fbpx

Znan slovenski zdravnik: To je tragični razlog, zakaj bo izginil slovenski narod

Foto: epa

Ti podatki so grozljivi. Najbolj tragično? V 1000+ letih nas niso uničili ne Nemci, ne Turki, ne Francozi, ne nacisti, ne fašisti in ne komunisti. Izginili bomo sami, po lastni krivdi,” se je na podatke Statističnega urada RS na Twitterju odzval infektolog Federico V. Potočnik. Leta 2021 je namreč v Sloveniji povprečno v enem dnevu umrlo dvanajst ljudi več, kot pa se jih je rodilo; podobno velja tudi v razmerju med priseljenimi in odseljenimi iz države. Statistični podatki torej postavljajo na laž zatrjevanje vlade Roberta Goloba, da je ukinitev urada za demografijo upravičena in ne ideološka odločitev.

V sredini meseca je vlada Roberta Goloba izdala odlok o ukinitvi urada za demografijo, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše – aktualno vlado je bojda najbolj zmotilo to, da je bilo na dotičnem uradu zaposlenega največ kadra iz vrst prejšnje koalicije. Ustanovitev urada za demografijo je bil sicer pogoj stranke DeSUS za vstop v tretjo Janševo vlado. Po navedbah generalnega sekretariata vlade se je ministrska ekipa za ukinitev odločila, ker se delovno področje prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na uradu za demografijo so svoje delo ocenjevali kot učinkovito – izpostavljali so zlasti ukrepe za dvig rodnosti. A iz krogov Golobove vlade je med drugim slišati mnenje, da bi bilo treba pred pripravo ukrepov opraviti analizo, zakaj je rodnost v državi nizka.

Urada, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva, ne potrebujemo,” so po poročanju N1 navedli na ministrstvu za delo. Golobova vlada je tako hkrati (vsaj) za eno leto zamaknila začetek izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi. “Ti podatki so grozljivi. Najbolj tragično? V 1000+ letih nas niso uničili ne Nemci, ne Turki, ne Francozi, ne nacisti, ne fašisti in ne komunisti. Izginili bomo sami, po lastni krivdi,” se je na podatke Statističnega urada RS na Twitterju odzval infektolog Federico V. Potočnik. Iz objavljenih podatkov je med drugim namreč razvidno, da je v Sloveniji v enem dnevu več umrlih kot rojenih in priseljenih več kot odseljenih. Je to “krasni novi svet”, ki ga obljublja Luka Mesec, se ob tem sprašujejo mnogi; številni pa tudi opažajo, da imajo priseljenci veliko več ugodnosti od doma živečega prebivalstva. “Od socialnih stanovanj do višjih dodatkov ipd. Če želijo se prejemati socialno, se morajo le parkrat prikazati na začetnem tečaju Slovenščine,” je zapisala uporabnica družabnega omrežja.

Da je staranje prebivalstva ob nizkem številu rojstev največja strateška grožnja prihodnosti Slovenije, je pred časom opozoril tudi nekdanji premier Janša, ki je bil ogorčen nad dejstvom, da Golobova vlada ukinja urad za demografijo. “Kot da bi tik pred največjo nevarnostjo požarov ukinili gasilce,” je kritično podal primerjavo, nekateri pa so bili ob tem mnenja, da se Golobova vlada zanaša na uvoz – v približno enakem času so namreč potrdili, da bodo podrli ograjo na južni meji. Da rodnost pada, poročajo tudi ponekod drugod po svetu – na Švedskem stopnja rodnosti počasi upada z 1,91 otroka na žensko leta 2012 na 1,67 otroka na žensko leta 2021. Pri tem podatku je treba upoštevati, da je nadomestna stopnja rodnosti 2,1 – to pomeni,  da naj bi vsaka ženska morala imeti v povprečju 2,1 otroka – zgolj za ohranjanje stabilnosti prebivalstva.

Sara Kovač