fbpx

Zloraba Šolskega centra Postojna v politične namene

Foto: YouTube

Direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc je pred lanskimi volitvami v prostorih šole kar dvakrat dovolila predvolilna soočenja županskih kandidatov, pred kratkim pa je uporabo prostorov zavrnila Koaliciji “Za otroke gre!” ter s tem kar trikrat kršila zakonodajo.

Iz Postojne prihaja vest, da predstojnica Šolskega centra Postojna ravna diskriminatorno ter javne prostore centra, ki ga vodi, podeljuje v uporabo mimo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Svojim političnim prijateljem je v šolskih prostorih namreč kar dvakrat dovolila soočenje županskih kandidatov in s tem kršila zakon, ki bi ga morala prva spoštovati, medtem ko je civilnodružbeni organizaciji – Koaliciji “Za otroke gre!”, ki ni politična, temveč predvsem vzgojno- izobraževalna organizacija, prošnjo za okroglo mizo zavrnila.

Šola je prostor, ki poučuje in vzgaja
V civilnodružbeni organizaciji – Koaliciji “Za otroke gre!” so pred mesecem dni na Šolski center Postojna poslali prošnjo za izvedbo okrogle mize, kjer bi predstavili svoje vidike glede sprememb družinskega zakonika. Direktorica centra Helena Posega Dolenc jim je prošnjo zavrnila s sklicevanjem na 72. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki definira avtonomijo šole in navaja, katere dejavnosti se v prostorih šole sme ali ne sme izvajati.

Kar je dovoljeno Cerarjevim, ni dovoljeno drugim
Zakon izrecno določa, da se dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem v javnih vrtcih in šolah izvajajo samo z dovoljenjem ravnatelja ter da je v njih prepovedano delovanje političnih strank in njenih podmladkov. Direktorica centra Posega Dolenc je tako kar trikrat arbitrarno odločila v nasprotju z zakonsko dikcijo, saj je soočenje županskih kandidatov med lokalno volilno kampanjo 2014 kar dvakrat dovolila, medtem ko je javno debato o družini in družinskem zakoniku, ki ne sodi v prepovedano območje zakona, nepojasnjeno zavrnila.

Direktorica Posega Dolenc je članica SMC
Izigravanje zakona in pristransko ravnanje Dolenčeve lahko pripišemo njeni politični opredeljenosti, saj je tudi sama politično aktivna v stranki SMC. Na listi stranke SMC je tudi kandidirala na lokalnih volitvah v občinski svet, vendar ni bila izvoljena. Soočenje županskih kandidatov v Šolskem centru Postojna je organiziral kar njen strankarski kolega ter predsednik občinskega odbora SMC Postojna in lastnik lokalne televizije Studio Proteus Ernest Zakarija Neto.

Srednja šola Postojna%2c zavrniev uporabe prostora (1)

M. P.