fbpx

Zgodovino pišejo zmagovalci. Z izjemo osamosvojitve.

(Foto: Bobo)

»Nesprejemljivo je, da na proslavi sedijo ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi, danes pa so prikazovani kot eni ključnih pri vzpostavitvi obrambe nove slovenske države,« je nedeljsko slovesnost komentiral Aleš Hojs.

Proslavo sta v nedeljo organizirali dve veteranski organizaciji – Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo – drugi veterani na proslavo niso bili niti povabljeni.

Izključevanje kot oblika praznovanja
Kot pravi Aleš Hojs iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), je bila proslava povsem izključujoča. Veteranska organizacija, ki ji predseduje, ni prejela niti vabila na dogodek.

 »Tam je bila samo t. i. leva stran. Tam so bili ljudje, ki  s tem (manevrsko strukturo, op. a.) niso imeli nič,« je bil do izvedbe proslave kritičen Hojs. Na simbolni ravni je po njegovem nesprejemljivo, da so bili kot gostje povabljeni ljudje, ki so bili celo vzrok za razorožitev TO v maju 1990. »Tam ste lahko videli g. Kučana, ki je bil avtor tega, da so TO zaplenili orožje,« je še dodal.

Manipulacijo z zgodovino je na družbenih omrežjih komentiral tudi Janez Janša, obrambni minister Demosove vlade, ki je leta 1990 podpisal ukaz o ustanovitvi manevrske strukture:

Prisvajanje kot način reinterpetacije zgodovine
Proslava je potekala pod naslovom 25 let združeni pri obrambi suverenosti Republike Slovenije, med navzočimi gosti pa ni bilo mogoče opaziti ljudi, ki so dejansko bili zaslužni za vzpostavitev in operativno izvedbo Manevrske strukture narodne zaščite. Kako je to mogoče?

Hojs včerajšnji dogodek postavlja v širši kontekst prisvajanja zaslug za osamosvojitev. »Gre za partijsko namero, da želijo vse dobro pripisati sebi,« pravi.

Da gre pri ravnanju levice za nakakšen vzorec, ki se ponavlja, se strinja tudi družbeni analitik Matevž Tomšič. »Levica ima skozi vsa leta po osamosvojitvi slabo vest, ker vemo, da ji je, če že ne direktno nasprotovala, pa vsaj ni bistveno prispevala k njej. Zaradi tega nelagodja se je skušalo osamosvojitev najprej minimalizirati, ko pa to ni bilo več mogoče, pa so si jo začeli prisvajati,« komentira dogajanje pri nas.

Kot tipičen primer prisvajanja osamosvojitvenih procesov Tomšič navaja ravno veteranske organizacije. Policijsko združenje Sever in združenje vojnih veteranov sta tako v zadnjih letih popolnoma prišli pod vpliv levih struktur.

V tej luči razume tudi sodelovanje Kučana na včerajšnji proslavi, čeprav s samim organiziranjem manevrske strukture ni imel nič, in odsotnost Antona Krkoviča, ki je bil njen idejni oče in poveljnik.

B. K.