah skladno z novinarski standardi in etiko komentiral aktualne družbeno-politične teme. V ZNP so poudarili, da so takšni politični pritiski nedopustni.

Zgodovinar in novinar na RTV Slovenija dr. Jože Možina je v soboto, 15. januarja 2022, vodil oddajo Utrip, kjer je komentiral letošnjo proslavo v Dražgošah in osvetlil resnično dogajanje ter tragedijo, ki so jo zahvaljujoč komunistom doživeli prebivalci Dražgoš.

Zaradi svojega novinarskega dela je bil grobo napaden s strani predsednice SD Tanje Fajon, tudi evropske poslanke. Ta je prispevek novinarja na Twitterju označila za sramoten in neopravičljiv, njega in ekipo pa diskvalificirala, češ da ne deluje v javnem interesu, ampak kot servis vlade,” so izpostavili pri Združenju novinarjev in publicistov.

Kritike moti svoboda govora
Pri ZNP opozarjajo, da je Možina doktor zgodovinskih znanosti, ki se je specializiral za drugo svetovno vojno. Posledično njegov prispevek v Utripu ni bil zgolj mnenje novinarja, temveč tudi strokovnjaka, kar pa je vredno izpostaviti, v plazu kritik, ki so se vsule na Možino ni bilo zaslediti nikakršnega strokovnega oporekanja, temveč samo ideološko kričanje ljudi, za katere je resnica preveč boleča in želijo še naprej vztrajati pri laži. Po mnenju ZNP Možinove kritike moti “svoboda govora”.

Pri ZNP so tovrstne politične pritiske označili za nedopustne, glede Fajonove pa so izpostavili, da bi “kot nekdanja novinarka RTV Slovenija morala zagovarjati pluralnost javne RTVS, ne pa da doma in v tujini pomaga vzdrževati medijski monopol politične levice, ki na tak način iz ozadja obvladuje pomembne vzvode oblasti in pači slovensko demokracijo”. Še posebej, ker se Fajonova tako v Sloveniji kot Evropi rada predstavlja kot borka za medijsko svobodo in pluralnost mnenj.

Fajonova je v soboto, 15. januarja 2022, čivknila, da je javni servis enako vladnemu servisu RTV Slovenija. “Sramota! Možina in ekipa. Ni opravičila za uredniško politiko, ki ni deluje več v javnem interesu,” je zapisala na Twitterju. “Vi, Tanja Fajon niste javni interes, vaš grob politični napad/sramotenje novinarja RTV razgalja vašo strašljivo protidemokratično dvoličnost, ki ne bo brez posledic,” je v odgovor sporočil Možina in v pogovor vključil tudi nizozemsko evroposlanko Sophie in ‘t Veld  “Naj vam bo jasno, RTV je javna ne vaša. In ne bo popuščanja, ko gre za svobodo medijev in resnico,” je novinar RTV Slovenija še odvrnil Fajonovi.

Fajonova se mora opravičiti
V ZNP od Fajonove pričakujejo, da se bo za svoje hujskaštvo proti Možini javno opravičila. “Nedopustno bi tudi bilo, da bi vodstvo RTVS popustilo političnim pritiskom in novinarja kakor koli klicalo na zagovor, kar je sicer neuradno slišati,” so zaključili pri ZNP in dodali, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov in se nanj ustrezno odzvali.

V nadaljevanju lahko preberete celotno izjavo ZNP ob poseganju v medijsko svobodo:

Izjava ZNP ob poseganju v medijsko svobodoV Združenju novinarjev in publicistov obsojamo grob politični napad in sramotenje novinarja RTVS Jožeta Možino, ki je v soboto, 15. januarja 2022, vodil oddajo Utrip, kjer je v 15 minutah skladno z novinarski standardi in etiko komentiral aktualne družbeno-politične teme. Zaradi svojega novinarskega dela je bil grobo napaden s strani predsednice SD Tanje Fajon, tudi evropske poslanke. Ta je prispevek novinarja na Twitterju označila za sramoten in neopravičljiv, njega in ekipo pa diskvalificirala, češ da ne deluje v javnem interesu, ampak kot servis vlade.Možina je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je specializiral za drugo svetovno vojno. Zato ne gre samo za mnenje novinarja, ampak tudi strokovnjaka. V poplavi protestov najrazličnejših ljudi ni bilo zaslediti, da bi mu kjerkoli kdo strokovno oporekal. Vse moti samo njegovo mnenje. Moti jih svoboda govora.  Tovrstni politični pritiski so nedopustni. Fajonova bi kot nekdanja novinarka RTV Slovenija morala zagovarjati pluralnost javne RTVS, ne pa da doma in v tujini pomaga vzdrževati medijski monopol politične levice, ki na tak način iz ozadja obvladuje pomembne vzvode oblasti in pači slovensko demokracijo. Posebej zato, ker se Fajonova doma in v Evropi rada razglaša za borko za medijsko svobodo in pluralnost, o odprtih vprašanjih pa redno poroča in seznanja tudi evropske institucije. Pričakujemo, da bo tudi v tem primeru uporabljala ista merila ter preklicala hujskaške izjave, novinarju Možini pa se javno opravičila.Nedopustno bi tudi bilo, da bi vodstvo RTVS popustilo političnim pritiskom in novinarja kakor koli klicalo na zagovor, kar je sicer neuradno slišati.V Združenju novinarjev in publicistov bomo pozorno spremljali razvoj dogodkov in se nanj tudi ustrezno odzvali.Upravni odbor ZNP, 17. januar 2022

 

Peter Truden