fbpx

Primc: Če bo udeležba čez 35 odstotkov, verjamemo, da bo zakon zavrnjen

Foto: STA

Tik pred zaprtjem volišč je Aleš Primc iz Koalicije “Za otroke gre!” izjavil, da zna biti udeležba višja od 35 odstotkov. To pa je po njihovem dovolj, da bo zakon zavrnjen.

Glejte, mi ta rezultat pričakujemo v ponižnosti in miru, ker vemo, da smo se zelo trudili v zadnjih mesecih. Mi smo res dali vse od sebe. Tako, da smo res mirni in v ponižnosti pričakujemo rezultat, kakršenkoli že bo,”  je še dejal Primc, ki ni želel govoriti vnaprej o samem rezultatu.

Glede samega rezultata je namreč dejal: “Če narediš vse, kar je v tvoji moči, daš vse znanje, vse svoje moči, potem več ne moreš narediti kot to. Zdaj je vse skupaj v božjih rokah.

Ob oddaji glasov so Metka Zevnik, sovoditeljica Koalicije “Za otroke gre”, Milan Brglez, predsednik državnega zbora in Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL podali oceno referendumske kampanje in povedali svoje občutke ter pričakovanja glede izida.

Zevnikova je v skladu s svojo kampanjo glasovala proti noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, Brglez pa pravi, da glasovati na referendumu, ki se dotika človekovih pravic, ni najbolj prijeten občutek. Mesec računa na to, da bomo Slovenci danes pokazali, da smo dovolj tolerantni in odprti, da priznamo enakopravnost tudi manjšini.

Metka Zevnik je svoj glas na današnjem referendumu oddala v Kranju v družbi svoje družine. V skladu s kampanjo je glasovala proti uveljavitvi spremembe zakona, pravi pa, da so njena pričakovanja glede izida optimistična. “Lep dan je danes. Je četrta adventna nedelja. Gorijo štiri svečke, kar pomeni, da je božič pred nami, prav tako sveti večer, ko se bomo kristjani zbrali pri jaslicah, se poklonili sveti družini in rojstvu Jezusa. Tudi tisti, ki ne verujejo, se bodo zbrali in si povedali, da se imajo radi in kako lepo je, da je družina skupaj,” je ob glasovanju dejala Zevnikova.

Glede pričakovanj o izidu referenduma pa je poudarila: “Tisti, ki ne verjamejo v čudeže, niso optimisti in mi smo optimisti.”  Tistim, ki so na referendumu podprli novelo zakona, pa sporoča, da po njenem mnenju ne gre za nasprotje, saj so tudi podporniki zakona zelo poudarjali, da so za družino. Zevnikova pravi, da so izpostavljali tudi pravice nekaterih odraslih oseb in je prepričana, da “se bodo vse te pravice dokončno uredile in da bo vse prav ter da Slovenija ne bo tako razdeljena, kot je bila”.

O oceni referendumske kampanje ni želela govoriti, saj meni, da zdajle ni trenutek za to. “Danes je referendum, danes se veselimo, da je vsak lahko oddal svoj glas,” je dejala.

Milan Brglez je ob oddaji svojega glasu dejal, da glasovati na referendumu, ki se dotika človekovih pravic, ni najbolj prijeten občutek. Pri tem je izrazil upanje, “da bo rezultat takšen, s katerim bomo lahko jutri živeli naprej”. Brglez je v izjavi za medije opomnil, da smo v preteklosti že imeli nekaj referendumov, ki so bili povezani s človekovimi pravicami. Kot pravi, “občutek nikoli ni dober”. Na vprašanje o tem, kakšen rezultat pričakuje, je Brglez dejal: “Zadeva je toliko polarizirala slovenski politični prostor, da je težko reči, kaj bi lahko pričakoval.”

“Pričakujem, da bo veliko ljudi prišlo na volišča, ker pravzaprav odločamo o tem, na kakšen način želimo živeti v prihodnosti. Zaradi tega, ker je to očitno tako vprašanje, je pomembno, da so ljudje zraven,” je dejal Brglez. Če bi volivci zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi, ostaja po njegovih besedah zagovornikom novele na voljo sodna pot na ustavnem sodišču bodisi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

“Še vedno pa bo ostalo na zakonodajalcu, da bo to stvar na koncu uredil sedaj ali v prihodnosti,” je ob oddaji svojega glasu na volišču v Logatcu dejal Brglez.

Luka Mesec pa meni, da je danes zgodovinski dan, ko bomo Slovenci pokazali, da smo dovolj tolerantni in odprti, da priznamo enakopravnost tudi manjšini. “Tradicionalna družina s tem na noben način ni prizadeta,” je poudaril ob oddaji svojega glasu.

Mesec je dejal, da danes računajo na zmago. O tem, kako naprej, če bi zakon na referendumu padel, pa bodo razmišljali jutri. “Mislim, da bo danes zgodovinski dan, ko bo Slovenija naredila korak naprej in bomo Slovenci pokazali, da smo dovolj tolerantni in odprti, da priznamo enakopravnost tudi manjšini, ki ji je bila doslej po krivici odrečena,” je poudaril.

Medtem ko je Mesec podprl zakon, pa so številni njegovi sokrajani v Železnikih po oddaji glasu povedali, da noveli zakona nasprotujejo rekoč, da zagovarjajo tradicionalno družino. “Ti pomisleki so prazni, ker tradicionalna družina s tem zakonom na noben način ni prizadeta. Za vse družine v Sloveniji stvari ostajajo iste, edino tista manjšina, ki so ji bile doslej pravice odrečene, bo sedaj dobila povsem enake pravice, kot jih uživamo vsi ostali,” se je odzval Mesec.

Oglasil pa se je tudi poslanec ZL Miha Kordiš, ki pravi. da “boja za človekove pravice ni možno nikoli zaustaviti. V kolikor referendum danes pade, pa upam, da bodo enake pravice uveljavljene čez 5 ali čez 10 let.”

A. D., STA