fbpx

Zloglasni polkovnik Popov na današnji dan leta 1991 še dopoldne streljal vsepovprek, popoldne se je že želel umakniti!

Foto: YouTube. Berislav Popov.

Tudi na današnji dan, ko je pred 28 leti vojna za Slovenijo potekala že sedmi dan, napetost ni popustila. Med drugim se je streljalo v Dravogradu pa tudi v Gornji Radgoni, od koder pa se je že popoldne zloglasni častnik Popov želel umakniti.

Tretjega julija leta 1991 se jutro ni začelo vzpodbudno, Dravograjčane so malo pred četrto uro zjutraj prebudili streli, ki so se slišali na več krajih, a so bili boji do konca dneva prekinjeni. Skupaj s prejšnjim dnem je bilo tam 11 ranjenih. Na Krimu so bile vse zveze prekinjene in do osme ure zjutraj je tankovska enota iz Ljutomera, ki je prebila blokado, dospela do naselja Hrastje – Mota. Dopoldne je mimo Mokric peljalo dvanajst tankov, Obrežje pa je bilo obkoljeno, nad bližnjimi Brežicami pa je 15 minut krožilo reaktivno letalo. Pri Radencih je bil v tem času zadet transporter, pri čemer je umrl en vojak, trije so bili ranjeni, preostalih devet pa se je predalo.

Popov še dopoldne streljal vsevprek, popoldne se je želel umakniti
V Gornji Radgoni je zloglasni polkovnik Jugoslovanske ljudske armade Berislav Popov še vedno streljal na vse strani in dodobra razdejal kraj, že nekaj ur pozneje pa se je želel s kolono umakniti. Popov je bil sicer vojnih zločinov obsojen tako na Hrvaškem, kjer so za njim razpisali celo mednarodno tiralico, kot v Srbiji, kjer naj bi trenutno živel, v Sloveniji pa ga je Okrajno sodišče v Murski Soboti oktobra 2015 oprostilo obtožb za vojne zločine. Še več, v zunajsodni poravnavi mu je bila izplačana celo odškodnina v višini 3.108 evrov!

Gornja Radgona (Foto: Facebook)

V Slovenijo so se vračali vojaki iz hrvaških vojašnic
Na današnji dan so prav tako tekla pogajanja za vdajo stražnice Podsabotin, vojašnice Tolmin, Vipava in Ajševica pa so bile blokirane. Iz Zagreba so se v tem času vračali slovenski vojaki, ki so pobegnili iz hrvaških vojašnic.

Gornja Radgona (Foto: Facebook)

Rok Krajnc