fbpx

Žičnate ograje ne bo več – Cerar si je omislil novo

Foto: STA

V začetku migrantskega vala je vlada zatrjevala, da ograje ne bo. Potem so po dolgem premisleku sklenili, da bodo postavili žičnato ograjo oziroma po Cerarjevo – tehnične ovire. Zdaj pa obstoječo ograjo odstranjujejo in postavljajo novo, ki naj bi bila prijaznejša prebivalcem, turistom in živalim. 

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pojasnjuje, da je bilo na meji s Hrvaško do zdaj postavljenih skoraj 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir. Zdaj bo več kot štiri kilometre žičnate ograje nadomestila panelna.

Najprej žičnata ograja, nato pa so si premislili
Vlada se je zaradi migrantskega vala odločila postaviti “tehnične ovire” v obliki žičnate ograje. Ker so prebivalci – predvsem tisti ob Kolpi – začeli kmalu opozarjati na škodljiv vpliv tovrstne ograje na turizem, je začela vlada žičnato ograjo nadomeščati s panelno.

Žičnato ograjo v skladu z napovedmi odstranjujejo na prehodnih mestih, v strnjenih naseljih, turističnih destinacijah ter na območjih, kjer bi vodostaj reke lahko narasel in ogrozil postavljene ovire.

Šefic še ne ve, koliko ograje bodo nadomestili
Iz dopisa, ki ga je Občini Črnomelj posredoval državni sekretar Boštjan Šefic, je razvidno, da so do sredine januarja odstranili skoraj 20 kilometrov žičnate ograje. S panelno so jo nadomestili v občinah Metlika, Brežice, Ormož, Podlehnik in Zavrč.

Koliko ograje nameravajo nadomestiti s panelno, se na vladi še niso izjasnili. Pojasnili so le, da “zamenjava skladno s sprejetim načrtom teče sukcesivno naprej”. Iz Šefičevega dopisa Občini Črnomelj je sicer razvidno, da naj bi panelno ograjo postavili vsaj na območju reke Kolpe.

A. L., STA