Avstrijci Goloba postavili na laž: Število ilegalcev se je drastično povečalo!

Sprehod premierja Roberta Goloba, zvezne ministrice za integracijo Susanne Raab in zveznega kanclerja Karla Nehammerja do trga sv. Stefana. Vir: STA

Golob je na Dunaju lagal, da je migrantov, ki bi prehajali med slovensko in avstrijsko mejo, “natanko nič”. Na laž ga postavljajo avstrijski mediji, ki trdijo, da je bilo letos v Avstriji vloženih kar 18 tisoč prošenj za azil, večina teh ilegalcev pa pred tem ni bilo registriranih v drugi državi EU. Prav tako so pomenljivi podatki o pridržanjih na meji. Število se je letos “drastično povečalo” v primerjavi z lanskim junijem (s 4598 na preko 16 tisoč!). 

Golobov obisk v Avstriji ni bil pozitivno sprejet v njihovih medijih. Slovenci, ki živijo v Avstriji, dnevno spremljajo tamkajšnja poročila. Kot navajajo, je bil uradni obisk Roberta Goloba pri naših severnih sosedih prava katastrofa, medtem ko je bil v času vlade Janeza Janše zunanji minister Anže Logar sprejet pozitivno. Tudi glede poleta Urške Klakočar Zupančič s Falconom so se avstrijski mediji spraševali, kaj se dejansko dogaja in kaj se gre predsednica državnega zbora. Če še vedno menite, da gre za “desničarsko propagando” in nam ne verjamete, lahko preverite sami tukaj. Na laž je Goloba tokrat postavil avstrijski ORF.

Premier je na obisku na Dunaju zatrjeval: “Migrantov, ki bi prehajali iz Slovenije v Avstrijo, je natančno nič. Torej, ne verjamem, da je ta nadzor sploh potreben.” Dotični medij pa je zapisal, da so se letos ilegalni prehodi meje iz Slovenije v Avstrijo “drastično povečali”. Slovenske oblasti so namreč do začetka junija prestregle 16.131 oseb, v enakem obdobju lani pa 4598. Toda, preko 16 tisoč pridržanih oseb je za Goloba “natančno nič”?! Morda pa je gospod Golob res poštenjak in mu pač ne gre matematika … Kot so še navedli, Slovenija mejo s Hrvaško pušča odprto in to navkljub nedavnemu skokovitemu porastu števila ilegalcev.

Avstrijski mediji Goloba postavljajo na laž: Slovenske oblasti so do začetka junija prijele 16.131 ljudi, v enakem obdobju lani pa 4598 ljudi. Letos je bilo v Avstriji vloženih kar 18 tisoč prošenj za azil, večina teh ilegalcev pa pred tem ni bilo registriranih v drugi državi EU! (Foto: posnetek zaslona)

Povzeli so tudi mnenje Goloba, da je nadzor na meji “neučinkovit” in dodali, da zvezni kancler Karl Nehammer zadevo še vedno vidi drugače. Prav tako so povzeli Golobovo svarilo, da bi Slovenija utegnila uvesti obmejno kontrolo za avstrijske turiste, ki se vračajo z morja. Avstrijska stran pa je poudarila, da od mejnega nadzora ne namerava odstopiti in da je ta nujen. Spomnila je še, da je bilo letos v Avstriji vloženih kar 18 tisoč prošenj za azil, večina teh ilegalcev pa pred tem ni bila registrirana v drugi državi EU. To po njihovem kaže, da schengensko območje ne deluje. Po drugi strani pa Avstrijci ne vidijo razloga za uvedbo mejne kontrole na italijansko-avstrijski meji, tudi zato, ker je velik del ilegalcev prestrežen na prelazu Brenner.

Domen Mezeg