fbpx

Združenje VSO ob dnevu mrtvih: “Slava njim, ki so dali življenja za samostojno Slovenijo”

Foto: VSO.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je pred državnim praznikom dneva spomina na mrtve položilo cvetje pred Pomnikom umrlim v vojni za Slovenijo 1991. Poklonili so se predsednik združenja VSO Aleš Hojs, podpredsednica VSO Mojca Škrinjar in generalni sekretar VSO Božo Predalič v spremstvu praporščakov VSO.

Osamosvojitvena vojna se je pričela s sprejetjem zakona o samostojnosti Slovenije 25. junija 1991 in že naslednji dan sta imeli Jugoslovanska armada in zvezna policija dovoljenje za oborožen napad na Slovenijo.

Jugoslovanska vojska je najprej napadla meje in letališče Brnik, vendar jih je tedanja Teritorialna obramba uspešno zaustavila z barikadami, napadi in s prevzemi položajev, vojašnice pa so uspešno izolirali in jih podvrgli predaji. Zračni, tankovski in drugi napadi Jugoslovanske armade so terjali 19 žrtev na slovenski strani ter 45 na strani jugoslovanske vojske. Med žrtvami je bilo tudi 12 tujih državljanov.

Združenje VSO: Slava njim, ki so dali življenja za samostojno Slovenijo! 1

Slovenska stran je imela v spopadih 182 ranjenih vojakov. Enote TO so zajele 4693 pripadnikov JLA in 252 pripadnikov zvezne milice, JLA pa je imela v desetdnevnem spopadu uničenih ali poškodovanih 31 tankov, 22 oklepnikov, 172 transportnih vozil in 6 helikopterjev.

Foto: VSO.

Foto: VSO

Zavedati se moramo, da srečni razplet vojnega konflikta ni samo plod sreče, temveč natančne vojaške taktike in strategije ter njune dosledne izvedbe. Pri tem so sodelovali pogumni ljudje in prav njihov pogum je odločil, saj je bila sicer TO razorožena in brez prave vojaške moči.

A. B.