fbpx

Žrtev povojnih pomorov iz Hude Jame ne bodo kremirali ali čistili

Foto: STA

Žrtve povojnih pomorov po drugi svetovni vojni, ki so bile do sedaj v Barbara rovu pri Hudi Jami, bodo pokopane v pokopnem polju na območju spominskega parka Dobrova pri Mariboru. Pri pokopu žrtev bo zagotovljena možnost identifikacije skeletov, ki pa jih ne bodo čistili za njihovo trajno shranitev ali jih kremirali, je danes sporočila vlada v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS, Eve Irgl. 

Vlada je po tem, ko so bili skeleti prepeljani v kostnico, nameravala opraviti kemično čiščenje skeletov, saj so bili ti mumificirani in tako neprimerni za tamkajšnjo kostnico. Eva Irgl je vladi očitala, da so njihovi nameni v nasprotju z določbami ženevske konvencije v delih, kjer se ureja pokop umrlih vojakov. Ženevska konvencija namreč prepoveduje kremiranje pokojnikov (razen v izjemnih primerih), zato pa je bil vladni sklep o razkosanju, kemičnem uničevanju in potem kremaciji tako oddvojenih delov trupel še toliko bolj sporen.

Vlada je Irglovi odgovorila, da je prav zaradi njenih opozoril prišlo do spremembe načrta, in sicer bo prišlo do pokopa, saj da naj bi to bila najbolj pietetna odločitev. V pokopnem polju bodo pokopane tako žrtve, ki so v kostnici v Hudi Jami, kakor tudi tiste, ki jih bodo iz jaška šele izkopali.

“Pri pokopu žrtev bo zagotovljena maksimalna možnost individualizacije skeletov. Na vsakem sektorju pokopnega polja se bo vodil načrt pokopavanja in ustrezno številčenje. Če se pojavijo potrebe, bo navedeno omogočilo izvedbo identifikacije žrtev,” je sporočila vlada.

Slovenska vlada je o novih načrtih obvestila tudi hrvaško stran, ker je večina žrtev iz Hude Jame hrvaške narodnosti, bo pa v skladu z novimi dognanji, torej v primeru, če se bo izkazalo, da so tam tudi žrtve drugih narodnosti, obveščala druge vlade.

Do sklepa o premestitvi nepokopanih žrtev v Maribor je prišlo po dogovoru vlade s Komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki preverja možnosti za ureditev muzeja dostopnega javnosti, v rudniku oz. Barbara rovu, po tem ko bodo iz rudniškega jaška izkopane zadnje žrtve.

Do prvih resnih premikov na tem področju prihaja šele po sedmih letih. Zgodovinar Mitja Ferenc je pred prevozom prvih skeletov ocenil, da je v rovu od 200 do 2500 žrtev, ki jih bo vlada morala prepeljati – do sedaj je bilo v kostnico v Mariboru prepeljanih 426 ljudi.

Ž. K. STA