[Zimski čas] V noči na nedeljo boste spali eno uro dlje

Starinska stenska ura.

Nedeljska noč bo za eno uro daljša, saj bomo ob 3.00 ponoči urne kazalce prestavili za eno uro nazaj in tako prešli na zimski čas. Kljub najrazličnejšim polemikam tako premikanje ure ostaja del naših življenj, razprave v političnih krogih, da naj bi s to prakso zaradi njenih zanemarljivih učinkov prenehali, pa so v zadnjem času zaradi epidemije covida-19 zamrle.

Evropski parlament je pred dvema letoma in pol sicer sprejel stališče o odpravi premikanja ure v letošnjem letu, odločitev za zimski ali poletni čas pa je prepuščena članicam, a je vprašanje ostalo v senci epidemije covida-19. Zadnje premikanje ure je bilo sprva predvideno že za leto 2019, a so v Uniji odločitev o tem tudi zaradi drugih prednostnih nalog preložili na letošnje leto, ko pa spet ni prišla na vrsto.

V Sloveniji smo začeli urne kazalce premikati leta 1983. Dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, pa je bila sprejeta leta 2006. Skladno s to odločitvijo bo tudi tokratni premik urnih kazalcev.