fbpx

Zimmermannovi pacienti označili zatrjevanja novinarke Evgenije Carl v primeru dr. Zimmermanna kot podtikanja: Na sodišču se bodo soočili še letos!

Foto: ekoper.si

Na Novo24 se je s pismom obrnila skupina pacientov  dr. Janeza Zimmermanna, ki so jih  zmotile trditve iz sodbe prvostopenjskega sodišča z dnem 11.7.2019, s strani Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je pritrdilo novinarki Evgeniji Carl, češ da gre v primeru dr. Zimmermanna za medicinskega zaslužkarja in mazaškega zdravnika, ki naj bi pacientom operiral celo zdrave noge.

Takšne trditve so nekatere izmed Zimmermannovih pacientov, ki so njemu v prid pričali v Ljubljani in Trstu, po njihovih zatrjevanjih močne presenetile, kajti njihove izkušnje so povsem drugačne od sodb, ki jih je v medijih o žilnem kirurgu razširjala novinarka Evgenija Carl. V pismu  za Novo24tv so navedeli, da je Zimmermann vrhunski zdravnik, da so bili šokirani nad izrazi “grdi rezi”, “iznakaženost”, “nepotrebni posegi” in “laganje pacientom glede uporabe operativne metode”, ter domnevno “novačenje pacientov v domovih za ostarele”, kajti sami niso doživeli niti ene same slabe izkušnje z dr. Cimmermanom, pač pa so na sodišču, kakor tudi v pismu, naslovljenem na naše uredništvo, poročali o korektnem odnosu in uspešnih posegih, ki so jim olajšali življenje.

Zimmermann je tožbo, s katero je od novinarke Evgenije Carl in Radiotelevizije Slovenija zahteval 18.000 evrov odškodnine za poseg v zasebnost, javno opravičilo, preklic izjav, umik televizijskih prispevkov in člankov ter prepoved nadaljnjih kršitev, izgubil. Okrajno sodišče v Ljubljani je v 100 strani dolgi sodbi v 350 točkah ovrglo vse njegove očitke in zahteve ter razsodilo, da je novinarka pri poročanju o njegovih spornih operacijah in zdravljenju pacientov ravnala skrbno, profesionalno in v skladu s kodeksom, v dokumentih ter izjavah pacientov in zdravnikov pa imela dovolj resnične podlage za zaključke, da gre za mazaškega zdravnika, ki v pogoltnosti na denar že dvajset let pacientom operira tudi zdrave noge in zaradi katerega so pacienti utrpeli hude posledice, tudi amputacijo noge, da pacientom laže o operativni metodi … Tajno snemanje pogovora med Zimmermannom in pacientko je sodišče štelo za zakonito, saj je področje zdravja in zdravstva nesporno v izjemnem javnem interesu. Sodba še ni pravnomočna, je 11.7.2019 poročal spletni portal MMC RTV SLO.

Foto: STA. Dr. Janez Zimermann je bil žrtev večmesečnega političnega medijskega konstrukta s strani nacionalke.

Nadalje se nekdanji Zimmermannovi pacienti čudijo, kako je mogoče, da je Carlova svoje delo predstavljala v prvi osebi množine, ko pa se je s primerom ukvarjala sama, navzven pa svoje delo vseskozi predstavljala kot delo “RTV Slovenija”, ki jo plačujemo vsi, a njihove plati zgodbe sploh ni želela predstaviti. Za Carlovo menijo, da je na RTV le zaposlena in nima pravice govoriti v imenu celotne institucije, ki jo morajo prisilno financirati tudi sami. Še več, Carlova naj bi ravnala pristransko in tako po zatrjevanju naših virov ni objavila njihovih klicev v uredništvo Tarče, ki je bila 2. 6. 2016.

“Mazač, pogolten na denar” in “reže zdrave noge” sta le nekateri izmed vrednostnih sodb, ki paciente dr. Zimmermanna zelo čudita in se sprašujejo, kako lahko novinarka daje take izjave, ki jih po njihovem mnenju nikakor ne bi smela dajati kar tako, vsepovprek. Ob koncu pisanja  navajajo tudi, da je v sami zadevi  po njihovo sporna tudi vloga sodišča, ki je v samem procesu sicer  zaslišalo tudi priče, ki so pričale v korist dr. Zimmermanna, a njihovo mnenje sploh ni bilo navedeno v sodbi, oziroma je bila napisana tako, kot da bi se izrekle proti njemu.  Zaskrbljeni pacienti dr. Zimmermanna pozivajo vse, ki jih je žilni kirurg  uspešno operiral, naj se javno oglasijo in povedo svojo izkušnjo. Naslednja obravnava bo  predvidoma v  oktobru ali novembru v Trstu.

Franci Donko