Fajon za večinsko odločanje v zunanji politiki EU; Janša: “Za Slovenijo je to strel v koleno!”

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon (foto: STA)

Zunanja ministrica Tanja Fajon skupaj z zunanjimi ministri Nemčije, Belgije, Luksemburga, Nizozemske in Romunije, poziva k večjemu odločanju s kvalificirano večino v zunanji politiki Evropske unije. Kot so omenjeni ministri zapisali v skupnem tekstu z naslovom “Čas je za več večinskega odločanja v zunanji politiki EU”, naj bi šlo predvsem za bolj »pragmatičen pristop« na področju zunanje in varnostne politike.

Po njihovem mnenju bo za Evropsko unijo v prihodnosti vse bolj ključnega pomena hiter odziv na različne težave na področju zunanje politike. Ob tem pa naj bi dejstvo, da, vsaj zaenkrat, potrebujejo vse večje odločitve Evropske unije soglasje vseh držav članic. Takšno soglasje je sicer seveda pomembno, saj preprečuje, da bi večje članice vsiljevale svojo voljo manjšim državam, vendar pa pod omenjen članek podpisanim ministrom zdi, da ravno to načelo v nekaterih primerih ovira zmožnosti Evropske unije pri ukrepanju.

Navajajoč kot primer podporo Ukrajini v trenutni vojni z Rusijo, pišejo ministri, da je “navkljub”, in ne zaradi tega pravila, Evropska unija lahko strinjala glede sankcij proti Rusiji. Zaradi tega podpisani zagovarjajo znotraj EU večjo uporabo kvalificiranega večinskega glasovanja na področju zunanje politike in varnosti. Pri tem izpostavljajo, da se zavzemajo za tovrsten princip le na dveh omenjenih področjih, vendar pa takšen razvoj lahko postopoma pripelje do še bolj centralistične bruseljske Evropske unije, kjer bo volja manjših držav članic zlahka povožena.

Ravno zato je presenetljivo, da se je Slovenija pridružila takšnemu pozivu in da Fajonova podpira takšen razvoj Evropske unije, saj Slovenija predstavlja manj kot samo 0,5 odstotka prebivalstva Evropske unije. »Večinsko odločanje o temeljnih vprašanjih v EU je za Slovenijo strel v koleno«, se je zato na pobudo Fajonove odzval prvak SDS Janez Janša, in dodal da tovrstna stališča mejijo na veleizdajo.

Demokracija