fbpx

Združenje Ob lipi sprave napoveduje kazenski pregon Zveze borcev, če se ne opravičijo

Foto: STA

“Zgroženi smo nad tem, kar si Zveza borcev leta 2016, po vsem, kar vemo o medvojnih in povojnih prikritih zločinih komunistične strani, drzne zapisati,” so se v v Združenju ob lipi sprave odzvali nad izjavo združenja ZZB v sestavku “Človek kot vrednota”, kjer skušajo vse, ki se trudijo za resnico in dostojni pokop žrtev prikazati celo kot veliko hujše zločince, kot so bili izdajalci. 

“Kako je mogoče, da vodstvo Zveze borcev ne zmore iskreno obžalovati zločina nad nedolžnimi med vojno in posebej po vojni ali pa ostati vsaj tiho,” se sprašujejo v Združenju, ki si prizadeva za spravo med narodom in dostojen pokop žrtev po razkritih okostjih v Krimski jami, kjer so med žrtvami mlada dekleta, enomesečni dojenček in dva še nerojena otroka. “Kakšno izdajstvo so zagrešili nedolžni dojenčki, dekleta  in mladoletniki ter družinski očetje in matere?”

V Združenju ob lipi sprave pričakujejo, da se ZZB neha sprenevedati in jasno odgovori na ta vprašanja, saj so številne domneve že dokazane, ne pa vse. V borčevski zvezi bi po njihovem zagotovo lahko pomagali dokončno dopolniti poimenski spisek žrtev Krimske jame in drugih grobišč, saj lahko skladno z evropskimi vrednotami, na katere se sklicujejo, omogočijo dostop do natančnih arhivskih podatkov, ki bodo razkrili celovito resnico o pobitih.

ZZB zavezuje vas morala in resolucija evropskega parlamenta
Resolucija evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu v 6. členu ravno opozarja na nesprejemljivost postkomunističnega prikrivanja arhivov “nekdanjih notranjih varnostnih služb, tajne policije in obveščevalnih služb …” V združenju zato pozivajo ZZB, naj pove resnico, če več ve oziroma ima bolj natančne podatke, kakor so jih doslej uspeli pridobiti raziskovalci, saj je verjetno, da so bili med sodelavci zločina tudi člani ZZB in prejemniki borčevskih pokojnin.

“Žal pa ni znano, da bi ZZB raziskovala delovanje svojih članov in izločala iz svojih vrst tiste, ki so dali nalog za umore ali so sami sodelovali pri njih. Naj torej vsaj povedo, kdo so žrtve Krimske jame in ostalih grobišč v cerkniški občini in drugod ter tako sami storijo konkreten, ne le verbalni korak do sprave in uresničevanja evropskih vrednot.”

ZZB naj se opraviči svojcem in prekliče svoje izjave
ZZB bo po njihovem najbolj učinkovito zavrnila žaljive očitke, “da so morilci in zločinci, ko bo poimenovala tiste, ki so zločine storili in se od njih distancirala.” Združenje ob Lipi sprave, ki je organiziralo zadnjo okroglo mizo o Krimski jami v Begunjah vztraja pri ničelni toleranci do vseh totalitarnih režimov, ki so požigali, ropali in morili slovenske ljudi. “Umor brez sojenja je zločin, ne glede na to, kdo ga je povzročil in kdo so žrtve, še posebej otroci, mladoletni in noseče ženske.” Odgovorni, ki so povzročili te zločine in tudi nasledniki organizacije, ki je za to odgovorna, pa bi se morali končno iskreno opravičiti svojcem in slovenskemu narodu in tako nas vse razvezati bremena zločinske preteklosti.

“Pozivamo tudi vodstvo k preklicu dela izjave ZZB o izdajalcih in zločincih, sicer sledi poziv ustreznim ustanovam za kazenski pregon,” so še zapisali v združenju ob Lipi sprave.


Prof. emer. dr Janez Juhant, Združeni ob Lipi sprave, prof. dr. Mitja Ferenc, prof. dr. Andrej Mihevc in Peter Sušnik Komisija Vlade RS  za reševanje vprašanj prikritih grobišč, dr. Jože Možina in številni navzoči na okrogli mizi Ali je skrivnost Krimske jame razkrita?