fbpx

Želel pomagati beguncem, a doživel hladen tuš

Mariborčan je želel na kriznih območjih migrantske krize pomagati kot prostovoljec, a je naletel na hladen tuš. Organizacije prostovoljcev niso rabile, ga zavrnile ali napotile drugam. Rdečega križa sploh ni bilo možno kontaktirati.

V različnih medijih lahko v novicah o trenutni migrantski krizi vidimo tudi obupane klice na pomoč prostovoljcem, ki bi želeli pomagati. Na naše uredništvo se je obrnil razočarani prostovoljec iz Maribora (kontakt hranimo v uredništvu), ki je med vikendom, ko ima nekaj prostega časa, želel pomagati policistom, vojakom in humanitarnim delavcem, ki so preutrujeni, izgoreli in izmučeni od dolgotrajnega dela na kriznih območjih z migranti. Namesto hvaležnosti je dobil hladen tuš.

Prepričal ga je klic medijev, da nujno potrebujejo prostovoljce
Sam se že več let ukvarja s prostovoljstvom in humanitarno dejavnostjo v Sloveniji, zato je želel na pomoč priskočiti tudi v trenutni begunski krizi. Vsakodnevna poročanja o ogromnih naporih, dolgih delovnikih in izčrpanosti policistov, vojakov in humanitarnih delavcev, ki delajo v glavnih žariščih begunske krize, ter klic vseh večjih medijev, kako so prostovoljci nujno potrebni, ga je prepričal. Svoj prosti čas je želel pomoči potrebnim nameniti med vikendom in razbremeniti vsaj nekaj ljudi. ”Če bi lahko nekaj teh delavcev, ki se tako močno trudijo, razbremenil vsaj za nekaj minut, da lahko malo zadihajo, bi s tem veliko pomagal,” je še dodal.

Poskusil vse možne načine
Kot je dejal razočarani Mariborčan, se je najprej obrnil na humanitarno društvo ADRA, ki naj bi iskalo prostovoljce. Najprej je poklical na telefonsko številko, ki jo imajo na spletni strani, a se ni nihče oglasil. Poskusil je poklicati še na drugo telefonsko številko, kjer so ga arogantno zavrnili, češ da prihaja iz Maribora in naj se za prostovoljstvo obrne kam drugam, saj se oni ukvarjajo zgolj z območjem Brežic. To ga ni odvrnilo in poklical je na Karitas. Tudi tam ga je gospa zavrnila, saj da prostovoljcev na območju Šentilja ne potrebujejo, ker jim trenutno pomaga ekipa prostovoljcev s Češke.

Od Rdečega križa zgolj avtomatska tajnica
Nazadnje je poklical še Rdeči križ Slovenije, največjo humanitarno organizacijo v Sloveniji. Najprej je poskusil v območnem združenju Rdečega križa v Mariboru, a se na telefon ni nihče oglasil. Klical je tudi na sedež Rdečega križa v Ljubljani, kjer se je oglasila avtomatska tajnica, ki ga je obvestila, da kliče izven uradnih ur in tako ne more dobiti nikogar.

”Če želiš biti v Sloveniji trenutno prostovoljec, sploh ne moreš biti. Ne veš, na koga se obrniti, nihče se ne oglasi, nikjer te ne potrebujejo,” je ugotovil  naš sogovornik.

Na humanitarni organizaciji ADRA in Rdeči križ smo naslovili tudi vprašanja, kako komentirajo te navedbe. Zanimalo nas je, kam se lahko potencialni prostovoljci obrnejo in kako je poskrbljeno za njihovo koordinacijo. Z Rdečega križa so sporočili, da je potreba po prostovoljcih velika, a to ne pomeni, da vključujejo nove ljudi ”z danes na jutri”. Delo načrtujejo za nekaj dni vnaprej, zato se je potrebno predhodno najaviti preko obrazca na spletni strani ali pa naj svoje podatke in razpoložljiv čas nekaj dni prej sporočilti na e-mail naslov [email protected] 

Na ADRI so nam odgovorili, da oni neposredno ne koordinirajo prostovoljcev, pač pa jih pridobivajo od Slovenske filantropije Prostovoljci naj se zato registrirajo pri Slovenski filantropiji. Glede podajanja informacij pa so pojasnili, da imajo v času begunske krize vzpostavljeni dve posebni telefonski liniji, ki sta objavljeni na Facebooku in spletni strani. Kljub temu naj se ljudje, ki želijo biti prostovoljci, registrirajo pri Slovenski filantropiji.

Maruša Gorišek