Slovenija postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN

Združeni narodi (Foto: Facebook)

Slovenija je postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Podvig je uspel kljub izrazito nenavadni kampanji, ki je doma in na tujem privzdignila marsikatero obrv. Posebej nenavadni so bili poskusi posvojitve opice predsednice državnega zbora in nerodne kampanje, ki jo je po afriških državah vodila zunanja ministrica Tanja Fajon. 

Projekt je začela reformna vlada Janeza Janše. Takratni zunanji minister Anže Logar se je že odzval na rezultat glasovanja. Po čestitki ministrici je zapisal: “Vesel, da je vlada nadaljevala s projektom prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna.”

Pričetek glasovanja v New Yorku je bil določen ob 16. uri po srednjeevropskem času. Glasovanje je tajno, pri čemer pa število krogov glasovanja ni bilo omejeno. Za izvolitev v Varnostni svet smo potrebovali dve tretjini glasov držav, ki so na glasovanju prisotne in tudi glasujejo. Za uspeh smo potrebovali 128 glasov, dobili smo jih 153. Glasovalo je 128 glasov.

Rezultat je komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je število zbranih glasov ocenil kot realen domet zahodnega zavezništva.

Pred odhodom v ZDA je ministrica Tanja Fajon izpostavila, da smo na dobri poti, da Slovenija postane članica Varnostnega sveta. Hkrati pa so se v medijih pojavljali signali, da vse le ni bilo tako rožnato.

Dovolj glasov kljub neprofesionalni kampanji
Nekdanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer je v luči tega izrazil prepričanje, da bi imela Slovenija več možnosti, če bi delovala bolj usklajeno. “Pri tem je seveda dobro, da bi imeli izdelano jasnejšo strategijo, kaj želimo doseči v Afriki, seveda z jasno merljivimi vložki in cilji. Kolikor mi je znano, strategije, ki bi morala biti kratka in operativna, na tem področju nimamo,” je dejal Kajzer in izrazil mnenje, da bi lahko dosegli bistveno več, če bi imenovali posebnega odposlanca, ki bi vse napore ciljno usmeril za pridobivanje podpore, posebej med državami Afrike. Že tedaj pa je Kajzer opozoril, da vnaprej zagotovljena pisna podpora ni samoumevna, gre namreč za tajno glasovanje. “Ključno je, da so bile te specialne misije, očitno narejene protokolarno neprofesionalno, o vsebini ne vemo nič, rezultat je dvomljiv, če pa bo do rezultata prišlo, se bojim, da oblast tega rezultata ne bo znalo unovčiti,” je bistvo glede afriških misij povzel mednarodni pravnik Miha Pogačnik.

Foto: Twitter

S pomočjo “neodvisnih” novinarjev so se skušali zavarovati
Ker je bila Fajonova sprva optimistična glede slovenske kandidature, nato pa je ta v času približevanju dnevu glasovanja postala previdno optimistična, je marsikdo pomislil, da so se vladajoči že pričeli pripravljati na neuspeh. S pridom je bila tako izkoriščena izjava nekdanjega premierja Janeza Janše, ki je pojasnil, da je “Slovenija vložila kandidaturo za članico Varnostnega sveta Združenih narodov na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Nato, ki slovenski diplomaciji nudijo vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN”. Ker je izpostavil, da bo Slovenija sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, je Fajonova opozicijo obtožila škodovanja državi, češ da naj bi bila za rušitev vlade pripravljena storiti vse. Svojo kanglico so pristavili še osrednji mediji s članki z naslovom, kot je bil Janša ruši lastno kandidaturo za Varnostni svet Združenih narodov?, da bi krivdo za morebitni neuspeh zvalili na Janšo, da ne bi slučajno kdo pomislil, da je krivda na strani vladajoče zunanje politike.

Petrič: Tisti, ki poznajo Evropo, vedo, kje je Slovenija
“Tisti, ki nas poznajo, tisti, ki poznajo Evropo, vendarle vedo, kdo je Slovenija in kje stoji,” je na vprašanje glede vpliva Janševih izjav na slovensko kandidaturo v pogovoru za N1 pojasnil dolgoletni diplomat dr. Ernest Petrič. Slovenija je po Petričevih besedah članica Nata in EU. “Mi ne moremo kandidati in reči, da nismo članica EU in Nata. Potem bomo vsi izpadli totalno nekredibilni. Potem se sprašujem, kdo bo še glasoval za nas, ker bo razumel, da hočemo povedati nekaj vnaprej, kar ni res,” je pred glasovanjem povedal Petrič.

Sara Kovač