fbpx

Združenje VSO ob 28. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti v Poljčah: Otrokom je potrebno razložiti, zakaj je ta dan pomemben

Foto: VSO

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je včeraj zvečer v Poljčah na Gorenjskem pripravilo slovesnost ob 28. obletnici odločitve o slovenski samostojnosti. Na letošnji prireditvi so opozorili, da mladi premalo vedo o osamosvajanju Slovenije in da bi morali posvojiti vrednote osamosvojitve ter jih spoštovati in nadgraditi.

Predsednik VSO Aleš Hojs je povedal, da skušajo na tradicionalni prireditvi posebej zaznamovati ključni dogodek slovenske osamosvojitve, ko so se 9. in 10. novembra 1990 v Poljčah zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci ter sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo poslanci skupščine do 20. novembra sprejeli vse zakonske akte in odločbe za razpis referenduma o ustanovitvi samostojne države.

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil tedaj član skupščine, je na današnji slovesnosti poudaril, da je bilo leto 1990 res prelomno. To je bilo leto, ko smo Slovenci dobili Demos, prvo demokratično izvoljeno vlado, deklaracijo o suverenosti in na skrivnem zasedanju v Poljčah sprejeli odločitev, da bomo decembra odločali o svoji samostojnosti, je pojasnil. Prepričan je, da se premalo zavedamo teh dogodkov, da premalo o njih govorimo in jih premalo poznamo, kar velja predvsem za mlajše generacije. Pahor zato spodbuja učitelje, da, kolikor je mogoče, o teh dogodkih, da se ne bodo pozabili, pripovedujejo tudi otrokom. “Danes otroci več vedo o ustanovitelju Appla Stevu Jobsu kot o ustanovitelju naše države Jožetu Pučniku,” je opozoril.

Otrokom se vceplja napačne predstave in vrednote
Članica mladinske sekcije VSO Triglav Simona Purkat, ki kot vzgojiteljica otroke želi naučiti, da imajo radi svojo domovino, je povedala, da današnji mladini domovina ni vrednota. Opozorila je, da v vrtcih in šolah praznujejo in obeležujejo vse drugo, samo državnih praznikov ne. “Skoraj ni otroka, ki bi vedel, zakaj smo bili 31. oktobra doma,” je dejala. Prepričana je, da starši otrokom povzročajo škodo, ko z njimi izrezujejo buče, namesto da bi razobesili slovensko zastavo in jim razložili, zakaj je ta dan pomemben. Da bi pri otrocih razvili domoljubje, staršem svetuje, naj skupaj z njimi raziskujejo slovensko kulturo, praznujejo slovenske praznike, obiskujejo slovenske muzeje in poslušajo slovensko glasbo.

Slovenija se vrti v drugo smer kot svet
Udeležence včerajšnje prireditve je nagovoril tudi član prve demokratično izvoljene skupščine Slavko Kmetič, ki je poudaril, da so tedaj sprejeli odločitev, ki je spremenila tok zgodovine v Sloveniji, in opisal tedanji, kot je dejal, neverjetni splet okoliščin. Dotaknil pa se je tudi sedanjosti in prihodnosti. “Kaj naprej? Svet gre v eno smer, mi v Sloveniji pa hočemo nekaj drugega. Kdaj, če sploh, bomo na en način normalna država,” je izpostavil in dodal, da bi morali najti konsenz in se kot majhen narod združiti.

“Pomembno je, da se zavedamo vseh pozitivnih pridobitev, ki so sledile osamosvojitvi, da jih ohranjamo in krepimo z medsebojnim spoštovanjem, sodelovanjem, strpnostjo in solidarnostjo,” pa je poudaril radovljiški župan Ciril Globočnik in dodal, da k temu prispeva tudi ta tradicionalna prireditev, ki ohranja spomin na uspešno sodelovanje v letih 1990 in 1991, še poroča STA.

C. Š.