fbpx

Znani Slovenci o udeležbi na evropskih volitvah: Kdor ne glasuje, naj ne modruje!

Foto: družbena omrežja

Med 23. in 26. majem 2019 v državah Evropske unije potekajo volitve v Evropski parlament, na katerih bomo prebivalci vseh držav članic izbrali 751 predstavnikov, ki nas bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. V Sloveniji bomo svoje kandidate izbirali v nedeljo, 26. maja 2019. Pri tem nas številni znani Slovenci nagovarjajo k udeležbi na volitvah.

V nedeljo, 26. maja 2019, se bomo Slovenci ponovno odpravili na volišča. Tokrat bomo na njih izbirali kandidate, ki nas bodo naslednjih pet let zastopali v Evropskem parlamentu. Na tokratnih evropskih volitvah bomo sicer državljani članic Evropske unije skupno izvolili 751 poslancev. Eden glavnih problemov, povezanih z evropskimi volitvami, na katerih bomo Slovenci tokrat sodelovali že četrtič, je, da navdušenje nad njimi vedno bolj upada. Na zadnjih volitvah leta 2014 je namreč na ravni Evropske unije svoj glas oddalo manj kot 43 odstotkov volilnih upravičencev, na ravni Slovenije pa je bilo stanje še veliko slabše, saj je glas oddalo le 24,55 odstotka volilnih upravičencev. O tem, zakaj so evropske volitve pomembne ter zakaj se jih moramo Slovenci udeležiti, smo se pogovarjali z več znanimi Slovenci.

Vera Mejak: današnje volitve izvirajo iz korenin stare Grčije
Pravnica Vera Mejak poudarja, da je udeležba na evropskih volitvah nujna. Ob tem se ji zdi zlasti pomemben pomen demokracije: “Beseda demokracija izhaja iz besede demos, kar pomeni ljudje. Že v stari Grčiji so se vsi ljudje zbrali na forumu na trgu v Atenah in so glasovali. Iz teh korenin izvirajo tudi današnje volitve.” Mejakova dodaja, da je Evropa ogromna skupnost narodov, ki je nastala zato, da bi ljudje dobro živeli in da bi se nam dobro godilo. V zvezi s tem opozarja: “Če ljudje ne gredo na volitve, to pomeni, da jim je čisto vseeno, kakšna bo ta naša skupnost in kako bodo v njej živeli. Ti ljudje naj potem ne kritizirajo in naj bodo tiho, če se bo zgodilo karkoli hudega. Za ljudi, ki bi radi živeli v blagostanju in urejeni državi, je torej obvezujoče, da gredo na volitve.”

Vera Mejak

Saša Einsiedler: pri evropskih volitvah gre za našo dolžnost
Podobnega mnenja kot Mejakova je tudi znana Slovenka Saša Einsiedler, ki pravi, da gre pri evropskih volitvah za našo dolžnost. Ob tem dodaja, naj tisti, ki se ne bodo udeležili evropskih volitev, pozneje ne tarnajo, če sestava Evropskega parlamenta ne bo po njihovih željah. Po njeno se namreč “tisti, ki ne gre volit, nima pravice pritoževati čez izid, saj za to, da bi bilo kaj drugače, ni naredil ničesar”. 

Saša Einsiedler (Foto: družbena omrežja)

Janko Kos: Evropska unija je potrebna prenove
Pomen udeležbe na evropskih volitvah v ospredje postavlja tudi književni teoretik, literarni komparativist, zgodovinar in kritik Janko Kos: “Na volitve moramo zato, da bodo izbrani poslanci omogočili tisto prenovo Evropske unije, ki so jo želimo. Ta prenova bo morala ustvarjati ravnotežje med svobodnim gospodarstvom, demokratično družbo in socialno državo. Še več, prispevati bo morala k ohranitvi in obnovi civilizacije, ki ji pripadamo in ki ji vodilni misleci brez tega napovedujejo razkroj in propad. Razlogov za volilno udeležbo je torej več kot dovolj.”

Janko Kos (Foto: STA)

Tone Kuntner: Udeležba na volitvah bi morala biti obvezna
Pesniku in gledališkemu igralcu Tonetu Kuntnerju se zdijo evropske volitve zelo pomembne. Ob tem poudarja, da bi morala biti udeležba na volitvah obvezna za vse državljane: “Volitve bi morale biti obvezne, ne pa, da ljudje ne želijo odločati, potem pa samo kritizirajo. Tega se bolj zavedajo stare demokracije, pri nas pa smo še vedno zmotno prepričani, da en glas nič ne velja, kar pa ni res /…/ nujno je treba hoditi na volitve.” Kuntner je zelo ponosen tudi na dejstvo, da se v Evropskem parlamentu, odkar smo člani Evropske unije, sliši slovenski jezik, kar se pred tem v celotni slovenski zgodovini ni zgodilo. Ob tem zaključuje: “Če bo Evropa koristna za našo identiteto, za naš obstoj, potem je njen obstoj smiseln, v nasprotnem primeru pa ne.”

Tone Kuntner (Foto: STA)

Boštjan M. Zupančič: Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za zmagovalca volitev
Podobnega mnenja kot ostali sogovorci je tudi nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice iz Slovenije, Boštjan M. Zupančič, ki poudarja, da se je nabor pristojnosti, ki jih ima Evropski parlament, v zadnjem času precej povečal, zaradi česar je udeležba na evropskih volitvah še toliko pomembnejša. Ob tem dodaja: “Zelo veliko je odvisno od tega, kdo v Evropskem parlamentu nastopa. Pomembno je, da ima evropski poslanec možnost s svojimi mnenji obstajati na neki mednarodni platformi in da se v določeni situaciji pod določenimi pogoji to njegovo javno izražanje svojega stališča objavi v evropskih medijih oziroma je dostopno evropskim medijem.” Ob tem Zupančič poudarja, da se je volitev potrebno udeležiti, saj se glasovi tistih, ki se posameznih volitev ne udeležijo, pripišejo siceršnjemu zmagovalcu: “Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

M. D.