Znani Slovenci o udeležbi na evropskih volitvah: Kdor ne glasuje, naj ne modruje!

Foto: družbena omrežja

Med 23. in 26. majem 2019 v državah Evropske unije potekajo volitve v Evropski parlament, na katerih bomo prebivalci vseh držav članic izbrali 751 predstavnikov, ki nas bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. V Sloveniji bomo svoje kandidate izbirali v nedeljo, 26. maja 2019. Pri tem nas številni znani Slovenci nagovarjajo k udeležbi na volitvah.

V nedeljo, 26. maja 2019, se bomo Slovenci ponovno odpravili na volišča. Tokrat bomo na njih izbirali kandidate, ki nas bodo naslednjih pet let zastopali v Evropskem parlamentu. Na tokratnih evropskih volitvah bomo sicer državljani članic Evropske unije skupno izvolili 751 poslancev. Eden glavnih problemov, povezanih z evropskimi volitvami, na katerih bomo Slovenci tokrat sodelovali že četrtič, je, da navdušenje nad njimi vedno bolj upada. Na zadnjih volitvah leta 2014 je namreč na ravni Evropske unije svoj glas oddalo manj kot 43 odstotkov volilnih upravičencev, na ravni Slovenije pa je bilo stanje še veliko slabše, saj je glas oddalo le 24,55 odstotka volilnih upravičencev. O tem, zakaj so evropske volitve pomembne ter zakaj se jih moramo Slovenci udeležiti, smo se pogovarjali z več znanimi Slovenci.

Vera Mejak: današnje volitve izvirajo iz korenin stare Grčije
Pravnica Vera Mejak poudarja, da je udeležba na evropskih volitvah nujna. Ob tem se ji zdi zlasti pomemben pomen demokracije: “Beseda demokracija izhaja iz besede demos, kar pomeni ljudje. Že v stari Grčiji so se vsi ljudje zbrali na forumu na trgu v Atenah in so glasovali. Iz teh korenin izvirajo tudi današnje volitve.” Mejakova dodaja, da je Evropa ogromna skupnost narodov, ki je nastala zato, da bi ljudje dobro živeli in da bi se nam dobro godilo. V zvezi s tem opozarja: “Če ljudje ne gredo na volitve, to pomeni, da jim je čisto vseeno, kakšna bo ta naša skupnost in kako bodo v njej živeli. Ti ljudje naj potem ne kritizirajo in naj bodo tiho, če se bo zgodilo karkoli hudega. Za ljudi, ki bi radi živeli v blagostanju in urejeni državi, je torej obvezujoče, da gredo na volitve.”

Vera Mejak

Saša Einsiedler: pri evropskih volitvah gre za našo dolžnost
Podobnega mnenja kot Mejakova je tudi znana Slovenka Saša Einsiedler, ki pravi, da gre pri evropskih volitvah za našo dolžnost. Ob tem dodaja, naj tisti, ki se ne bodo udeležili evropskih volitev, pozneje ne tarnajo, če sestava Evropskega parlamenta ne bo po njihovih željah. Po njeno se namreč “tisti, ki ne gre volit, nima pravice pritoževati čez izid, saj za to, da bi bilo kaj drugače, ni naredil ničesar”. 

Saša Einsiedler (Foto: družbena omrežja)

Janko Kos: Evropska unija je potrebna prenove
Pomen udeležbe na evropskih volitvah v ospredje postavlja tudi književni teoretik, literarni komparativist, zgodovinar in kritik Janko Kos: “Na volitve moramo zato, da bodo izbrani poslanci omogočili tisto prenovo Evropske unije, ki so jo želimo. Ta prenova bo morala ustvarjati ravnotežje med svobodnim gospodarstvom, demokratično družbo in socialno državo. Še več, prispevati bo morala k ohranitvi in obnovi civilizacije, ki ji pripadamo in ki ji vodilni misleci brez tega napovedujejo razkroj in propad. Razlogov za volilno udeležbo je torej več kot dovolj.”

Janko Kos (Foto: STA)

Tone Kuntner: Udeležba na volitvah bi morala biti obvezna
Pesniku in gledališkemu igralcu Tonetu Kuntnerju se zdijo evropske volitve zelo pomembne. Ob tem poudarja, da bi morala biti udeležba na volitvah obvezna za vse državljane: “Volitve bi morale biti obvezne, ne pa, da ljudje ne želijo odločati, potem pa samo kritizirajo. Tega se bolj zavedajo stare demokracije, pri nas pa smo še vedno zmotno prepričani, da en glas nič ne velja, kar pa ni res /…/ nujno je treba hoditi na volitve.” Kuntner je zelo ponosen tudi na dejstvo, da se v Evropskem parlamentu, odkar smo člani Evropske unije, sliši slovenski jezik, kar se pred tem v celotni slovenski zgodovini ni zgodilo. Ob tem zaključuje: “Če bo Evropa koristna za našo identiteto, za naš obstoj, potem je njen obstoj smiseln, v nasprotnem primeru pa ne.”

Tone Kuntner (Foto: STA)

Boštjan M. Zupančič: Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za zmagovalca volitev
Podobnega mnenja kot ostali sogovorci je tudi nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice iz Slovenije, Boštjan M. Zupančič, ki poudarja, da se je nabor pristojnosti, ki jih ima Evropski parlament, v zadnjem času precej povečal, zaradi česar je udeležba na evropskih volitvah še toliko pomembnejša. Ob tem dodaja: “Zelo veliko je odvisno od tega, kdo v Evropskem parlamentu nastopa. Pomembno je, da ima evropski poslanec možnost s svojimi mnenji obstajati na neki mednarodni platformi in da se v določeni situaciji pod določenimi pogoji to njegovo javno izražanje svojega stališča objavi v evropskih medijih oziroma je dostopno evropskim medijem.” Ob tem Zupančič poudarja, da se je volitev potrebno udeležiti, saj se glasovi tistih, ki se posameznih volitev ne udeležijo, pripišejo siceršnjemu zmagovalcu: “Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

M. D.

 • wert

  Zato v nedeljo, VSI na VOLITVE !

 • Na špičena kandidatka

  Na volitvah bi moral dobiti potrdilo, za koga si glasoval …. npr. dal si glas levakom – v trgovini 22% ddv, od 2.000 bruto plače ti ostane 1.000 neto, vinjeta cena 110 eur, davek na nepremičnine: DA, zdraviš se lahko samo v javnem zavodu ……. dal si glas SDS – v trgovini 20 % ddv, od 2.000 bruto plače ti ostane 1.500 neto, vinjeta cena 55 eur, davek na nepremičnine NE, zdraviš se lahko kjerkoli ……. sistem, kjer bodo srečni tako levaki, kot ostali normalni …. https://media1.giphy.com/media/3oz8xRF0v9WMAUVLNK/giphy.gif

  • Novakec1

   Normalnih ni več, samo še levaki ali desnaki.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Itaq, dobrodošla tiranija.

 • Rožle

  No pri nas doma smo tudi že vse sosede uspeli prepričati koga volit ..
  … to je seveda… SDS edina pot v demokracijo in razvoj ….

 • učko

  Kdor ne glasuje ima OGROMNE RAZLOGE DA MODRUJE !!!! Na politični sceni je en sam DREK !!!! Tako levuharji kot desnuharji so navaden DREK in KAKA, ki se skup namaka !!!

  • Novakec1

   Maš prav, razmišlam da bi Marsovce volu.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Voliš politike, ki potem izdajo tiste vrednote, zaradi katerih si jih pravzaprav volil. Kaj potem cenjeni BMZ? Demokracija, fino in fajn gospa Mejak, a ljudstvo v Atenah je demokratično obsodilo Sokrata na smrt, pa prešteti so bili glasovi od vseh, ki so lahko šli na volitve. Jaz sicer dam glas, ampak to je pa tudi vse in od tu naprej je konec mojega odločanja in vpliva. Moj glas se ne sliši več.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Splačalo se volit leta 1991. Splačalo se je iti na plebiscit. Takrat so stali na čelu ljudje: Pavček, Taufer, Pučnik, pa še mnogi drugi pošteni Slovenci, pravi domoljubi, načelni ljudje. Kaj pa danes?

 • xtc

  Kaj zapisat?
  Volite desnico ne levico-ti so že uničili eno državo SFRJ zdaj bi radi še to-dol znjimi.

  • AlternativaZaSlovenijo

   To da so uničili SFRJ, to jim štejem v +, čeprav vem, da si tega niso želeli.

   • xtc

    Kaže nato kako so sposobni in doklej preživijo.

 • učko

  Ka tega Zupančiča kažete, ko pa kandidira v Franciji pri “evroskeptikih” in je za to, da gre Francija iz EU ?!!!

 • Novakec1

  Volil bom tistega ki bo ukinil posiljevanje z reklamami po TV in poln kaslc papirnega brezveznega materiala.

 • Janez Kepic-Kern

  TOPLO VABLJENI !
  PRIDRUŽITE SE NAM.
  TUDI DRUŠTVENA OPORA
  POZITIVNIM AKTERJEM – JE DOBRODOŠLA !

  KOREKTNO ZDRUŽEVANJE
  JE
  HVALABOGU – USTAVNA PRAVICA !
  NA
  POZITIVEN NAČIN JO – UPORABIMO !

  ORGANIZIRAJMO SE TUDI – DRUŠTVENO !

  JAZ
  JANEZ KEPIC-KERN
  Z MOJIMI PRIJATELJI IN ZNANCI
  PRIPRAVLJAM
  – USTANOVITEV – ZELO POZITIVNEGA DOMOZNANSKEGA DRUŠTVA “SLOVENIANA”
  BREZ
  ZADREGE
  SE MI OGLASITE
  IN
  SE NAM PRIDRUŽITE ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”
  V postopku registreacije je tudi Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”

  VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

  VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
  Računalništvo društvo in klub “SLOVENIANA” smo uradno ustanovili in registrirali konec leta 2018.

  Ustanovni člani vseh “SLOVENIANA” društev smo zelo pozitivno aktivni. Udeležili smo se protestnega shoda, 11. 5. 19 v Črnomlju, za zaščito južne meje R. Slovenije, pred ilegalnimi prehajanji, ilegalnih Afro-Islam migrantov ter tabora SLS, 12. 5. 19, v Krškem.

  Dne 23. 5. 19 pa smo ustanovni člani društva “SLOVENIANA”, obiskali okoliš PIVKE, si ogledali graščino Kalec – domovanje slovenskega graščaka in domoljuba Miroslava Vilharja, obiskali pa smo tudi gozdarski “punkt” MAŠUN pod Snežnikom.

  V državnem svetu pa smo podprli ustanovitev t.i. demografskega pokojninskega sklada, ki ga predlaga pozitivna stranka SDS.

  Vabimo, da se nam pridružite oz. nas kontaktirate na: [email protected]

  Več info na naših straneh.

  L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

 • Janez Kepic-Kern

  OBNOVIMO, POSODOBLJENO
  NAŠO TRADICIONALNO – SLOVENSKO
  POŠTENOST IN GOSPODARNOST !

  TOPLO VABLJENI !
  PRIDRUŽITE SE NAM.
  TUDI DRUŠTVENA OPORA
  POZITIVNIM AKTERJEM – JE DOBRODOŠLA !

  KOREKTNO ZDRUŽEVANJE
  JE
  HVALABOGU – USTAVNA PRAVICA !
  NA
  POZITIVEN NAČIN JO – UPORABIMO !

  ORGANIZIRAJMO SE TUDI – DRUŠTVENO !

  JAZ
  JANEZ KEPIC-KERN
  Z MOJIMI PRIJATELJI IN ZNANCI
  PRIPRAVLJAM
  – USTANOVITEV – ZELO POZITIVNEGA DOMOZNANSKEGA DRUŠTVA “SLOVENIANA”
  BREZ
  ZADREGE
  SE MI OGLASITE
  IN
  SE NAM PRIDRUŽITE ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”
  V postopku registreacije je tudi Vseslovensko domoznansko in domačnostno kulturno/izobraževalno društvo “SLOVENIANA”

  VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

  VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
  DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
  Računalništvo društvo in klub “SLOVENIANA” smo uradno ustanovili in registrirali konec leta 2018.

  Ustanovni člani vseh “SLOVENIANA” društev smo zelo pozitivno aktivni. Udeležili smo se protestnega shoda, 11. 5. 19 v Črnomlju, za zaščito južne meje R. Slovenije, pred ilegalnimi prehajanji, ilegalnih Afro-Islam migrantov ter tabora SLS, 12. 5. 19, v Krškem.

  Dne 23. 5. 19 pa smo ustanovni člani društva “SLOVENIANA”, obiskali okoliš PIVKE, si ogledali graščino Kalec – domovanje slovenskega graščaka in domoljuba Miroslava Vilharja, obiskali pa smo tudi gozdarski “punkt” MAŠUN pod Snežnikom.

  V državnem svetu pa smo podprli ustanovitev t.i. demografskega pokojninskega sklada, ki ga predlaga pozitivna stranka SDS.

  Vabimo, da se nam pridružite oz. nas kontaktirate na: [email protected]

  Več info na naših straneh.

  L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

  1
  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • a few seconds ago
  POMEMBNO !

  SLOVENCI
  SE
  VRNIMO K POŠTENOSTI IN GOSPODARNOSTI NAŠIH POZITIVNH PREDNIKOV.

  ZA
  ODDIH
  OD VOLILNEGA DNEVA
  ENA
  POMEMBNA NAŠA – ZGODOVINSKA
  A
  POSODOBLJENE OBNOVITVE POTREBNA – ZVEZA DRUŠTEV “ORLI” !

  JAZ,
  JANEZ KEPIC-KERN,
  67 LET, EX OK KNJIŽNIČAR IZ LJ
  VAM PONUJAM V BRANJE IZ MOJE LEPE
  IN ZANIMIVE DOMOZNANSKE MESEČNE REVIJE – “SLOVENIANA”
  O
  PREMALO POZNANIH
  IN DOCELA POZITIVNIH – KOT ZVEZA
  DRUŠTEV
  DELUJOČIH OD 1908-1940. LETA
  T.I.
  “ORLIH” DR. J.E. KREKA. V počastitev – vrlih, krepostnih, gospodarsko sposobnih”ORLOV” !
  Potrebna je obnova politike.
  NA RESNIH; MORALNIH NAČELIH:
  Predlagamm tole.
  AMPAK !
  Slovenci se moramo najprej notranje
  prenoviti in povezati na
  osnovi naše kvalitetne tradicije,
  PONUJAM VAM NAPOL POZABLJENE
  A
  VZGLEDA – POSNEMANJA – VREDNE

  “ORLE” DR. J. E. KREKA, 1908-1940
  VEČINA VAS SPODAJ PIŠE, NEKAKO – IDEOLOŠKO,
  VERJETNO
  ZARADI NEGATIVNEGA VPLIVA EX KP, ZK STALIN, TITO KOMSOCIALIZMA.
  Življenje pa ni – ideologija
  pač pa
  realna stvar – način kako ljudje živimo.
  živijo. V praksi njih, naših osebnih -življenj !

  “ORLI” DR. J.E. KRKA – so na področju izboljševanja
  praktičnega žvljenja, življenj naših prednikov – naredli veliko.
  VREDNI SO
  VZGLEDOVANJA – PO NJIH – VRLI, GOSPODARNI, KREPOSTNI
  “QRLI” dr. J. E. KREKA, 1908-1940-

  da se pri KREPITVI SVOJE VOLILNE BAZE

  – vzgleduje – po uspešnih

  množičnih
  in kvalitetnih “ORLIH” dr. J:E; KREKA, 1908-1940,
  ki so pred 2. vojno KADROVSKO IN VOLILNO OPIRALI – predvojno LJUDSKOSTRANKO..
  MOJ
  PREDLOG JE RESEN !
  Sedanje t.i. POMLADNE STRANKE – morajo namreč VEDETI,

  DA SO BILI – ČEPRAV – FORMALNO – DRUŠTVO – OZ. ZVEZA DRUŠTEV
  D R U Š T V O
  “ORLI” DR. J. E. KREKA

  – VELIKO BOLJE IN BOLJ MNOŽIČNO
  ORGANIZIRANI

  KOT JE TO KATERAKOLI – OD SEDANJIH STRANK –
  Imeli so tudi
  realen, kvaliteten PROGRAM DELOVANJA,
  KI JE VKLJUČEVAL:
  – versko etično, družinsko – vzgojo,
  – telovadbo in rekreacijo, skrb za zdravje,
  izobraževalne praktične tečaje o kmetovanju, obrteh itd.,
  kulturne dejavnosti, zbore, ples, pevsko plesne prireditve, pustovanja,
  – zavode in zadruge za posojilništvo in gradnje domov itd.
  Osnovne info o vrlih in krepostnih
  ter gospodarsko sposobnih “ORLIH” DR. J.. E. KREKA, 1908-1940
  dobite na v mojem prispevku OŽIVIMO “ORLE” DR J,E. KREKA, NA;sloveniana.si.
  O začetni
  organizaciji “ORLOV” za časa življenja dr. J.E. KREKA
  pa najdete podatke v knjigi jeseniškega izobraženca
  Franca TERSEGLAVA: ZLATA KNJIGA “ORLOV” 1910.. L.R Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZLATA KNJIGA “ORLOV”
  FRANC TERSEGLAV, 1910.

  https://www.slovenska-biogr
  SLOVENCI IMAMO BOGATO IN KVALITETNO LASTNO TRADICIJO, NI NAM TREBA POSNEMATI – SLABŠIH TUJIH VZGLEDOV..

  IZ MOJE “SLOVENIANE”

  BESEDILO IN NOTE
  HIMNE “ORLOV” dr. J.E. Kreka !
  Slovenski glasbeniki – toplo vabljeni
  k oživitvi in k javni dostopnosti javne izvedbe
  te povsem profesionalne in zgodovinsko pomembne,
  a nad 80 let neizvajane
  originalno slovenske – skladbe !
  “BRATOM ORLOM”
  BRATOM ORLOM !
  DVIGNITE ORLI, V JASNE VIŠINE
  KRILA PONOSNA, MLADE MOČI !
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  K SONCU, K SVETLOBI OREL HITI !
  GOZDI ŠUMEČI KLANJAJO GLAVE,
  BURNI VIHARJI DIVJE BESNE !
  ZORA MLADOSTI, SILA KREPOSTI,
  V ŽILAH NAM POLJE NARODA RAST.
  V TRUDU IN ZNOJU POLNEM RADOSTI
  DOMU GRADIMO SLAVO IN ČAST !
  MATI SLOVENIJA TVOJI LJUBEZNI
  OREL JUNAŠKO KLANJA SRCE,
  NAROD SLOVENSKI, K NESMRTNI SLAVI – TVOJI !
  – SE NAŠE SILE BORE !
  OREL ZRE MIRNO V SINJE VIŠAVE,
  STRELE IN GROMI GA NE PLAŠE
  K BOŽJEMU SONCU DVIGNIMO KRILA,
  VEČNE LJUBEZNI VABI NAS ŽAR
  Z NEBA VIŠINE ORLA BO SILA !
  KRIVDO IN SUŽNOST – RAZBILA – VSEKDAR !
  Avtor: besedila Dr. Evgen Lampe,
  uglasbil Hugolin Sattner
  Tisti, ki vas tematika zanima: notno gradivo te in ostalih pesmi Orlov – dobite v
  Glasbenem oddelku NUK-a v Ljubljani. V tej reviji pa najdete poseben prispevek
  posvečen pozitivnim “Orlom” dr. J. E. Kreka.
  Kot mnoge pozitivne slovenske stvari je tudi “Orle” dr. J.E. Kreka “zatrlo”
  iracionalno politično nasilje nemškega nacizma in slovenskega stalinističnega
  KP; ZK “komunizma-socializma”, ki je bil politično sovražen do gospodarsko in
  kulturno samostojnih “Orlov”.
  S KP; ZK politično-državnim razlaščanjem je “baje – ljudska” ex KP, ZK
  totalitarna, nedemokratična “KP; ZK oblast” fizično uničila gospodarske
  temelje delovanja “Orlov” dr. J.E. Kreka !
  Ter jih s prepovedmi delovanja – “odrinilo” iz javnega političnega življenja !
  A v srcih nas
  – miru, dobremu delu in poštenemu življenju – privrženih,
  nas ljudi – s slovenskega podeželja izhajajočih Slovencev je in bo
  – duh
  krepostnih in gospodarsko sposobnih Orlov – živel – vedno !
  “Bog daj” !
  In z našo pomočjo – bodo od ran okrepljeni “Orli” – spet vzleteli !
  In nihče več – krepostnih “Orlov” – ne bo več pregnal s slovenskega neba !
  Zapisal Janez Kepic-Kern, odg. urednik in lastnik edicij “SLOVENIANA”