Izvršilni odbor IDU sprejel resolucijo, ki poziva k razglasitvi Rusije za sponzorko terorizma

Janez Janša na Forumu IDU (Foto: Twitter)

Janez Janša se je udeležil Foruma Mednarodne demokratske unije (IDU – international democrat union) v Londonu, kjer je sodeloval tudi kot govornik. Poleg Janše je imel nagovor tudi nekdanji predsednik vlade Združenega kraljestva Boris Johnson, nekdanji ameriški državni sekretar Mike Pompeo, poslanec ukrajinskega parlamenta Oleksiy Goncharenko, poslanec Evropskega parlamenta Manfred Weber in ostali visoki uradniki, nekdanji ministri in predsedniki. Na dogodku je tudi delegacija SDM, udeležujeta se jo predsednica SDM Simona Purkat in mednarodna sekretarka Zala Tomašič. Prav tako so na seji izvršilnega odbora IDU soglasno sprejeli resolucijo, ki poziva države k pomoči Ukrajini ter razglasitvi Rusije za državo sponzorko terorizma.

V okviru Mednarodne demokratske unije (IDU), ustanovljene 1983, deluje več kot 80 različnih političnih strank, ki se zavzemajo za svobodo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in vladavino prava. Med ustanovnimi člani so bili britanska premierka Margaret Thatcher, tedanji podpredsednik ZDA George Bush starejši, pariški župan in kasnejši predsednik Francije Jacques Chirac, nemški kancler Helmut Kohl in številni drugi strankarski voditelji. Gre za srečanja na visokem nivoju, na katerem si stranke podobnih prepričanj lahko izmenjajo poglede na politične in organizacijske zadeve, tako da se lahko učijo druga od druge, delujejo skupaj, vzpostavljajo stike in povzdigujejo glas za spodbujanje demokracije in desnosredinske politike po vsem svetu.

Unija sicer praznuje 40. obletnico. Ob tem je Janez Janša dejal, da je pred 20 leti stranka SDS v Londonu postala polnopravna članica IDU.

Na enem od omizij je sodeloval tudi predsednik SDS, in sicer na temo “kako naj se voditelji spopadejo z današnjimi gospodarskimi težavami?” Razpravljali so o tem, da je treba upoštevati soodvisnost med državami in vlagati v ljudi, da jim zagotovimo svobodo, ki jo potrebujejo za uspeh. Na dogodku so sicer znana imena svetovne politike, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Na seji Izvršilnega odbora IDU sprejeta resolucija
Na Forumu so prav tako soglasno sprejeli resolucijo, ki poziva države k pomoči Ukrajini ter razglasitvi Rusije za državo sponzorko terorizma. V resoluciji so poudarili, da IDU najostreje obsoja neizzvano in vnaprej premišljeno, barbarsko in nasilno invazijo na Ukrajino. Podpirajo ustanovitev ad hoc mednarodnega kazenskega sodišča, ki bi privedlo vsakega ruskega vojnega zločinca pred roko pravice. Menijo tudi, da Rusija kot huda kršilka mednarodnega prava ne bi smela več zasedati mesto med stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov.

IDU zvesto podpira Ukrajino v njenem boju za svobodo in demokracijo, neodvisnost in suverenost, ozemeljsko celovitost znotraj mednarodno priznanih meja in svojo pravico do svobodne izbire svojih mednarodnih zaveznikov. Zato od Rusije zahteva takojšen in popoln umik oboroženih sil s suverenega ozemlja Ukrajine brez kakršnih koli predpogojev ali nadaljnjega zaostrovanja na terenu. Pozivajo tudi vse demokratične države po svetu, naj razglasijo Rusijo kot državo sponzorko terorizma. Pozivajo tudi k uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji, še posebej omejevanje ruskega izvoza v svet in s tem odvzem Rusiji sposobnost financiranja vojne.

Spomnimo, da so resolucijo o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, sprejele že mnoge države članice, novembra lani jo je sprejel tudi Evropski parlament, vendar slovenski evropski poslanci takrat te niso podprli. Prav tako je niso podprle niti koalicijske stranke in jo enotno zavrnile. 

Celotno besedilo resolucije si lahko preberete spodaj.

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel izvršilni odbor IDU

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel izvršilni odbor IDU.

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel izvršilni odbor IDU

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel izvršilni odbor IDU.

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel izvršilni odbor IDU.

Mednarodna demokratska zveza združuje desnosredinske politične stranke in je edina tovrstna mednarodna organizacija s strankami članicami z vseh celin. SDS je članica Mednarodne demokratske zveze s sedežem v Münchnu. Janša je lani avgusta postal častni član svetovalnega odbora skupaj z Avstrijcem Sebastianom Kurzem in Avstralcem Scottom Morrisonom.

Sara Kovač