Združenje za slovensko besedo direktorja javne RTV opozorilo, da je pokleknil pred fosilom Turnškom, ki še vedno verjame jugo-komunističnim lažem, namesto da bi zaščitil novinarja!

Generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

V Združenju za slovensko besedo so na generalnega direktorja RTV Slovenija naslovili še drugo odprto pismo, v katerem pozivajo odgovorne, da zagotovijo delovne razmere, ki bodo omogočile in zagotavljale svobodno in neodvisno poročanje, ki bo temeljilo na resnici in ne na ideološki propagandi. Pri tem so opozorili na dvojna merila, ki vladajo na televiziji.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je v odgovoru na pisma v zvezi z odzivi na oddajo Intervju zagotovil, da je cilj njegovega delovanja javna RTV Slovenija v najboljšem pomenu besede. Zdi pa se, da ta pomen ne vsebuje enakih meril za vse.

Tako so namreč pri pogromu, ki ga je vodil Tit Turnšek nad novinarjem dr. Jožetom Možino, na RTV takoj pokleknili in namesto, da bi zaščitili svojega novinarja, hiteli ustreči fosilu, ki še vedno verjame lažem, ki so mu jih v šolskih klopeh vcepili jugo-komunisti. Kadunc je Turnška sprejel v pisarni in se z njim menil celo o novi programski shemi na RTV, čeprav Turnšek nima nikakršne povezave z delovanjem javne televizije. Turnšku so na RTV tako prepustili vlogo cenzorja, ki določa, o čem se sme govoriti in o čem se ne sme razpravljati na javni televiziji.

RTV-jeva očitna ideološka pristranskost
S tem so samo še dodatno utrdili sloves režimskih medijev levice. To se je namreč hitro pokazalo v primeru novinarja Mateja Šurca v oddaji Labirint. Na to so opozorili tudi v Združenju za slovensko besedo: “Kako lahko drugače razumemo doslej nikakršen odziv vodstva zavoda RTV Slovenija in varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na radijsko oddajo Labirinti sveta z dne 9. 8. 2018?”

Matej Šurc (Foto: STA)

Šurc se ob koncu svoje oddaje ni uspel zadržati, da ne bi napadel slovenskih volilcev: “Evropo obvladuje desničarski populizem, okrepljen z reakcionarno ideologijo sovraštva do tujcev, sovraštva do drugačnosti. Takšna politika vlada na Poljskem, na Madžarskem, Češkem, v Avstriji, Italiji pa tudi na Hrvaškem. Slovenija se nahaja v nevarnem okolju. Ali se ti, ki že dolge tedne kujejo koalicijo, sploh zavedajo, kaj čaka Slovenijo, če jim spodleti? Zavladal bo klerofašizem, obrobna NovaTV bo postala nacionalna TV. Povampirjeni homofobi in lažni domoljubi bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Slovenska politika ima še eno priložnost, da pretrga to nagnusno koalicijo, ki se razteza od Baltika do Jadrana. Slovenija morda v zgodovini moderne Evrope še nikoli ni imela tako odgovorne naloge, kot jo ima danes.”

Kot da že to ne bi bilo dovolj se je zatem znesel še nad poslušalko, ki se je nad takimi izrazi pritožila, jo poniževal in ji grozil s “Smrt fašizmu”. Ob tem vodstvo RTV skupaj z generalnim direktorjem Kaduncem in varuhinjo pravic gledalcev Ilinko Todorovski ni storilo ničesar. “Navedeni stavki Mateja Šurca niso novinarski komentar, ampak sovražno zmerjanje, žaljenje in ščuvanje proti drugače mislečim državljanom ter proti sosednjim državam, ki je po ekstremistični retoriki še najbolj podobno prvim povojnim letom v dobi enoumja!” je zapisal predsednik Združenja za slovensko besedo dr. Stane Granda.

Dvojna merila
“Po eni strani vodstvo RTV Slovenija in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev po ideološkem pritisku zveze združenj borcev problematizira intervju, v katerem je gost dr. Jože Dežman navedel že nekaj časa na podlagi zgodovinskih raziskav znana dejstva, ki so bila v preteklosti zaradi ideoloških razlogov zamolčana in prikrivana; povsem drugače pa RTV Slovenija mirno dopušča programsko vsebino – omenjena oddaja Labirint in izjava novinarja Mateja Šurca –, ki je do drugače mislečih sovražna, žaljiva in nima z novinarskimi standardi ničesar skupnega.”

Zgodovinar dr. Jože Dežman in zgodovinar in novinar dr. Jože Možina (Vir: Twitter)

Tako je očitna “ideološka pristranost pri vrednotenju obeh oddaj, kajti intervju dr. Možine z dr. Dežmanom je slonel na dejstvih, ki so se izkazala na podlagi zgodovinskih raziskav, medtem ko so izjave novinarja Šurca izrazito ideološko obarvane, nikakor ne temeljijo na dejstvih, pač pa so oblika sovražnega govora do desno-sredinsko opredeljenih državljanov RS”.

To pa je po besedah, ki jih je Kadunc namenil v svojem odgovoru ZZB, v očitnem nasprotju s tistim, kar je sam zapisal: “Kot javnost od nas pričakuje objektivnost in verodostojnost, tako tudi sam od zaposlenih pričakujem strokovnost ter predanost resnici.” V intervjuju z dr. Dežmanom so bila izpostavljena objektivna in verodostojna dejstva in voditelj intervjuja, dr. Možina, je intervju vodil strokovno in s predanostjo resnici. Izjave novinarja Šurca pa so v očitnem nasprotju s kriteriji, ki jih je Kadunc navedel v pismu. “Javni zavod RTV Slovenija ima v svobodni, demokratični družbi, ki se je po propadu na ideologiji utemeljene totalitarne ureditve nedavno vzpostavila, izjemno poslanstvo, pa tudi odgovornost,” a vsemu navkljub izgleda, da s svojo vlogo v družbi ravna kot svinja z mehom.

 

Iz tega razloga so v Združenja za slovensko besedo državno televizijo še enkrat pozvali, da:

  • Zavod RTV Slovenije naj se zave svojega izjemno velikega zaostanka in deficita na področju obravnav komunistične revolucije oziroma državljanske vojne v Sloveniji, saj je to tematika, ki po številu človeških žrtev, po neizmernem trpljenju njih in njihovih zatiranih družin, kot tudi po kazensko-pravni razsežnosti storjenih zlodejstev ter po pomenu, ki ga je imela revolucija za poznejše družbeno življenje Slovencev, presega vse druge slovenske teme zadnjih stoletij vse do danes.
  • Zavod RTV Slovenija naj učinkovito in javno zaščiti integriteto dr. Jožeta Možine ter pripozna etično vrednost njegovih prizadevanj za resnico o komunistični revoluciji na Slovenskem.
  • Zavod RTV Slovenija mora upoštevati velike potrebe in želje velikega dela slovenske javnosti, zlasti oseb in segmentov družbe, ki jih je komunistični sistem nekoč zatiral ali jim kratil pravice, za oddaje dr. Jožeta Možine in omogočiti njihovo neokrnjeno nadaljevanje.

Ivan Šokić