Žrtve in njihovi birokratski rablji

Foto: iStock

V ponedeljek so v Državnem zboru RS razpravljali o problemu birokracije, ki ovira ne le gospodarstvo, ampak preprosto duši celotno državo in njene državljane. O enem izmed konkretnih primerov piše dr. Vinko Gorenak.

V uvodnem nastopu je spregovoril Janez Janša, ki je povedal tole: “V Sloveniji imamo en predpis na državni ravni na 200 prebivalcev. V številkah to pomeni, da imamo trenutno – verjetno že nekaj več, ker je vlada imela prej vmes nekaj sej –, ampak tam v začetku aprila tega leta smo imeli v Sloveniji 834 veljavnih zakonov in 19.167 podzakonskih aktov na državni ravni, skupaj več kot 20 tisoč predpisov v državi z 2 milijonoma prebivalcev. Mogoče bo kdo rekel, kaj pa je tukaj nenavadnega. No, pa poglejmo, koliko predpisov smo imeli, ko se je Slovenija osamosvojila in ko smo že imeli pod streho v tem domu demokracije tudi aktualno slovensko Ustavo, konec leta ’91. Takrat smo imeli 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov na državni ravni. Število predpisov na državni ravni se je v tega dobrega četrt stoletja torej podvajseterilo”.

Poglejmo si praktični primer “naše žrtve”
No, pa poglejmo praktičen primer, česa so zmožni državni uradniki. Objavil bom točne podatke, brez imena in priimka osebe, ki ji je bila izdana odločba o plačilu “za posebno rabo vode”. To osebo bom imenoval “naša žrtev”, saj to dejansko tudi je. “Naša žrtev” ima t. i. male elektrarne in mora državi pač plačevati posebno koncesnino za rabo vode. Poglejmo bistvene podatke:

 • Za elektrarno štev. 1 bi leta 2016 “naša žrtev” morala plačati 306,93 evrov.
 • Za elektrarno štev. 2 bi leta 2016 “naša žrtev” morala plačati 4,96 evrov.
 • Za elektrarno štev. 3 bi leta 2016 “naša žrtev” morala plačati 106,48 evrov.
 • Za elektrarno štev. 4 bi leta 2016 “naša žrtev” morala plačati 172,59 evrov.

SKUPAJ:   590,96 evrov.

“Naša žrtev” pa je med letom 2016 že plačala skupaj 590,92 evrov, toda uradniki Ministrstva za okolje in prostor – Direkcije Republike Slovenije za vode so aprila 2017 naredili nekakšen obračun in ugotovili, da “naša žrtev” za leto 2016 državi dolguje še 0,04 evra. Prav ste prebrali 0,04 evra – torej štiri cente.

Plačati mora 4 cente!
“Naši žrtvi” so uradniki birokratsko naložili, da mora 0,04 evra  plačati v 60 dneh od prejema odločbe. Dodali so še, da če “naša žrtev” zneska ne bo plačala v roku 60 dni, bo morala plačati še zakonite zamudne obresti. “Našo žrtev” so še obvestili, da z izdajo te odločbe niso nastali nobeni stroški. Čista neumnost, kdo pa je plačal papir, na katerega so napisali odločbo, kdo je plačal kuverto z znamko za “našo žrtev”, koliko so stali stroški vodenja vplačil “naše žrtve” in nenazadnje  ali so vsi uradniki, ki so postopek vodili delali zastonj? Seveda ne.

So pa bili uradniki Ministrstva za okolje in prostor – Direkcije Republike Slovenije za vode do “naše žrtve” tudi prijazni. Dopustili so namreč možnost, da se “naša žrtev” na njihovo odločbo pritoži, vendar mora ob vložitvi pritožbe plačati takso v višini 18,10 evra. Prav ste prebrali, “naša žrtev” se lahko pritoži, da ne bo plačala 0,04 evra, vendar mora za to možnost plačati 18,10 evra takse.

In kdo so “rablji” naše žrtve? To sta Brigita Rogelj, podsekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor – Direkciji Republike Slovenije za vode, ki je odločbo pripravila, in njen direktor Tomaž Prohinar.

Vinko Gorenak blog

 • Anton

  število predpisov, podaktov je veliko zgolj zato, da delajo zakon/e še bolj nepregledno po domače rečen da koritneži loži sesajo davkoplačevalski denar, ob tolikšnem številu predpisov, aktov, od čegar je precejšnji del nebodigatreba me tudi ne čudi da je birokracija pri nas okorela.Sicer pa saj je vse na dlani, in lahko ugotovite kako dinamično je naša birokracija.

 • Morala

  Takšnih primerov je ogromno!

 • slosin

  Kretenizem brez primere! Problem je enostavno rešljiv. V računalniškem programu za izpis odločb bi moral biti dodaten pogoj….če je znesek na odločbi manjši od recimo 0,5 eur, se odločba ne izpisuje…
  Seveda pa mora ‘softveraš’ taka navodila dobiti od nadrejenih.

  • Anton

   ja točno tako, v programju določiš omejitve in to je to, osnova programiranja, stvar nekaj programskih stavkov več.

   • Slovenec 33

    Ja nimaš pojma, kje pa piše, da topoumni produkti usmerjenega izobraževanja dojemajo zdravo pamet.
    Poleg tega pa so to podporniki okupacije slovenskih dežel, kjer okupatorji in izdajalci slovenskega naroda intenzivno delajo na tem, da ropajo in zatirajo slovenski narod.

 • vsemojebabe

  Za plin plačaš tudi če nič ne porabiš mesečno 10 evrov. Plinarna pravi, da so to stalni stroški, ki jih moraš poravnati, na računu pa napišejo porabo enega kubika plina. Noro.

 • Olga

  Če nisi “naš” moraš plačati tudi 0,04 evre! Pa kaj, če dodatni stroški znašajo 20 evrov!
  Če pa si “naš”, tako kot Kućan, te sploh ne smejo preverjati, dobiš vse na roko, da ni sledi, hišo v Ljubljani na pol zastonj, hčero ti šolajo, druga gre v Švico, ker se slučajno piše Kućan, lahko nekaznovano ukradeš orožje teritorialne obrambi in ga daš agresorju, lahko preko Udbe pobijaš politične nasprotnike, lahko blatiš Janšo, ga spraviš ob ZAKONITO pridobljeno premoženje……!???
  Če si “naš”, lahko pobiraš 10%, izsiliš izobrazbo otrok, dobiš denar, ga pretakaš po mili volji, oskrbiš še otroke….!??

 • Iva

  konec leta 1991 – 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov na državni ravni.
  v začetku aprila 2017 – 834 zakonov in 19.167 podzakonskih aktov na državni ravni

  Za fake demokracijo je količina vedno pomembnejša od kvalitete. Gre za ustvarjanje videza pravičnosti, v resnici pa za prikrivanje in ribarjenje v kalnem!
  Podobno je s sodbami proti politično ali drugače motečim ljudem. Ko ni nobenega dokaza “dokazujejo” krivdo z več tisoč stranmi sodnega spisa! Ko gre za krajo-rop stoletja pa napišejo, da ni naklepa.
  Gliha ((krivo)sodje in polit. kontinuiteta) vkup štriha (F21-tajkuni in banksterji)
  REVOLT!