Žrtvam poplav pomagajo predvsem posamezniki, država zaenkrat le obljublja

Foto: zajem zaslona

V tokratni oddaji Arena na RTV Slovenija je marsikoga pustila brez besed zgodba mlade družine, ki je v nedavnih poplavah ostala brez vsega. Poleg tega, da jih je poplava pustila brez strehe nad glavo, je hudo ogrozila tudi najmlajšega, petmesečnega Oskarja, ki je zaradi izjemno redke bolezni priklopljen na aparate, zato so ga morali s helikopterjem nemudoma odpeljati v Klinični center, sicer bi se lahko zgodilo najhuje.

Voditelj Arene na RTVS Igor Pirkovič je v tokratni oddaji Arena gostil Nejca Zagerja, mladega očeta treh otrok, čigar družini sta plaz in poplava uničila vse. Na nek način je vesel, da so vsi ostali živi, ogroženo je bilo tudi življenje njegovega petmesečnega sina, ki je zaradi redke bolezni priklopljen na električne aparate.

Moč mu dajejo otroci
“4. avgusta ob pol petih zjutraj smo ugotovili, da lahko rešimo samo še naša življenja. Zbežali smo iz hiše skozi prvi breg, kjer so nas čakali sosedi, v rokah sem nesel svojega pet mesecev starega sina, s seboj smo vzeli samo umetno hrano zanj in nekaj oblačil za druga dva otroka. Svojih stvari s seboj nismo odnesli, ker ni bilo časa,” je dejal Zager in v nadaljevanju pojasnil, da njegov najmlajši sin Oskar trpi za redko boleznijo, zaradi katere je bil le nekaj ur po rojstvu tudi operiran, “odrezali so mu dobršen del črevesja, zato je odvisen od umetne hrane, ima pa tudi astomo in ni tako mobilen, kot so drugi otroci. Zaradi otrok ne smem obupati”, je dejal.

Foto: zajem zaslona

Pravi, da mu “po pravici povedano optimizem vlivajo ljudje, ker so neke obljube s strani države, ampak dokler te obljube ne bodo prešle iz obljub k dejanjem, nimamo veliko upanja, da bomo kaj dosti dobili,” je dejal Zager. Njegova družina je imela za primer poplav tudi vse zavarovano, od zavarovalnice pa so za celotno škodo dobili približno 13 tisoč evrov, je pojasnil in dodal, da je bil to “velik šok”. “Nisem mogel verjeti, vprašal sem, kdaj bo naslednje nakazilo, vendar je agentka rekla, da je to to“, je povedal. Zager je povedal, da so se na to zanašali, saj kot je pojasnil, “plačuješ zavarovanje vsako leto, to je kar nekaj denarja, ki ga je težko dati, ko bi moral nekaj iz tega dobiti,  pa so to drobtine”.

Razočaran nad zavarovalnico, razočaran nad vlado
Pirkovič poudari, da vlada obljublja veliko tudi pri pospeševanju gradnje na kmetijskih zemljiščih. V ta primer spada tudi Zager, ker hiša ni bila njegova, bi pa gradil svoj objekt na kmetijskem zemljišču. Ali je glede tega optimist, gost oddaje pove, da so bile obljube zares podane še v nedavni oddaji Tarča, da bi bilo to izvedljivo do konca leta. “Že takrat so se mi te obljube zdele nerealne danes sem od ene uradne osebe izvedel, da bodo ti postopki trajali dlje časa, v obdobju dveh let,” je dejal Zager, ki dvomi, da bo od vlade dobil obljubljeno pomoč.

Zager je pojasnil, da je že od zgodnjih let začel z delom na lastni kmetiji in da je ves zaslužek vložil v kmetijo, brez katere je ostal čez noč. “Prvi teden so bili fizični napori izredni, ko se je to vse skupaj malo umirilo, ko smo nekaj stvari odkopali, en teden za tem pa je začela delati psiha, kar te veliko bolj izmuči. Verjamem, da bomo uspeli zaradi ljudi in zaradi prijateljev,” je dejal Zager.

T. B.