fbpx

ZNANE PODROBNOSTI: Slovenec, ki je preživel kar 26 ur v morju, po 40 preplavanih kilometrih v neurju prispel na italijansko plažo, odšel v lokal in prosil, ali lahko telefonira

Foto: družbena omrežja

Zgodba o slovenskem surferju Goranu Jablanovu, ki je preživel kar neverjetnih 26 ur v nevihtnem morju, kjer so valovi dosegali celo po sedem metrov, in zato velja, da je preživel nemogoče, je glavna novica tako rekoč v vseh hrvaških in italijanskih medijih. Ti pišejo, da nikomur ni jasno, kako je 47-letni Ljubljančan lahko preživel toliko časa v tako peklenskih pogojih, saj so strokovnjaki prepričani, da bi “normalen” človek v takšnih razmerah lahko preživel največ 12 ur.

Ne samo da je Goran Jablanov preživel 26 ur v hladni in razburkani vodi, ampak je poleg tega preplaval še okoli 40 kilometrov in “prispel” na kopno v solidnem stanju, piše hrvaški portal Jutarnji. Bil je sicer podhlajen in dehidriran, a na splošno v dobrem stanju. Spomnimo, Jablanov se je s prijateljem s Hrvaške odločil spopasti se z divjimi valovi, ki jih je povzročil orkan, vendar so se zadeve kmalu poslabšale in znašel se je sredi razburkanega morja. Medtem ko je uspelo njegovemu hrvaškemu prijatelju kmalu doseči obalo, so Jablanovega pogrešali kar 26 ur!

Jutarnji ob tem citira vodjo slovenske Civilne zaščite Srečka Šestana, ki je dejal, da je imela ključno vlogo pri njegovem preživetju, poleg izkušenosti in dobre fizične kondicije, neoprenska surferska obleka, ki ga je ščitila pred nevarnostjo. Prav tako mu je pomagala relativno visoka temperatura morja za ta letni čas pa tudi to, da se je držal svojega surfa.

Il Piccolo piše, da se je Jablanovo “popotovanje” končalo na plaži  Costa dei Barbari, v bližini mesta Sistina, 19 kilometrov stran od Trsta. Ljubljančan je potem odšel do bližnjega lokala, kjer je poklical center za nujno pomoč, od tam so ga odpeljali v bolnišnico Cattinara. Le nekaj ur pozneje je bil že prepuščen v domačo oskrbo.

M. S.