Že 500 slovenskih glasbenikov podpisalo peticijo! Ti od RTV zahtevajo predvajanje raznolike slovenske glasbe!

Foto: STA

“Pusti peti mojega slavca, kakor sem mu grlo stvaril,” se po Prešernovi poeziji glasi slogan peticije, ki jo je podpisalo že 500 znanih slovenskih glasbenikov, ustvarjalcev in podpornikov slovenske popularne glasbe. Podpisniki ugotavljajo, da je melodična zabavna glasba zapostavljena in izrinjena iz programov nacionalnega radia in nacionalne televizije. Zato so se na vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija obrnili z zahtevo o predvajanju raznolike slovenske glasbe na radiu in televiziji. 

Mnogi slovenski glasbeniki, izvajalci, ustvarjalci slovenske popularne pop in rock glasbe so ustvarili ali ustvarjajo največje slovenske pop in rock uspešnice, ki so zaznamovale in zaznamujejo zgodovino slovenske popularne glasbe. Podpisniki sodijo med najbolj priljubljene slovenske izvajalce in ustvarjalce kakovostne slovenske glasbe s harmonskim razvojem, dramaturškim lokom in z izrazito melodiko. Med njimi so mnogi nastopali in zmagovali na festivalih slovenske zabavne glasbe v organizaciji nacionalne RTV, kot so Slovenska popevka, Pop delavnica, Melodije morja in sonca, Narečna popevka, Jugoslovanski izbor za Evrovizijo in EMA.

Številni so imeli ali imajo pogodbo z založbo kakovostnih programov RTV in so njihova dela na nosilcih zvoka omenjene založbe. Velika večina njihovih avtorskih del je na nacionalnem radiu in televiziji arhivirana ter tako pomembno bogati arhiv nacionalnega medija. S svojim ustvarjanjem zaznamujejo slovensko kulturno identiteto in mnogi med njimi predstavljajo našo državo doma in v tujini ter so kulturni ambasadorji Slovenije.

RTV mora omogočiti zastopanost raznolike slovenske glasbe
Eden najpomembnejših ciljev nacionalnega radia in televizije je promocija slovenskega jezika in kulture nasploh ter z njo zastopanost raznolike slovenske glasbe različnih žanrov in podzvrsti ter obdobij, ki je objektivno in strokovno izbrana in razvrščena. Pravica slehernega državljana pa je, da mu nacionalna radiotelevizija omogoči poslušanje raznolike slovenske glasbe in spremljanje novosti na slovenski glasbeni sceni. Na seznamu so podane zahteve o predvajanju raznolike slovenske glasbe, o uvedbi oddaje, kjer bodo predvajane novosti na slovenski glasbeni sceni, o uvedbi lestvice novitet na določenih radiih, o objavi lestvice slovenskih videospotov na RTV Slovenija in o prenašanju festivalov, kjer so prisotne na začetku omenjene zvrsti, v katerih delujejo izvajalci in avtorji.

Več o vsebini peticije si lahko preberete TUKAJ.

Zahteva

1. Da se tudi raznolika slovenska glasba izvajalcev, avtorjev različnih žanrov in podzvrsti ter obdobij uvršča v redni program Radia Slovenija 1, Vala 202, Radia Koper in Radia Maribor, objektivno in strokovno izbrana in enakomerno razvrščena z deležem drugih glasbenih žanrov v rednem programu preko celega dneva, saj je je celo od spodaj podpisanih avtorjev na pretek.  

2. Da se na Radiu Slovenija 1, Valu 202, Radiu Koper in Radiu Maribor uvede tedenska oddaja, ki bo predstavljala novosti cele palete zabavnoglasbenih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji (nove skladbe, zgoščenke), napovedovala glasbene dogodke (koncerte) ter gostila glasbene izvajalce in ustvarjalce.  

3. Da se na Valu 202 in obeh regionalnih programih – Radiu Koper in Radiu Maribor – uvede glasbena lestvica novitet slovenske glasbe prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.  

4. Da se na TV Slovenija 1 (v najbolj gledanem terminu predvajanja) uvede tedenska glasbena oddaja, ki bo predstavljala novitete, uspešnice v kateri bodo nastopali različni izvajalci, avtorji) novitete slovenske glasbe prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.    

5. Da se na TV Slovenija 2 uvede lestvica slovenskih glasbenih videospotov prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji.  

6. Da bo TV Slovenija 1 neposredno prenašala zabavnoglasbeni festival prej opisanih zvrsti, v katerih delujemo izvajalci in avtorji. Festival bo pripravljala zunanja produkcijska skupina, ki bo skrbela za ustrezen tehnični, programski in umetniški nivo.  

Avtorji, izvajalci popularne slovenske glasbe in njihovi podporniki.

Sara Kovač