Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pred praznikom vseh svetih položilo venec slave pred spomenikom umrlim v vojni za Slovenijo leta 1991

Foto: VSO

Ko je 25. oktobra leta 1991 zadnji vojak okupatorske Jugoslovanske armade (JLA) zapustil Slovenijo, je s tem ne le pravno-formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država. Ker gre za ključni dogodek v procesu osamosvojitve Slovenije, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) s predsednikom Lojzetom Peterletom in delegacijo VSO Ano Zagožen in Simono Pavlič ter praporščakoma VSO pred praznikom vseh svetih položilo venec slave pred spomenikom umrlim v vojni za Slovenijo leta 1991.

Slovenci smo v noči iz 25. na 26. oktober leta 1991 postali suvereni na svojem ozemlju. Tiste zgodovinske noči je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak sovražne jugoslovanske vojske. To je bilo zadnje veličastno dejanje Slovencev v procesu osamosvajanja. Biti suveren pomeni imeti popolno oblast na svojem ozemlju. Tiste noči so se uresničile stoletne želje Slovencev po lastni državi.

Foto: VSO

S tem smo zapustili državo, v kateri so bile kratene človekove pravice. Primanjkovalo je osnovnih dobrin, od kave do pralnega praška in kavbojk ter nekaterih zdravil. Te dobrine smo morali nakupovati v sosednjih državah. Primanjkovalo je tudi pogonskega goriva. Zaradi takega stanja so bili uvedeni prenekateri omejevalni ukrepi, od bonov za gorivo do izmenične prepovedi vožnje z vozili – tako imenovani par, ne par.

V soboto je bila tradicionalna maša za domovino
Člani VSO Severne Primorske so se v soboto na Sveti Gori ob dnevu suverenosti udeležili maše za domovino, s katero so obeležili izgon zadnjega vojaka JLA iz Slovenije in počastili padle v vseh vojnah na Slovenskem.

Foto: VSO

Foto: VSO

Foto: VSO

Foto: VSO

MORiS v sodelovanju z VSO v sredo, 27. oktobra ob 18. uri (Cankarjev dom Vrhnika) vabi na slovesnost v počastitev 30-letnice Republike Slovenije, 30-letnice izgona JLA iz Slovenije: Domovinski dan “Praznujmo skupaj”. Dogodek bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce in predsednika Svetovnega slovenskega kongresa dr. Borisa Pleskoviča. V pogovornem delu bodo sodelovali: predsednik VSO in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, prvi častni poveljnik Slovenske vojske in brigadni general Anton Krkovič, polkovnik Slovenske vojske dr. Vojko Obrulj in predsednik VSO obljubljanske regije Andrej Podbregar.

Nina Žoher