fbpx

Zlatega pujsa dobi: Sram vas bodi, pa tak profesor etike!

Foto: STA

Ministre vlade profesorja etike Mira Cerarja lahko razdelimo na dve skupini. V prvi skupini so ministri in ministrice, ki delajo slabo in škodljivo, v drugi pa tisti, ki ne delajo nič. Pretirana ocena? Za preizkus sami sebi povejte ministra in njegov projekt, nad katerim ste navdušeni. Ne gre? Seveda ne, ker vam tu niti stric Google ne more pomagati. In dobro vemo, da če ni na Googlu, potem ne obstaja.

Z lahkoto pa boste ministre povezali z nezakonitostmi, aferami in napakami.  Poskusimo. Maja Makovec Brenčič – nezakoniti dodatki, Goran Klemenčič – kršenje ustave, Milojka Kolar Celarc – čakalne vrste, Karl Erjavec – arbitraža in pralni stroj na hodniku, Dejan Židan – lubadar, Andreja Katič pravi, da je bilo pod zločinsko rdečo zvezdo bolje, Vesna Györkös policajem na terenu niti malice ne more zagotoviti … In tako naprej.

Cerar zna voziti kolo, Kolarjeva pa si zna umivati roke
To so moje asociacije na prvo žogo. Pri vsakem se z lahkoto spomnim še mnogih napak. Naj se še tako trudim, nikakor ministrov in ministric ne morem povezati s pozitivnimi projekti, razen da Cerar zna voziti kolo, Kolarjeva si zna umiti roke ter Koprivnikar zna piti zmerno. Sem koga pozabil? Seveda, ampak to so tisti iz druge skupine, tisti, za katere ne vemo, da delajo napake, ker sploh ne vemo, da so ministri. No, naštejte jih (Počivalšek ne šteje, ker je pred kratkim govoril neumnosti o uravnoteženem proračunu in ste verjetno zato slišali zanj).

Drugih se ne morete spomniti, ker ne delajo nič. To lahko potrdi tudi stric Google (službene poti in razni debatni krožki ne štejejo). In to je naša vlada. Če temu dodamo izgubo temeljnih vrednot in popolno odsotnost odgovornosti ter nenormalno precenjevanje svojih sposobnosti in rezultatov, dobimo brzovlak v revščino in kolaps države. Ne verjamete. Upam, da čez dve leti nadaljevanja te katastrofalne politike, ne bo moje edino zadovoljstvo “saj sem vas opozarjal”.

Skoraj smo izpustili najboljše
“Ups.” Pozabil sem na Ministrico Anjo Kopač Mrak. Nisem pozabil, najboljše je vredno prihraniti za konec. Kopač Mrakova je z naskokom zmagovalka v kar treh kategorijah. Prejela bi zlati kipec (v obliki pujsa, ki se bori za obstanek pri koritu, ki ga je izdelal avantgardni umetnik, financiran iz proračuna):

    • za največ neuspelih projektov,
    • za ignoriranje potreb državljanov (tu je bila konkurenca res huda, v fotofinišu je premagala Cerarja),
    • za izmikanje odgovornosti, ki bi si ga delila z Milojko Kolar Celarc.

Svoj mandat je ponosno začela s projektom odpisa dolgov. To je bil populističen ukrep, s katerim je želela poudariti, da je iskrena socialistka. Projekt je neslavno propadel in verjetno ste že pozabili nanj. Nato se je lotila boja s črno ekonomijo. Lotila se ga je tam, kjer je naša država najbolj ogrožena, to je pri gospodinjskih pomočnicah, ki so kritično ogrožale našo pokojninsko in zdravstveno blagajno. Uvedla je vrednotnice, ki so tudi neslavno propadle in danes se jih ne sme več omenjati. Za osvežitev spomina; vzpostavitev projekta je stala trikrat več, kot pa je posledično letnih prilivov v omenjeni blagajni iz tega naslova. Res se pa lahko pohvali, da je v celoti odstranila nevarnost, ki so jo tej državi predstavljale gospodinjske pomočnice.

Posebno pozornost je Kopač Mrakova posvetila spopadu z breposelnostjo mladih. Po dveh letih so njeni uspehi katastrofalni. Slovenija je po raziskavi med državami OECD po stopnji zaposlenih mladih kar na 27. mestu od 35. držav. 

Najhujše kršitve in sramota pa se pod okriljem ministrstva, ki ga vodi, dogajajo v primeru koroških dečkov. Ministrica se je postavila v bran delu centrov za socialno delo, ki so po ugotovitvah Vrhovnega sodišča evidentno kršili postopke in pravice. Branila je njihovo delo, ker so bili direktorji tja postavljeni po partijski liniji SD, in to kljub temu, da so odgovorni za katastrofo, ki se je zgodila dvema nedolžnima otrokoma. Najprej center dve leti ni ukrepal zaradi nasilja v družini, dokler oče ni ubil mame otrok. Otoka sta bila po izgubi obeh staršev pri dedku in babici, posegel je CSD in ju iz domačega okolja nasilno iztrgal ter poslal v rejo. Po zadnjih podatkih naj bi na željo očeta – morilca – celo spremenili priimek otrokoma.

Ministrica je takšne postopke do zadnjega zagovarjala. Sedaj, ko je pa Vrhovno sodišče odločilo, da so bili nezakoniti, se pa spreneveda in ne vidi razloga, zakaj bi odstopila.

Naslednjič bo treba bolje razmišljati
Ministrica, kar se dogaja pod vašim vodstvom, je sramotno in zavržno. Brez razmišljanja bi morali odstopiti. Tako pa vztrajate in sramotite inštitucije naše države. Pa ne samo vi. Sramota za državo so vsi, ki vas podpirajo s predsednikom vlade in profesorjem etike Mirom Cerarjem na čelu.

Državljani in državljanke, to ste si izvolili. Na naslednjih volitvah bo pač treba bolje in več razmišljati.

Andrej Žitnik